Mye bra, men stor forskjell på grovhet.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Nordmenn er og blir et brødspisende folk, men takket være lavkarbobølgen har mange begynt å spise grovere brød. I dag er det mange flere typer grovbrød å velge mellom enn hva det var for bare et par år siden. Uansett hvor du handler, har du muligheten til å kjøpe et brød som er 100 prosent grovt. Dette er positivt!
Les også: Er brød fetende?
Dårlig merking av noen brød
Dagligvarebransjen har blitt mye flinkere til å produsere sunt og godt brød. Det har også skjedd mye når det kommer til merking av brødene. Mange av dem er godt merket slik at du rimelig enkelt kan finne ut om du har et fint, halvgrovt, grovt eller ekstra grovt brød foran deg.
Den nye trenden er at flere av kjedene tilbyr "luksusbrød" pakket i gjennomsiktig plast, i tillegg til de litt traustere typene pakket i papirposer. Hos REMA 1000 er disse brødene godt merket, mens hos Meny er det vanskeligere å skjønne hvor grovt brødet i gjennomsiktig pose egentlig er. Mange av brødene har dessuten et utseende som gjør det lett å tro at de er svært grove, mens de i virkeligheten er nokså fine. Her er det altså rom for forbedring.
Forvirrende brødskala
De fleste brød merkes i dag med brødskala’n, en sirkel som sier noe om hvor mye hele korn, kli og sammalt mel det er i et brød. Jo større del av sirkelen som er farget, desto grovere er brødet.
Vær oppmerksom på at dette betyr at et brød som kategoriseres som grovt har en grovhetsprosent som ligger et sted mellom 51 % og 75 %. Mens en grovhetsprosent på 75 % er bra, er 51 % egentlig ikke særlig grovt.
Skal du virkelig være sikker på at du velger grovt nok, bør du derfor også ta en titt på brødets grovhetsprosent som står i varedeklarasjonen. Jo høyere grovhetsprosenten er, desto grovere er brødet. Hvis du vil ha et ordentlig grovt brød, bør du velge et som har en grovhetsprosent mellom 75 og 100.
Les også: Fakta og myter og brød
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av brød som er merket "grovt" eller "ekstra grovt" som er å få kjøpt i de største kjedebutikkene.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet og umettet fett, fiber, natrium og grovhetsprosent. Fiber og grovhetsprosent teller dobbelt, ettersom dette er viktige faktorer for å avgjøre hvor sunt et brød egentlig er. Mye protein, fiber, umettet fett og grovhetsprosent har trukket opp, mens innholdet av mettet fett og natrium har trukket ned.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 4. Vi har valgt å ikke gi lavere terningkast ettersom alle disse brødene er sunnere enn lysere typer brød. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g |
Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbo-hydrater, g | Sukker, g | Fett, g | Mettet fett, g | Umettet fett, g | Fiber, g | Natrium, g | Salt, g | Grovhet | Grovhets-prosent, % | Nøkkelhull |
Fiber og frø, Coop, Goman Bakeriet | 1090 | 261 | 15,9 | 19,7 | 0,9 | 11 | 1,2 | 9,8 | 9,5 | 0,4 | - | Ekstra grovt | 100 | Nei |
Ingers lavkarbo, Bakers | 957 | 229 | 13,9 | 21,7 | 0,4 | 6,7 | 0,6 | 6,2 | 12,8 | 0,4 | - | Ekstra grovt | 100 | Ja |
Ingers superrug, Bakers | 925 | 219 | 11,9 | 29,7 | 1,5 | 5,9 | 0,6 | 5,3 | 11,1 | 0,3 | - | Ekstra grovt | 100 | Ja |
Grovbrød, Mesterbakeren | 954 | 225 | 12,9 | 36,3 | 1,1 | 3,2 | 0,2 | 3 | 8,3 | 0,365 | - | Ekstra grovt | 90 | Ja |
Speltbrød 100%, United Bakeries | 680 | 163 | 8 | 35 | 1 | 6 | 0 | 6 | 5 | 0 | - | Ekstra grovt | 100 | Nei |
Ekstra grovt brød, Coop, Goman Bakeriet | 943 | 224 | 10,3 | 34,2 | 1,8 | 3,4 | 0,4 | 3 | 7,6 | 0,4 | - | Ekstra grovt | 88 | Ja |
Havrebrød, Coop, Goman Bakeriet | 922 | 219 | 11 | 32 | 1 | 4 | 0,5 | 3,5 | 5,7 | 0,3 | - | Ekstra grovt | 100 | Ja |
Naturlig Sunt bygg fullkorn, Bakers | 906 | 214 | 10,9 | 35,1 | 1 | 3,3 | 0,3 | 3 | 8,5 | 0,4 | - | Ekstra grovt | 77 | Ja |
Dansk rugbrød, Christiania Bakeri | 1007 | 240 | 8,3 | 27 | 2,5 | 9,7 | 1,2 | 8,5 | 6,3 | 0,48 | 1,23 | Ekstra grovt | 98 | Nei |
Naturlig sunt havre fullkorn, Bakers | 896 | 212 | 10,3 | 34,4 | 0,9 | 3,7 | 0,4 | 3,3 | 7,6 | 0,48 | - | Ekstra grovt | 76 | Ja |
Trivselsbrød, Coop, Goman Bakeriet | 1029 | 244 | 13 | 31,6 | 1,5 | 6 | 1 | 5 | 6,2 | 0,5 | - | Ekstra grovt | 87 | Ja |
Møllhaugen 3-kornbrød, Bakers | 1114 | 265 | 11,2 | 37,9 | 1,6 | 6,1 | 0,6 | 5,5 | 6,9 | 0,5 | - | Ekstra grovt | 75 | Nei |
Nøkkelhull med omega-3, Norgesbakeriet | 985 | 233 | 7,9 | 42,1 | 1,3 | 3,4 | 0,4 | 3 | 6,2 | 0,48 | 1,23 | Ekstra grovt | 76 | Ja |
Naturlig Sunt spelt fullkorn, Bakers | 1087 | 258 | 12,2 | 37,2 | 0,8 | 6,7 | 0,7 | 6 | 6,9 | 0,36 | - | Grov | 53 | Nei |
Havrebrød, Norgesbakeriet | 1029 | 244 | 9,6 | 41,1 | 1,2 | 3,3 | 0,8 | 2,5 | 5,7 | 0,48 | 1,22 | Ekstra grovt | 81 | Ja |
Møllhaugen grovbrød, Bakers | 1028 | 243 | 9,6 | 41,4 | 3,8 | 3 | 0,3 | 2,7 | 6,3 | 0,5 | - | Ekstra grovt | 76 | Nei |
Chiabrød, Norgesbakeriet | 1286 | 307 | 9,2 | 39,4 | 1,5 | 11,3 | 0,9 | 10,4 | 6,1 | 0,38 | 0,98 | Grov | 51 | Nei |
Bakehusets Flerkorn, Bakers | 1158 | 275 | 11,3 | 41,5 | 1,2 | 5,7 | 0,8 | 4,9 | 6,2 | 0,4 | - | Grov | 51 | Ja |
Byggbrød, Coop, Goman Bakeriet | 1102 | 262 | 9,8 | 38 | 2,5 | 6,5 | 0,8 | 5,7 | 6 | 0,5 | - | Grov | 61 | Nei |
Birkenbrød, Norgesbakeriet | 1012 | 240 | 8 | 42,5 | 2 | 2,7 | 0,4 | 2,3 | 6,6 | 0,62 | 1,59 | Ekstra grovt | 76 | Nei |
Bakehuset Ruget, Bakers | 1026 | 243 | 10,4 | 39,8 | 2 | 4,6 | 0,4 | 4,2 | 6,6 | 0,4 | - | Grov | 54 | Ja |
Rugbrød, Mesterbakeren | 969 | 229 | 10,5 | 40,6 | 1,9 | 2,7 | 0,7 | 2 | 7 | 0,452 | - | Grov | 66 | Ja |
Grovt og godt Bygg, Mesterbakeren | 892 | 211 | 9,6 | 35,9 | 1,9 | 2 | 0,8 | 1,2 | 5,5 | 0,47 | 1,2 | Ekstra grovt | 78 | Ja |
Speltbrød, Norgesbakeriet | 1005 | 238 | 9,2 | 36,9 | 1,3 | 4,8 | 0,6 | 4,2 | 5,6 | 0,5 | 1,3 | Grov | 72 | Nei |
Kystbrød med omega-3, Coop, Goman Bakeriet | 957 | 227 | 9,1 | 38,3 | 1,1 | 3 | 0,5 | 2,5 | 5,1 | 0,3 | - | Grov | 62 | Ja |
Bakerens ferske grovbrød, Bakers | 1118 | 265 | 10,4 | 42,6 | 3 | 5,9 | 1,1 | 4,8 | 6,2 | 0,4 | - | Grov | 51 | Ja |
Bakehuset helkorn, Bakers | 1152 | 273 | 10,8 | 42,9 | 2,9 | 5,1 | 1 | 4,1 | 6,1 | 0,4 | - | Grov | 53 | Ja |
Grovt og godt Havre, Mesterbakeren | 953 | 226 | 8,9 | 37,8 | 2,3 | 3,2 | 1 | 2,2 | 5 | 0,43 | 1,1 | Ekstra grovt | 76 | Ja |
Bakerens ferske 5-kornbrød, Bakers | 1103 | 261 | 10,8 | 40 | 2,2 | 6,5 | 1 | 5,5 | 5,5 | 0,4 | - | Grov | 51 | Ja |
Løvebrød, Coop, Goman Bakeriet | 1037 | 246 | 7,5 | 41,4 | 1,4 | 4,4 | 0,4 | 4 | 5,4 | 0,4 | - | Grov | 50 | Nei |
Tigerbrød, Coop, Goman Bakeriet | 1003 | 238 | 7,1 | 41,6 | 2 | 3,7 | 0,4 | 3,3 | 5 | 0,4 | - | Grov | 55 | Ja |
Birkebeinerbrød, Bakers | 1056 | 250 | 9,1 | 43,7 | 1,9 | 3 | 0,3 | 2,7 | 5,7 | 0,4 | - | Grov | 57 | Ja |
Speltbrød, Coop, Goman Bakeriet | 1037 | 246 | 12,2 | 37,5 | 1,3 | 4,2 | 0,8 | 3,4 | 4,5 | 0,56 | - | Grov | 51 | Nei |
Familiebrød spelt, Coop, Goman Bakeriet | 950 | 225 | 10,2 | 36,1 | 1,9 | 3,3 | 0,7 | 2,6 | 5 | 0,5 | - | Grov | 62 | Ja |
Pøbel brød, Mesterbakeren | 961 | 227 | 8,8 | 43,1 | 1,5 | 2,1 | 0,5 | 1,6 | 5,4 | 0,306 | - | Grov | 56 | Ja |
Landbrød, Coop, Goman Bakeriet | 958 | 227 | 8,1 | 39,9 | 2 | 2,7 | 0,3 | 2,4 | 5,2 | 0,4 | - | Grov | 53 | Ja |
Energibrød, Christiania Bakeri | 1169 | 278 | 10,2 | 36,8 | 3,2 | 9,1 | 1,4 | 7,7 | 4,1 | 0,5 | 1,27 | Grov | 52 | Nei |
Josefines sunne brød, Norgesbakeriet | 1044 | 247 | 8,6 | 43,3 | 1,5 | 3,4 | 0,8 | 2,6 | 4,8 | 0,44 | 1,11 | Grov | 53 | Ja |
Kaptein Sabeltann, Bakers | 977 | 231 | 9 | 42,5 | 9 | 2,8 | 0,8 | 2 | 5,1 | 0,5 | - | Grov | 55 | Ja |
K4 sport, Bakers | 1006 | 238 | 8,9 | 42 | 1,3 | 3,8 | 1,9 | 1,9 | 5,5 | 0,37 | - | Grov | 54 | Ja |
Grisla grovbrød, Coop, Goman Bakeriet | 995 | 236 | 7,3 | 41 | 1,8 | 3,5 | 0,7 | 2,8 | 5,6 | 0,5 | - | Grov | 51 | Ja |
Ice Age, Mesterbakeren | 943 | 223 | 8,1 | 42,3 | 1,4 | 2,3 | 0,5 | 1,8 | 4,7 | 0,51 | 1,31 | Grov | 54 | Nei |
Bakehuset Mors, Bakers | 979 | 231 | 9,4 | 41,5 | 2,7 | 3,1 | 2,2 | 0,9 | 7,1 | 0,5 | - | Grov | 57 | Ja |