Foto: Erik Helgeneset

Høyt innhold av protein, men også en del salt.

De fleste pålegg av kylling og kalkun er både magre og proteinrike, akkurat som skinke laget av svin. Protein metter godt, noe som er grunnen til at det er smart å velge proteinrikt pålegg på brødskivene.

Magert men salt pålegg

Pålegg av kylling og kalkun er magert, men som annet kjøttpålegg inneholder det også relativt mye salt. Et høyt inntak av salt øker risikoen for hjerte- og karsykdom og visse former for kreft. Derfor er det viktig å være bevisst på saltinntaket. Men når det er sagt, er det det langt mindre salt i disse påleggene enn f.eks. i salami. Det er også viktig å være klar over at salt er et konserveringsmiddel, så noe salt må vi ha for at kjøttpålegget ikke skal bli bedervet.

Eksempel på tre dagers meny for deg som vil spise sunt og variert

Omstridt tilsetningsstoff i mange

De fleste av påleggene i denne testen inneholder tilsetningsstoffet karragenan (E407). Karragenan har evne til å trekke til seg vann og danne en gelélignende substans, og er godkjent til bruk i matindustrien. Men i løpet av de siste årene har en del eksperter begynt å stille spørsmål til bruken av karragenan i mat. Grunnen til dette er at forskning på dyr har vist at karragenan kan fremkalle betennelse i tarmen, sannsynligvis som følge av endringer i tarmfloraen. De som er skeptiske til karragenan mener at dette tilsetningsstoffet heller ikke er gunstig for oss mennesker. Vi vet fremdeles ikke nok om dette, men hvis du vil være føre var kan det være lurt å velge pålegg som ikke inneholder dette tilsetningsstoffet.

Disse påleggene bør du velge

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet en rekke pålegg laget av kylling og kalkun som er å finne i de største matvarebutikkene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, protein, sukker, salt og andel kjøtt. En høy andel kjøtt og protein har trukket opp, mens innholdet av salt, mettet fett og sukker har trukket ned. Vi har gitt plusspoeng til pålegg som er fri for karragenan.