Foto: Erik Helgeneset

Ekte ost er mest næringsrik.

Ost er mer enn bare fett

Hvitost er et vanlig innslag i norsk kost. Denne inneholder en rekke gode næringsstoffer bl.a. kvalitetsproteiner, vitamin A, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12, kalsium og jod. Noen melkeprodukter er dessuten tilsatt vitamin D.

Vanlig fet hvitost inneholder rundt 27 % fett, hvorav 2/3 er mettet. Resten er enumettet og flerumettet. Mettet fett er en type fett som vi frarådes å spise for mye av, mens de andre typene bør vi øke inntaket av.

Konfliktfylt fett

Melkefettet er svært sammensatt og inneholder mange forskjellige fettsyrer med ulik lengde. Eksempelvis inneholder melkefettet den samme enumettede fettsyren som olivenolje, nemlig oljesyre; en kolesterolsenkende fettsyre.

Mettet fett har blitt satt i sammenheng med økt kolesterol. Det mettede fettet i melk domineres av palmitin-, stearin- og myristinsyre. Palmitinsyre dominerer i palmeolje.

Nyere studier viser noe motstridende resultater når det gjelder inntaket av melkeprodukter og kolesterol. Noen vil gå så langt som å si at melkefettet ikke er kolesteroløkende, men andre er forsiktige i kostrådene sine og fremholder fremdeles at melkefettet er kolesteroløkende og kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom.

Det som uansett er sikkert er at fett er energitett. Ost inneholder en god del fett og et overdrevet inntak vil kunne gi deg et unødvendig høyt energiinntak.

Hva skiller ost fra etterligningene

Ekte ost fremstilles fra melk og/eller fløte ved at mysen er delvis fjernet fra ostestoffet (de koagulerte proteinene).

Norsk ost inneholder pasteurisert melk, salt og løpe, men kan også være tilsatt surhetsregulerende middel, konserveringsmiddel, farge og syrekultur. Flere revete oster inneholder også litt antiklumpemiddel potetmel eller –stivelse.

Uttrykket ”ost” kan bare brukes på produkter som kun inneholder fett fra melkeråvarer. Dersom det inneholder fett fra andre kilder kan ikke produktet kalles ”ost”.

”Falske oster” inneholder både ost og vegetabilsk fett (palmeolje). Som regel er det minst like mye vegetabilsk fett som ost. Bruken av vegetabilsk fett fører til at produktet inneholder mindre av de øvrige sunne næringsstoffene fra melken. Dette avspeiles i testen. Etterligningene inneholder nemlig mindre protein og kalsium fordi osten utspes.

Slik har vi gjort testen.

I denne testen har vi sammenliknet en rekke revete oster og revete pizzablandinger eller økonomiblandinger som de ofte kalles. Produktene har samme bruksområde og derfor har vi tatt med både ekte ost og etterlikningene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, karbohydrater og kalsium, samt bruken av palmeolje eller vegetabilsk fett. Mye protein og kalsium har trukket opp, mens innholdet av energi og karbohydrater har trukket ned og teller mindre enn protein og kalsium.

Alle produktene i denne testen inneholder mellom 21-28 prosent fett og omtrent samme mengde mettet fett, men vi kan ikke avsløre produktene med palmeolje ved kun å se på fettsyresammensetningen. Innhold av palmeolje eller vegetabilsk fett har gitt minuspoeng fordi dette forringer kvaliteten på produktet.

Smak er ikke en faktor i testen.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 1. Vi har valgt å ikke bruke terningkast 6 i denne testen ettersom dette er svært energitette produkter.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 1 eller 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Kilder:
FOR 1956-08-24 nr 9632: Forskrifter om tilvirking, merking og omsetning av ost.
Nestel P. Nutrition and metabolism: the changing face of the dairy-cardiovascular risk paradox. Curr Opin Lipidol 2012, 23:000–000. DOI:10.1097/MOL.0b013e32834d5f3e.
German BJ et al. A reappraisal of the impact of dairy foods and milk fat on cardiovascular disease risk. Eur J Nutr (2009) 48:191–203.
Hoenselaar R. Saturated fat and cardiovascular disease: The discrepancy between the scientific literature and dietary advice. Nutrition (2012) 28:118–123.
Siri-Tarino PW et al. Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease. Am J Clin Nutr 2010;91:535–46.

Testresultater

arla-finello-mozzarella

Arla Finello Mozzarella

Testvinner med høyt innhold av kalsium og minst energi. Bra innhold av protein og lite karbohydrater.

terning5

Energi: 1240 kJ (300 kcal)
Protein: 24 g
Karbohydrat: 2 g
Fett: 21 g
Mettet fett: 13,6 g
Enumettet fett: 5 g
Flerumettet fett: 0,4 g
Kalsium: 730 g
Produsent: Arla

tine-jarlsberg_norvegia_mozzarella_cheddar

Tine Revet Ost 4 oster

Testvinner med det høyeste proteininnholdet. Høyt innhold av kalsium og ingen karbohydrater.

terning5

Energi: 1361 kJ (327 kcal)
Protein: 30 g
Karbohydrat: 0 g
Fett: 23 g
Mettet fett: 16 g
Enumettet fett: 6,2 g
Flerumettet fett: 0,4 g
Kalsium: 770 g
Produsent: Tine

tine-jarlsberg

Jarlsberg Original

Testvinner med høyt innhold av protein og kalsium og ingen karbohydrater. Blant testens høyeste energiinnhold.

terning5

Energi: 1458 kJ (351 kcal)
Protein: 27 g
Karbohydrat: 0 g
Fett: 27 g
Mettet fett: 19 g
Enumettet fett: 7,3 g
Flerumettet fett: 0,5 g
Kalsium: 730 g
Produsent: Tine

tine-jarlsberg_norvegia

Tine Revet Ost Original Jarlsberg & Norvegia

Testvinner med maks uttelling på høyt innhold av protein og kalsium og ingen karbohydrater. Blant testens høyeste energiinnhold.

terning5

Energi: 1475 kJ (355 kcal)
Protein: 28 g
Karbohydrat: 0 g
Fett: 27 g
Mettet fett: 19 g
Enumettet fett: 7,3 g
Flerumettet fett: 0,5 g
Kalsium: 760 g
Produsent: Tine

tine-original_revet_norveiga

Norvegia Original Revet

Testvinner med det høyeste kalsiuminnholdet. Høyt innhold av protein og ingen karbohydrater.

terning5

Energi: 1458 kJ (351 kcal)
Protein: 27 g
Karbohydrat: 0 g
Fett: 27 g
Mettet fett: 19 g
Enumettet fett: 7,3 g
Flerumettet fett: 0,5 g
Kalsium: 800 g
Produsent: Tine

synnove-gulost

Synnøve Gulost Grovrevet

Bra innhold av kalsium og protein, og få karbohydrater. Middels energiinnhold.

terning4

Energi: 1406 kJ (336 kcal)
Protein: 23,8 g
Karbohydrat: 4 g
Fett: 24,7 g
Mettet fett: 16,3 g
Enumettet fett: 5,7 g
Flerumettet fett: 0,7 g
Kalsium: 685 g
Produsent: Synnøve Finden AS

rema1000-mozzarella

Rema 1000 Mozzarella Revet

Bra proteininnhold og få karbohydrater. Mist kalsium blant de ekte ostene. Et av produktene med det laveste energiinnholdet.

terning4

Energi: 1290 kJ (310 kcal)
Protein: 26 g
Karbohydrat: 2 g
Fett: 22 g
Mettet fett: 13 g
Enumettet fett: 7,1 g
Flerumettet fett: 1 g
Kalsium: 450 g
Produsent: Rema 1000

rema1000-pizzaost

Rema 1000 Pizzaost 3 oster

Bra innhold av protein og kalsium og få karbohydrater. Minst kalsium blant de ekte ostene. Produktet med det høyeste energiinnholdet.

terning4

Energi: 1500 kJ (360 kcal)
Protein: 25 g
Karbohydrat: 2 g
Fett: 28 g
Mettet fett: 17 g
Enumettet fett: 8,5 g
Flerumettet fett: 0,7 g
Kalsium: 638 g
Produsent: Rema 1000

synnove-revet_okonomi

Synnøve Revet Økonomi Smakrsrik

Bra proteininnhold, men under halvparten så mye kalsium som testvinnerne. Middels karbohydratinnhold. Få trekk for innhold av vegetabilsk olje.

terning2

Energi: 1438 kJ (343 kcal)
Protein: 20,2 g
Karbohydrat: 7,1 g
Fett: 25,9 g
Mettet fett: 16,9 g
Enumettet fett: 6 g
Flerumettet fett: 0,7 g
Kalsium: 309 g
Produsent: Synnøve Finden AS

synnove-revet_okonomi_gratinering

Synnøve Revet Økonomipakke

Under halvparten så mye kalsium som testvinnerne. Middels innhold av protein, karbohydrater og energi. Tilsatt vitamin D. Få trekk for innhold av vegetabilsk olje.

terning2

Energi: 1403 kJ (335 kcal)
Protein: 19 g
Karbohydrat: 7 g
Fett: 25 g
Mettet fett: 17 g
Enumettet fett: 6 g
Flerumettet fett: 1 g
Kalsium: 309 g
Produsent: Synnøve Finden AS

first_price-revet

First Price Revet Økonomipakke

Bra proteininnhold, men middels innhold av energi og karbohydrater. Kalsiuminnholdet er ukjent. Palmeolje er nylig erstattet av rapsolje.

terning2

Energi: 1360 kJ (325 kcal)
Protein: 21 g
Karbohydrat: 4,5 g
Fett: 25 g
Mettet fett: 16,3 g
Enumettet fett: 5,8 g
Flerumettet fett: 0,7 g
Kalsium: - g
Produsent: Unil AS

euroshopper-revet-okonomiblanding

Euroshopper Revet Økonomiblanding

Middelsinnhold av protein og karbohydrater og under halvparten så mye kalsium som testervinnerne. Få trekk for innhold av palmeolje.

terning2

Energi: 1403 kJ (337 kcal)
Protein: 19 g
Karbohydrat: 7 g
Fett: 25 g
Mettet fett: 17 g
Enumettet fett: 6 g
Flerumettet fett: 1 g
Kalsium: 309 g
Produsent: Euroshopper

vergeer_holland-pizzablanding

Vergeer Pizzablanding

Testens taper med det desidert laveste proteininnholdet og mest karbohydrater. Halvparten så mye kalsium som testvinnerne. Få trekk for innhold av vegetabilsk olje

terning1

Energi: 1438 kJ (347 kcal)
Protein: 13 g
Karbohydrat: 11 g
Fett: 28 g
Mettet fett: 10,5 g
Enumettet fett: 11,9 g
Flerumettet fett: 4,5 g
Kalsium: 410 g
Produsent: Vergeer Holland

Næringsinnhold per 100 g Energi, kJ Energi, kcal Protein, g Karbo-hydrater, g Fett, g Mettet fett, g Enumettet fett, g Flerumettet fett, g Kalsium, mg
Arla Finello Mozzarella, Arla 1240 300 24 2 21 13,6 5 0,4 730
Tine Revet Ost 4 oster, Tine 1361 327 30 0 23 16 6,2 0,4 770
Jarlsberg Original, Tine 1458 351 27 0 27 19 7,3 0,5 730
Tine Revet Ost Original Jarlsberg & Norvegia, Tine 1475 355 28 0 27 19 7,3 0,5 760
Norvegia Original Revet, Tine 1458 351 27 0 27 19 7,3 0,5 800
Synnøve Gulost Grovrevet , Synnøve Finden AS 1406 336 23,8 4 24,7 16,3 5,7 0,7 685
Rema 1000 Mozzarella Revet, Rema 1000 1290 310 26 2 22 13 7,1 1 450
Rema 1000 Pizzaost 3 oster, Rema 1000 1500 360 25 2 28 17 8,5 0,7 638
Synnøve Revet Økonomi Smakrsrik, Synnøve Finden AS 1438 343 20,2 7,1 25,9 16,9 6 0,7 309
Synnøve Revet Økonomipakke , Synnøve Finden AS 1403 335 19 7 25 17 6 1 309
First Price Revet Økonomipakke, Unil AS 1360 325 21 4,5 25 16,3 5,8 0,7 -
Euroshopper Revet Økonomiblanding, Euroshopper 1403 337 19 7 25 17 6 1 309
Vergeer Pizzablanding, Vergeer Holland 1438 347 13 11 28 10,5 11,9 4,5 410
Foto: Erik Helgeneset