Foto: Erik Helgeneset

Mye tomat i vinnerne, lite i taperne.

Mange tenker på ketchup som usunt, men det trenger det slett ikke være så lenge du velger en type med mye tomater og ikke altfor mye salt og sukker.

Sunt med tomater

Tomater inneholder massevis av antioksidanter, og er spesielt rik på en antioksidant som heter lykopen. Et kosthold rikt på lykopen og andre antioksidanter, kan redusere risikoen for kreft og hjerte- og karsykdommer.

Det er faktisk også slik at tomater som er varmebehandlet, slik som tomatpuré, ketchup og sauser og laget av tomat, har bedre effekt på helsen enn rå tomater. Dette skyldes trolig at det frigjøres mer lykopen fra tomaten når den kokes, slik at kroppen lettere tar opp disse gunstige stoffene.

Desto mer tomater som inngår i ketchupen, desto mer næringsrik er den. Tomater inneholder også litt naturlig sukker samt en betydelig andel antioksidanter bl.a. betakaroten, lykopen, vitamin C og vitamin E.

Bekymret for hudkreft? Spis tomater!

Lite tilsatt sukker og mye tomater

Den ideelt sunne ketsjupen har mye tomat og lite sukker og salt. Vanlige tomater er ikke så veldig søte, derfor tilsettes sukker for at den skal bli søtere og lettere å like. Salt påvirker også smaken, men er uheldig ernæringsmessig.

Vi har kun sett på næringsinnholdet i denne testen, smaken er en annen sak. Du kan stemme på din smakfavoritt nederst i testen.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg ketsjup. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold sukker, salt og tomater. Desto mer tomater, desto høyere poengsum, mens innholdet av sukker og salt trekker ned. Andelen tomater ble ekstra vektlagt i testen.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

{advpoll id='204' view_result='0' width='0' position='center'}