Foto: Erik Helgeneset

Minst sukker i vinnerne!

Vi spiser ikke pepperkaker fordi det er sunt, men fordi det er tradisjon og fordi mange syns det er godt. Derfor er kanskje en "sunnhetstest" av pepperkaker helt unødvendig?

Ikke lenger palmeolje

En positiv ting ved at vi gjør tester som denne, er at det faktisk påvirker produsentene til å strebe etter å lage litt sunnere varianter. Nå er det for eksempel ikke lenger palmeolje i pepperkaker slik det var tidligere.

Palmeolje inneholder en fettsyre som heter palmitin, som er kraftig kolesteroløkende. Istedenfor palmeolje bruker produsentene nå fullherdet olje, eller shea og kokosolje. Dette er også mettet fett, men ikke like kolesteroløkende som palmeolje.

Les også: Pass deg for palmeolje

Mye sukker og kalorier

Selv om pepperkakene ikke lenger inneholder palmeolje, så er de likevel fulle av sukker og kalorier. En pepperkake metter ingenting, men spiser du flere pepperkaker av gangen ganske ofte, kan det fort bli de ekstra kaloriene som legger seg på sidebeina i løpet av juletiden. Spis gjerne pepperkaker, men ikke hiv innpå haugevis av pepperkaker allerede fra november.

 Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i ferdige pepperkaker som er å få kjøpt i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, sukker, salt og mettet fett. Mye energi, sukker, salt og mettet fett har trukket ned.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de «sunneste» får terningkast 4 og de minst sunne får terningkast 2. Vi har valgt å ikke bruke høyere terningkast enn 4 i denne testen ettersom pepperkaker ikke kan sies å være sunt.

{advpoll id='154' view_result='0' width='0' position='center'}