Ikke-osten gjør det best i test.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Ost på brødskiven kan vel sies å være typisk norsk, men hvilken skivet variant du velger kan både påvirke inntaket av kalsium og type fett du får i deg.
Vanlig ost og ystet, modnet pålegg, inneholder en rekke gode næringsstoffer, som kvalitetsproteiner, vitamin A, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12, kalsium, sink og jod. Noen hvitoster er dessuten tilsatt vitamin D.
Helfet gulost inneholder rundt 27 prosent fett, hvorav 2/3 er mettet og resten enumettet og flerumettet fett. Noen guloster inneholder litt mer eller litt mindre fett enn de helfete, mens magre hvitoster har et fettinnhold på ca. 17 prosent. Gräddoster og enkelte andre fyldige oster er feitere enn helfet gulost med over 30 prosent fett.
Melkefett er konfliktfylt
Nyere studier viser noe motstridende resultater når det gjelder inntaket av melkeprodukter og kolesterol. Noen vil gå så langt som å si at melkefettet ikke er kolesteroløkende, men andre er forsiktige i kostrådene sine og framholder fremdeles at melkefettet er kolesteroløkende og kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom. Andre igjen fremhever melkefettet som noe som er ekstra sunt.
Melkefettet er svært sammensatt og inneholder mange forskjellige fettsyrer med ulik lengde. Eksempelvis inneholder melkefettet den samme enumettede fettsyren som olivenolje, nemlig oljesyre; en kolesterolsenkende fettsyre.
Mettet fett har blitt satt i sammenheng med økt kolesterol. Det mettede fettet i melk domineres av palmitin-, stearin- og myristinsyre.
Per i dag, lyder de offisielle kostrådene at bør vi bytte ut mettet fett med umettet, fordi dette vil redusere vår risiko for å få hjerte- og karsykdom. Selv om det pågår mye forskning når det kommer til fettets innvirkning på helsen, velger vi å ta hensyn de offisielle kostrådene i denne testen.
Den uekte osten
Uttrykket «ost» kan utelukkende brukes på produkter som bare inneholder fett fra melkeråvarer. Dersom det inneholder fett fra andre kilder, kan ikke produktet kalles «ost», men "ystet og modnet pålegg".
Ekte ost framstilles fra melk og/eller fløte ved at mysen er delvis fjernet fra ostestoffet (de koagulerte proteinene).
Norsk ost inneholder pasteurisert melk, salt og løpe, men kan også være tilsatt surhetsregulerende middel, konserveringsmiddel, farge og syrekultur. «Falske oster» kan inneholde både ost og vegetabilsk fett. Den skivete varianten som ikke er ost i denne testen, Vita hjertego’, inneholder raps- og solsikkeolje og har fremdeles bevart de øvrige sunne næringsstoffene fra melken.
Se også Bramat tester revet ost
Slik har vi gjort testen.
I denne testen har vi sammenliknet et stort utvalg skivet ost og ystet, modnet pålegg i skiver. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte og produkter som med deklarert næringsinnhold.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet fett, prosentandel umettet fett og kalsium. Mengden protein, umettet fett og kalsium trekker opp, mens innholdet av mettet fett trekker ned.
Innholdet av karbohydrater, sukkerarter, fiber og natrium er ikke tatt med både på grunn av lavt innhold og manglende informasjon. Dette gjelder også B-vitaminer, sink og jod. Vi likevel tatt med opplysningene om jod i testen, og du kan se variasjonen her.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
I testen er produktene rangert fra terningkast 2 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 2. Et produkt som får terningkast 2 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbo-hydrater, g | Fett, g | Mettet fett, g | Enumettet fett, g | Flerumettet fett, g | Andel umettet, % | Kalsium, mg | Jod, µg |
Vita hjertego' skivet, Mills | 1130 | 270 | 31 | 0,5 | 16 | 2 | 7 | 7 | 88 | 880 | 60 |
Så lett gulost, Synnøve Finden AS | 923 | 220 | 32 | 0,1 | 10 | 6 | 2 | 0,3 | 23 | 980 | - |
Jarlsberg Lite, Tine SA | 1119 | 268 | 31 | 0 | 16 | 9,9 | 0,5 | 4,3 | 30 | 820 | 30 |
Norvegia, Lettere, Tine SA | 1136 | 272 | 32 | 0 | 16 | 9,9 | 4,3 | 0,3 | 29 | 830 | 66 |
Nøkkel, lettere, Tine SA | 1136 | 272 | 32 | 0 | 17 | 10,5 | 0,6 | 4,6 | 30 | 750 | 40 |
Lett gulost , Synnøve Finden AS | 1110 | 265 | 29 | 0,1 | 16 | 10 | 4 | 0,5 | 28 | 820 | - |
Lett gulost, mindre fett, Synnøve Finden AS | 1110 | 265 | 29 | 0,2 | 16 | 10 | 4 | 0,5 | 28 | 820 | - |
Mild hvitost, skivet, Coop Norge Handel (prod av finden) | 1325 | 320 | 27 | 1 | 23,4 | 14 | 5 | 0,6 | 24 | 910 | - |
Delish Gulost skivet, ICA Norge AS | 1327 | 319 | 27 | 0,1 | 23,4 | 14 | 5 | 0,6 | 24 | 910 | - |
First Price Skivet ost, Unil AS | 1325 | 318 | 27 | 0,1 | 23,4 | 14 | 5 | 0,6 | 24 | 910 | - |
Maasdamer, Rema 100 | 1550 | 370 | 28 | 0 | 29 | 17,6 | 6,6 | 0,7 | 25 | 820 | 30 |
Gouda i skiver, Coop Norge Handel (prod av Kaptein Kaas BV) | 1708 | 407 | 26 | 0 | 34 | 21 | 12 | 1 | 38 | 888 | - |
Jarlsberg Original, Tine SA | 1458 | 351 | 27 | 0 | 27 | 16,6 | 0,9 | 7,3 | 30 | 730 | 35 |
Nøkkel, Tine SA | 1458 | 351 | 27 | 0 | 27 | 16,6 | 0,9 | 7,3 | 30 | 760 | 51 |
Norvegia, Original , Tine SA | 1458 | 351 | 27 | 0 | 27 | 16,6 | 0,9 | 7,3 | 30 | 800 | 50 |
Jacobs Utvalgte Parlamo, Unil AS | 1666 | 397 | 29 | 0 | 27 | 19 | 7 | 1 | 30 | 850 | - |
Norvegia, Vellagret , Tine SA | 1458 | 351 | 27 | 0 | 28 | 17,2 | 7,5 | 0,5 | 29 | 800 | 50 |
FindenOst Original, Synnøve Finden AS | 1490 | 350 | 27 | 0,5 | 27 | 17 | 6 | 0,8 | 25 | 730 | - |
Gouda, Rema 100 | 1630 | 390 | 26 | 0 | 32 | 19,3 | 9,5 | 1,3 | 34 | 820 | 14 |
Taffel, Tine SA | 1289 | 310 | 23 | 0 | 24 | 14,8 | 0,8 | 6,456 | 30 | 660 | - |
Norvegia, Fyldig , Tine SA | 1535 | 370 | 25 | 0 | 30 | 18,5 | 8,1 | 0,5 | 29 | 800 | 50 |
Synnøves Utvalgte Vellagret, Synnøve Finden AS | 1410 | 340 | 25 | 0,1 | 26 | 17 | 6 | 0,8 | 26 | 720 | - |
Norsk gulost, Synnøve Finden AS | 1410 | 340 | 25 | 0,1 | 26 | 17 | 6 | 0,8 | 26 | 720 | - |
Rød Cheddar, Rema 100 | 1650 | 400 | 25 | 0 | 33 | 21 | 7,6 | 1 | 26 | 740 | 30 |
Ridder, Tine SA | 1746 | 422 | 20 | 0 | 38 | 23,4 | 1,3 | 10,2 | 30 | 580 | 30 |
Gräddost, Tine SA | 1729 | 418 | 19 | 0 | 38 | 23,4 | 1,3 | 10,2 | 30 | 540 | - |
Dansk Gräddost, Arla Foods amba | 1740 | 420 | 19 | 0,1 | 38 | 24,2 | 8,9 | 0,8 | 26 | 571 | 13,8 |
Bacon Ost, O. Kavli AS | 1410 | 340 | 22 | 0 | 28 | - | - | - | - | - | |
Pepperoni Ost, O. Kavli AS | 1427 | 344 | 23 | 0 | 28 | - | - | - | - | - | |
Jalapeño Ost, O. Kavli AS | 1413 | 341 | 20 | 0 | 29 | - | - | - | - | - | |
Skinke Ost, O. Kavli AS | 1413 | 341 | 20 | 0 | 29 | - | - | - | - | - |