Foto: Erik Helgeneset

Minst sukker er best i test.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Ukens test er en enkel test. Vi tester nemlig bare på sukker (dvs. karbohydrater), fordi iste inneholder knapt andre næringsstoffer. Derfor er denne testen, eller listen om du vil, kun en rangering av karbohydratinnhold. Velg smart og drikk den med minst karbohydrater.

Helst vann

Sukkerinntaket i den norske befolkningen er på vei ned. Det er gledelig. En viktig kilde til sukker er blant annet saft og brus, derfor er det bra at det finnes søte drikker med mindre sukker.

Selvfølgelig er vann den beste drikken, både for tennenes og helsens skyld. Kroppen trenger vann hver dag, og når det er varmt eller under hard trening trenger du mer. De aller fleste av oss er godt hydrerte og får i oss tilstrekkelig med vann fra drikke og mat.

Når du har lyst på søt drikke eller drikke med smak

De fleste leskedrikker er en kilde til sukker, enten det er tilsatt og/eller kommer fra fruktsaft. Noen ganger kommer sukkeret fra honning også.

Brus inneholder rundt 11 % sukker, velger du drikker med mindre sukker er dette selvfølgelig bedre, men husk at desto mer du drikker, desto mer sukker får du i deg.

Du kan selv være bevisst på dette når du velger leskedrikker i kiosken eller i butikken. Les på etiketten og finn innholdet av karbohydrater eller sukkerarter og velg den med minst. I de fleste tilfeller er det liten forskjell på sukkerarter og totale karbohydrater.

Iste er sukkerdrikke

Selv om iste inneholder hvit te, grønn te, svart te eller teekstrakt, er dette neppe noe som gjør den veldig sunn. Innholdet av sukker i de fleste iste trekker nemlig ned den ernæringsmessige kvaliteten på isteen. Mange iste er også tilsatt fruktkonsentrat og aromastoffer for å gi den rette smaken.

Du kan også få kjøpt iste uten sukker, men denne inneholder som regel søtstoffer. Noen synes at dette er et bedre valg, andre vil heller drikke iste med sukker. Dette er selvfølgelig opp til deg. Les mer som sukker og søtstoffer.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg iste. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene og kioskene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av karbohydrater i hver iste. Det er godt samsvar mellom det totale kaloriinnholdet og kaloriene som kommer fra karbohydrater og sukkerarter i drikkene. Dvs. at sukkeret utgjør det meste av karbohydratene og kaloriene i drikken. Det er derfor nok å kun se på karbohydratinnholdet i denne ”testen”.

Kun ytterst få kalorier kommer fra fett og protein. Dette gjør disse to næringsstoffene irrelevante i denne testen.

Smak er ikke en faktor i testen.

I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 4. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 4 og det dårligste terningkast 2. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Isteen uten sukker med tilsatt søtstoff har vi valgt å gi høyeste terningkast, men noen vil kanskje si seg uenig i dette og gi den det dårligste terningkastet.

Vurderingen av valg av terningkast, varierer fra test til test. I denne testen valgt vi å bruke skalaen 2 til 4 fordi dette er produkter som inneholde mye sukker, men ikke så mye sukker som brus.

Våre kilder

Opplysningene til Bramat sine tester hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker. Dette er informasjon som også er tilgjengelig for forbruker og den mest relevante informasjonen i testsammenheng.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen. Dette gjør vi for at vi skal få en god test og at produktene skal bli vurdert på lik linje. Dersom vi ikke har opplysninger om innholdet av alle næringsstoffer som vurderes i testen på et produkt så kan vi 1) ikke gi denne et terningkast eller 2) ikke gi poeng for denne faktoren og la produktet likevel bli med i testen og få terningkast. Dette vurderes i hvert tilfelle og hver test.

Feilkilder

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt. Dersom vi får den nyeste informasjonen fra produsenten før vi tester, fortrekkes den.

Testresultater

nestea-peach

Nestea white peach, no sugar added

Testvinner uten karbohydrater (men med søtstoffer): 0 %

terning4

Energi: 5 kJ (1 kcal)
Karbohydrater: 0 g

tine-iste_sort_fersken

isTe, sort te fersken

Testvinner med minst karbohydrater: 6,9 %

terning4

Energi: 117 kJ (28 kcal)
Karbohydrater: 6,9 g

liption-icetea_lemon

Ice tea green tea, lemon

Testvinner med minst karbohydrater: 6,9 %

terning4

Energi: 120 kJ (30 kcal)
Karbohydrater: 6,9 g

arizona-green_tea_honey

Arizona green tea with honey

7,0 % karbohydrater

terning4

Energi: 115 kJ (27 kcal)
Karbohydrater: 7 g

arizona-blueberry

Arizona blueberry white tea

7,0 % karbohydrater

terning4

Energi: 128 kJ (30 kcal)
Karbohydrater: 7 g

lipton-icetea_peach

Ice tea, peach

7,1 % karbohydrater

terning4

Energi: 120 kJ (30 kcal)
Karbohydrater: 7,1 g

tine-brygget_iste_gronn_pasjonsfrukt

isTe Brygget, grønn te, pasjonsfrukt

7,5 % karbohydrater

terning4

Energi: 128 kJ (30 kcal)
Karbohydrater: 7,5 g

nestea-lemons

Nestea lemon

7,5 % karbohydrater

terning4

Energi: 134 kJ (32 kcal)
Karbohydrater: 7,5 g

tine-brygget_iste_sort_sitron

isTe Brygget, sort te sitron

7,6 % karbohydrater

terning4

Energi: 129 kJ (30 kcal)
Karbohydrater: 7,6 g

arizona-pomegranate

Arizona pomegranate green tea

7,9 % karbohydrater

terning3

Energi: 122 kJ (29 kcal)
Karbohydrater: 7,9 g

tine-brygget_iste_sort_fersken

isTe Brygget, sort te, fersken

8,6 % karbohydrater

terning2

Energi: 149 kJ (35 kcal)
Karbohydrater: 8,6 g

tine-sparkling_iste_peach

Sparkling iste, peach

8,6 % karbohydrater

terning2

Energi: 149 kJ (35 kcal)
Karbohydrater: 8,6 g

tine-sparkling_iste_guava

sparkling iste guava

Nest mest karbohydrater: 9,0 %

terning2

Energi: 157 kJ (37 kcal)
Karbohydrater: 9 g

tine-iste_hvit_guava

isTe hvit te guava

Nest mest karbohydrater: 9,0 %

terning2

Energi: 157 kJ (37 kcal)
Karbohydrater: 9 g

tine-iste_gronn_lime

isTe grønn te lime

Testen taper med mest karbohydrater: 9,1 %

terning2

Energi: 158 kJ (37 kcal)
Karbohydrater: 9,1 g

Næringsinnhold per is Energi, kJ Energi, kcal Karbohydrater, g
Nestea white peach, no sugar added, Nestea 5 1 0
isTe, sort te fersken, Tine 117 28 6,9
Ice tea green tea, lemon, Lipton 120 30 6,9
Arizona green tea with honey, Arizona 115 27 7
Arizona blueberry white tea, Arizona 128 30 7
Ice tea, peach, Lipton 120 30 7,1
isTe Brygget, grønn te, pasjonsfrukt, Tine 128 30 7,5
Nestea lemon, Nestea 134 32 7,5
isTe Brygget, sort te sitron, Tine 129 30 7,6
Arizona pomegranate green tea, Arizona 122 29 7,9
isTe Brygget, sort te, fersken, Tine 149 35 8,6
Sparkling iste, peach, Tine 149 35 8,6
sparkling iste guava, Tine 157 37 9
isTe hvit te guava, Tine 157 37 9
isTe grønn te lime, Tine 158 37 9,1
Foto: Erik Helgeneset