Foto: Erik Helgeneset

Styr unna taperne!

Müsli eller frokostblanding kan være en sunn start på dagen, men mange av dem inneholder veldig mye sukker og lite fiber. Taperne i denne testen passer derfor mer som dessert enn som frokost.

Viktig med fiber og fullkorn

Starter du dagen med en fiberrik frokost, vil dette gi et stabilt blodsukker hele resten av dagen. Dette er positivt både i forhold til prestasjon, overskudd, fordøyelse, vekt og helse. Fiber gir deg en god fordøyelse, det kan redusere kolesterolet, og det gir en god metthetsfølelse.

Det er også lurt å velge en frokostblanding som inneholder en høy andel fullkorn, fordi fullkorn har vist seg å være bra for helsa vår. Topper du det hele med litt bær, og kanskje også litt cottage cheese eller mager kesam som inneholder mye protein, får du en sunn og mettende frokost som bidrar til et stabilt blodsukker slik at du unngår søtsug og overspising senere på dagen.

Mat som gjør det lettere å holde vekten

Mye sukker i «barnefrokostblandinger»

En del av frokostblandingene i denne testen inneholder altfor mye sukker. Flere av disse er markedsført mot barn, noe vi mener er uheldig. Mange barn får i seg altfor mye sukker fra kjeks, saft, brus og godteri, og trenger ikke ekstra påfyll fra frokostblandinger. En del barn får dessuten i seg for lite fiber. Skal du gi barna dine frokostblanding, så sørg for at det er en av vinnerne i denne testen. Et unntak er hvis du har barn som er syke eller småspiste, da kan selv de mest sukkerrike typene være bra påfyll av energi.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på hvor mye sukker, fiber, protein, salt og fullkorn frokostblandingene inneholder. Mye sukker og salt har trukket ned, mens mye protein, fullkorn og fiber har trukket opp. Vi har latt fiber, sukker og fullkorn telle dobbelt, ettersom de fleste får i seg for sukker og for lite fiber og fullkorn.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 1. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Registrer deg i vår medlemsklubb og få gratis tilgang til webtrening, sunne oppskrifter, tips og råd

{advpoll id='197' view_result='0' width='0' position='center'}