Foto: Erik Helgeneset

Minst fisk i de små boksene

Fet fisk som makrell, sild og laks er våre beste kilder til to viktige næringsstoffer; omega-3 og vitamin D. I Norge anbefales vi å spise 300-450 gram fisk i uken der minst 200 gram av inntaket bør være fet fisk. Fisk som pålegg, er en fin måte å få i seg fet fisk på. I denne testen har vi sett på sammensetningen og næringsinnholdet i ulike typer makrell i tomat.

Mest fisk i de store boksene

Mens noen typer makrell i tomat inneholder 70 % fisk, består andre typer bare av 45-50 % fisk. Ofte har porsjonspakkene og «hakket» fiskepålegg mindre fisk og mer saus og sukker enn andre typer.

Tre næringsstoffer du kan få for lite av

God kilde til omega-3

Fet fisk er en av våre beste kilder til omega-3. Omega-3 er fettsyrer du bør være bevisst på å få i deg nok av. Både fordi kroppen ikke klarer å lage nok omega-3 selv, slik at vi må det tilført gjennom mat eller tilskudd, og fordi omega-3 har mange viktige funksjoner i kroppen og bidrar positivt inn på helsen.

Derfor trenger du omega-3

Spis torsk og annen mager fisk

Fordi fet fisk er rikere på omega-3 og vitamin D, trekkes disse fiskeslagene ofte frem når det er snakk om sunnhet. Men mager fisk som torsk også har sine fordeler. Disse fisketypene inneholder nemlig mer jod enn fet fisk. Og jod er også et næringsstoff flere av oss får i seg for lite av. Mager fisk er dessuten rik på lettfordøyelig protein av god kvalitet.

Spis hvit fisk

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på et utvalg makrell i tomat som finnes i de største matvarekjedene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye umettet fett, protein, sukker, omega-3, salt og andel fisk de inneholder pr 100 gram vare.
Vi har dessverre ikke kunnet ta med innhold av vitamin D i vår vurdering ettersom ikke alle produsentene har oppgitt dette på sine produkter.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.