Dansk salami inneholder over 50 % fett!
Testen er utført av Cathrine Borchsenius (t. v.) og Lise von Krogh, som er to av kreftene bak BraMat.no.
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog fra Universitetet i Oslo, og er blant annet kjent fra Sunt og Godt på TV 2. Cathrine jobber i dag som daglig leder i BraMat.no, og driver dessuten som konsulent innen ernæring via Nutricom.no.
Lise von Krogh er utdannet ernæringsfysiolog fra Universitetet i Bergen, og er blant annet kjent fra NRK puls. Lise jobber i dag som høgskolelektor ved Atlantis Medisinske høyskole og som bidragsyter og utvikler av BraMat.no. Lise driver også konsulenttjenester og holder foredrag via Nutricom.no.
Salami er et pålegg som består av mye fett, litt protein og minimalt med karbohydrater. Som annen spekemat er det dessuten en del salt i slike pølser.
De hvite prikkene, altså fettet du finner i salami, er stort sett mettet, altså noe vi ikke bør få i oss altfor mye av. Særlig dansk salami inneholder store mengder fett, men at over halvparten av danskepølsen består av rent fett er det kanskje ikke så mange som vet.
Sunn brødmat
Mange nordmenn, ikke minst barn, spiser brød til flere av dagens måltider. Jo oftere du spiser brød, jo viktigere er det at du velger grove brødtyper, sunt margarin, og et pålegg som ikke inneholder altfor mye mettet fett. Det ideelle er å velge pålegg som inneholder en del protein, ettersom det metter godt og også har vist seg å være gunstig for vekten.
Eksempler på pålegg du gjerne kan velge er makrell i tomat, sild, egg, cottage cheese, leverpostei (som inneholder sunne oljer), skinke, kalkunpålegg, magre oster og roastbiff. Velger du salami eller servelat, bør du gå for de magreste typene.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på salamipølsenes innhold av kalorier, fett og protein. Høyt innhold av protein har trukket opp, mens høyt innhold av fett og kalorier har trukket ned. Ideelt sett burde vi også ha vurdert pølsenes innhold av salt, men disse tallene har vi ikke fått tak i. Men generelt inneholder nok de fleste salamipølsene i denne testen betydelig mer salt enn hva som er ønskelig.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 1. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter
Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbohydrater, g | Fett, g | |
Go´og mager salami, Gilde | 758 | 181 | 25 | 0 | 9 |
Spesial salami, Gilde | 1260 | 301 | 23 | 0 | 23 |
Lettere jubelsalami, Grilstad | 1478 | 324 | 25 | 1 | 28 |
Salami, Nordfjord | 1605 | 384 | 20 | 0,6 | 36 |
Krydder salami, Nordfjord | 1605 | 384 | 20 | 0,6 | 36 |
Salamipølse, Grilstad | 1665 | 402 | 19,5 | 1,6 | 35,3 |
Krydder salami, Matmesteren | 1652 | 399 | 20 | 1 | 35 |
Jubelsalami, Grilstad | 1618 | 391 | 18 | 1 | 35 |
Dansk salami 30 % mindre fett, Tulip | 1480 | 360 | 19 | 0,5 | 31 |
Kokt salami, Grilstad | 1267 | 306 | 13 | 6 | 25 |
Krydder salami, Spis | 1780 | 430 | 21 | 0 | 38 |
Salami spekemat, Matmesteren | 1726 | 417 | 20 | 1 | 37 |
Dansk salami, Nordfjord | 2274 | 544 | 15,4 | 2,7 | 54 |
Dansk salami, Tulip | 2270 | 550 | 13 | 3 | 54 |