Foto: Erik Helgeneset

Mye sukker i taperne.

Det er noe med iste som gjør at mange tror at det er sunnere enn for eksempel brus og saft. Det kan stemme hvis du velger de som er tilsatt relativt lite sukker, men velger du taperne i denne testen kunne du like gjerne valgt brus.

Vann tilsatt sukker

Når Bramat tester andre typer mat- og drikkevarer, sammenlikner vi innholdet av flere næringsstoffer før vi gir et terningkast. Tester vi pølser ser vi for eksempel på innhold av mettet fett, protein, stivelse, salt og andel kjøtt. Når vi skal vurdere iste sammenlikner vi bare sukkerinnholdet. For iste er jo egentlig bare vann tilsatt smak og sukker eller andre søtstoffer. Selv om iste inneholder hvit te, grønn te, svart te eller te-ekstrakt, har dette liten betydning for sunnheten ettersom innholdet er så lite.

Om sukker og andre søtstoff

Størrelsen teller

I denne testen har vi vurdert sukkerinnholdet i iste, både flasker og større kartonger. Velger du iste på flaske har du mulighet for å velge sukkerfrie varianter. Går du for kartongene, inneholder de fleste relativt mye sukker. Størrelsen på kartongene gjør også at mange drikker mer når de først har åpnet en stor kartong. Og mer iste betyr et større inntak av sukker.

Ikke bruk iste som tørstedrikk

Det er ingen tvil om at vann er og blir den beste tørstedrikken vi har, både for tennene og helsens skyld. Sukkerrike drikker som brus, saft, iste og juice er en av de største kildene til sukker blant barn og unge. Når vi vet at veldig mange, særlig unge, får i seg for mye sukker, er det ikke vanskelig å skjønne at det er lurt å begrense inntaket av iste og andre søte drikker.

Hvor mye vann trenger vi?

Forskjell på naturlig og tilsatt sukker

Drikker du et glass appelsinjuice, får du i deg omtrent like mye sukker som hvis du drikker et glass brus eller en flaske med iste. Forskjellen er bare at mens iste og brus kun gir deg sukker og tomme kalorier, inneholder juice også vitaminer, mineraler og antioksidanter. Det samme gjelder melk.

Melk og myter

Slik har vi gjort testen

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sammenliknet sukkerinnholdet. Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 4. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at den "sunneste" får terningkast 4 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id='179' view_result='0' width='0' position='center'}