Foto: Erik Helgeneset

Sjekk innholdet av salt og kjøtt.

Kjøttboller er enkel mat som de fleste liker, ikke minst barna. Kjøttboller med poteter, saus og grønnsaker, kjøttboller i tomatsuppen, eller pasta med kjøttboller og tomatsaus kan være et bra middagsalternativ. Men skal du tenke sunnhet bør du i tillegg til å bruke grønnsaker ved siden av, velge de kjøttbollene som inneholder minst salt og mettet fett, og mest mulig rent kjøtt.

Stor forskjell på kjøttinnhold

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i kjøttboller som er å få kjøpt i de største matvarekjedene. En del av dem inneholder mye kjøtt, mens andre bare inneholder litt over 50 % kjøtt. En høy andel kjøtt betyr mer protein og jern, og lite kjøtt ofte betyr mer stivelse og fett. Mange av kjøttbollene i denne testen inneholder også relativt mye salt.

For mye salt for barn

Over halvparten av saltet vi får i oss kommer fra industrilagde matvarer som hel- og halvfabrikata. De matvaregruppene som bidrar med mest salt er kjøttprodukter, farsemat som fiskekaker, pølser og kjøttboller, samt brødvarer.

Vi vet at mange voksne spiser altfor mye salt, det samme gjør nok mange barn. Har du et barn på 2 år, bør det ifølge anbefalingene ikke få i seg mer enn 2,5 gram salt om dagen. Har du et barn som er glad i kjøttboller, så vil barnet kunne få i seg mer enn dette hvis du velger noen av de salteste kjøttbollene i denne testen.

Voksne anbefales å ikke få i seg mer enn 5 gram salt om dagen, de fleste får i seg over dobbelt så mye. Derfor er det mye å hente på å sammenlikne innholdet av salt når du velger mat som kjøttboller.

Barn spiser for mye salt

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg kjøttboller. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet og umettet fett, andel kjøtt og mengde salt. Mengden protein, umettet fett og andel kjøtt og trekker opp, mens innholdet av mettet fett og salt trekker ned. Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilke kjøttboller du syns smaker best.

{advpoll id='146' view_result='0' width='0' position='center'}