Pesto med olivenolje er best i test.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
En ekte hjemmelaget pesto inneholder olivenolje, basilikum, pinjekjerner, hard ost og salt. I kjøpepesto varierer derimot ingrediensene mer.
Valg og mengde av de ulike ingrediensene påvirker både smak og næringsinnhold. Vi har kun vurdert næringsinnholdet, men du kan stemme på smak nederst i artikkelen.
Sunn og allsidig
Pesto er ikke det verste du kan bruke i matlaging. Den er faktisk både sunn og næringsrik. Pesto kan brukes i pasta, som saus til kylling og fiskeretter, som marinade og smakstilsetter i yoghurt- og rømmesauser. Du kan til og med bruke den som smørepålegg, eller istedenfor margarin på brødskiven.
Hvordan påvirker ingrediensene næringsinnholdet?
Desto mer olje det er i en pesto, desto mer fett inneholder den. Innholdet av ost, pinjekjerner og nøtter øker også fettinnholdet. Fordi det er mer olje enn ost i pestoen, vil det meste av fettet være umettet. Nøttene bidrar også til at pesto får en gunstig fettprofil.
Pesto er også en kilde til protein. Både pinjekjerner og cashewnøtter som brukes i kjøpepesto gir deg protein. Pinjekjerner har faktisk den beste fettsammensetningen pga. mest totalt fett og minst mettet fett, mens cashewnøtter gir mest fiber. Begge inneholder forskjellige vitaminer og mineraler, men pinjekjerner utmerker seg på mer vitamin E og cashewnøtter har mest selen. Karbohydratene i pesto kommer i hovedsak fra nøtter, bortsett fra i tilfeller der det er brukt potet.
Basilikum inneholder mest vann, men også ørlite protein og fett. For øvrig er denne grønne urten rik på antioksidanter.
To ulike oljer i pesto
Oljene som brukes i kjøpepesto varierer mellom solsikke- og olivenolje. Kun to produkter i testen har olivenolje som hovedingrediens (dette får de ekstra poeng for), mens øvrige bruker solsikkeolje kanskje med litt olivenolje ispedd (som regel mindre enn 2 %).
Olivenolje og solsikkeolje er ganske forskjellige selv om begge er flytende oljer. Solsikkeolje er en kilde til vegetabilsk omega-6-fettsyrer (linosyre), mens olivenolje er en kilde til omega-9-fettsyrer (oljesyre).
Omega-6-fettsyrer er flerumettet fett, og anses som gunstigere enn mettet fett. Ulempen er at i dagens kosthold får vi i oss mer enn nok av omega-6-fettsyrer, fra planteoljer og korn. Særlig er det en ubalanse mellom inntaket av omega-6- og omega-3-fettsyrer i kostholdet vårt. Dette skyldes ikke bare et stort forbruk av korn og planteoljer, men også et lavt inntak av fisk og sjømat.
Fettet i olivenoljen er et mer nøytral fett helsemessig, men studier at har vist at det lønner seg å ha enn viss andel av dette fettet i kostholdet. Olivenolje inneholder 70-80 % enumettet fett (oljesyre). Denne omega-9 er nemlig nesten like så effektiv som flerumettet fett til å senke det ugunstige LDL-kolesterolnivået i blodet når den erstatter mettet fett, f.eks. fra kjøtt og fet animalsk mat.
Slik har vi gjort testen.
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg pesto. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein og fett i hver pesto. Både protein og fett trekker opp.
Fordi vi ikke hadde opplysninger om fettsammensetning, salt og fiber, ble ikke dette tatt med i testen. Derimot har vi gitt ekstra poeng for bruk av olivenolje og for mengde basilikum.
Til tross for at dette er kaloririke matvarer, har vi ikke tatt hensyn til dette fordi det ikke er vanlig å spise store mengder.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbo-hydrater, g | Fett, g | Basilikum, % |
Vekt, g |
Coop Pasta alla Genovese, Coop Varesikring, La favorita Live | 2400 | 570 | 7,9 | 10,4 | 55,3 | 30 | 130 |
Jacobs utvalgte Pesto alla genovese, Norgesgruppen, Unil AS | 2180 | 530 | 8 | 5,5 | 52 | >21 | 130 |
Barilla i Pesti alla Genovese, Per Barilla G. e R. | 2144 | 520 | 5 | 7 | 52 | 31 | 190 |
Gourmet Pesto al Basilico, Grønn pesto, Paitone | 1734 | 419 | 3,9 | 4,5 | 39,7 | 70,5 | 190 |
Kløver Grønn Pesto, Bunnpris | 1690 | 410 | 4,5 | 5 | 41 | 41 | 190 |
Rema 1000 Grønn pesto, Rema 1000 | 1690 | 410 | 4,5 | 5 | 41 | 41 | 190 |
le ricette di Montanini Pesto alla genovese, Montanini SAS | 1236 | 300 | 5,36 | 0,56 | 30,7 | 60 | 140 |
Coop Grønn Pesto, Coop Trading A/S | 2050 | 490 | 5 | 15 | 46 | 27,5 | 190 |
Berni Pesto al Basilico, Berni Alimentare S.p.A. | 1971 | 478 | 4,4 | 9,9 | 46,7 | 27 | 195 |
Sacla Pesto alla Genovese, Fratelli Sacla' | 1804 | 438 | 5,5 | 4,2 | 44,3 | 36 | 190 |
Eldorado Pesto Genovese, | 1719 | 417 | 5,4 | 3,7 | 41,4 | 35 | 185 |
Sacla Pesto alla Rucola, Fratelli Sacla' | 1953 | 474 | 4 | 4 | 49,1 | 30 | 190 |
Helios Økologisk Grønn Pesto, Alma Norge AS | 1784 | 433 | 1,7 | 4,8 | 44,8 | 55 | 130 |