Foto: Erik Helgeneset

Størst forskjell på sukkerinnholdet.

Yoghurt og andre meieriprodukter er viktige kilder til kalsium og jod, og inneholder i tillegg en rekke andre viktige næringsstoffer. Likevel er det en del som er skeptiske, og yoghurt blir rett som det er trukket frem som en av de store sukkersynderne i det norske kostholdet.

Mange viktige næringsstoffer

Det stemmer at en del typer inneholder for mye sukker, men det finnes også mange yoghurter som har et helt akseptabelt innhold av sukker. I jakten på sukkersyndere er det dessuten mange som glemmer at yoghurt ikke bare inneholder sukker, men er en god kilde til mange andre næringsstoffer slik som kalsium og protein. Dette er spesielt viktig å tenke på i forhold til barnas kosthold.

Velg en yoghurt som passer for deg

Er du glad i mat, beveger deg lite, og sliter med å holde vekten, bør du velge en yoghurt som inneholder lite sukker, fett og kalorier. Et barn eller en normalvektig voksen kan fint spise en yoghurt om dagen. Blir det for mye sukker, er det ikke fordi du spiser en yoghurt, men fordi du får i deg for mye sukker fra andre mat- og drikkevarer. Skal du kutte ned på sukkeret, kutt heller ned på saft, brus, kjeks og søtsaker. Dette er matvarer som inneholder lite andre næringsstoffer i motsetning til yoghurten.

Her får du gratis tilgang til massevis av effektive og morsomme treningsøkter

Sukker eller søtstoff?

En del yoghurttyper inneholder lite sukker, men er til gjengjeld tilsatt søtstoff som går under betegnelsen tilsetningsstoffer. Før et tilsetningsstoff kan brukes i mat eller drikke, må det godkjennes av helsemyndighetene. Stoffene gjennomgår grundige tester for å vise at de ikke gir helsefare. Generelt er det anbefalt at barn under tre år ikke får mat og drikke med kunstige søtstoffer. Dette er en før vár-regel. Det er likevel greit å være klar over når du velger yoghurt til barna.

Greit å vite om sukker og andre søtstoff

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på yoghurtenes innhold av mettet fett, sukker, protein, kalsium og andel frukt/bær per 100 g. Mye sukker og mettet fett har trukket ned, mens mye protein, kalsium og frukt/bær har trukket opp. Vi har latt sukker telle ekstra ettersom innholdet av sukker er spesielt viktige for å si noe om hvor sunn yoghurten er.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id='153' view_result='0' width='0' position='center'}