Sardinene tar nesten alle sekserne!
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Fiskepålegg er kanskje det sunneste pålegget du kan velge. I denne testen har vi tatt for oss pålegg på boks med fet fisk.
Fiskepålegg på boks er også en fin måte å øke inntaket av fisk på, fordi mange av oss spiser for lite Kun halvparten av den norske befolkning spiser nok fisk. Vi anbefales å spise 300-450 gram fisk i uken hvorav 200 gram bør være fet fisk. Spiser du fisk til middag 2-3 ganger i uken er du i mål.
De fleste fiskepålegg på boks inneholder minst 100 gram, dette tilsvarer halvparten av mengden fet fisk du bør spise i løpet av en uke.
Fet fisk er sunt
I påleggene brukes laks, makrell og sardiner (brisling). Alle tre er verdifulle kilder til omega-3-fettsyrer, vitamin D, sink, selen og jod. Disse næringsstoffer finnes det lite av i annen mat, som for eksempel kjøtt og melk.
I den fete fisken ligger mye av fettet i muskulaturen, fileten. Derfor får du i deg en god porsjon omega-3-fettsyrer og vitamin D når du spiser fiskepålegg eller fet fisk til middag.
Næringsinnholdet varierer med fiskeslag
Sammenligner vi dem med hverandre er det sardinen som er det sunneste valget når vi ser på vitamin D-innholdet. Ferske sardiner inneholder nær dobbelt (18,7 µg) så mye vitamin D som laks (10 µg) og hele fire ganger så mye som makrell (6 µg) når vi sammenligner 100 gram vare (basert på gjennomsnittsanalyser fra matvaretabellen.no). Men, hvis spiser du en hel filet laks til middag vil du sannsynligvis få i deg mer vitamin D enn hvis du har litt sardin på brødskiven.
Vi har ikke vurdert vitamin D i testen. Grunnen til dette er at noen produsenter ikke hadde verdiene for sitt produkt samt at det veksler med hvordan vitamin D-innholdet beregnes (slik at tallene ikke kan sammenlignes). Det naturlige innholdet av vitamin D varierer veldig. Når på sesongen fisken er fanget, hvordan den lagres, frysing og tining samt prosessering vil påvirke innholdet i større eller mindre grad.
I motsetning til makrell og laks inneholder sardinen hele bein. Det betyr også at sardiner på boks er en god kalsiumkilde.
Frisk av fisk
Regelmessig inntak av fet fisk, kan redusere risikoen for død av hjertesykdom og den generelle risikoen for hjerte- og karsykdom. Mineralet selen og vitamin D vi finner i fisken kan dessuten redusere risikoen for en rekke kreftformer.
De aller fleste av oss kan godt ha en bedre balanse av kjøtt og fisk i kosten. Ved å spise fiskepålegg til frokost og lunsj i stedet for kjøttpålegg, får du som regel et sunnere kosthold. Inntaket av mettet fett og salt minsker, og inntaket av omega-3-fettsyrer og vitamin D øker. Dette er helt i tråd med anbefalingene fra myndighetene.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på et utvalg fiskepålegg (i boks) av fet fisk som finnes i de største dagligvarekjedene.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye protein, sukker, omega-3 og fisk de inneholder pr 100 gram vare.
Sukker teller kun halvparten, fordi produktene som har tilsatt sukker faktisk ikke inneholder mye sukker.
Grunnen til at fett, mettet og umettet fett ikke er vurder er at alle inneholder fet fisk og dermed har en grunnleggende sunn sammensetning i tillegg til at det er brukt gode oljer i enkelte av produktene. Det som er interessant er omega-3-innholdet fra fisken.
Vi har ikke vurdert natrium (salt) fordi det er så liten variasjon mellom produktene. Vitamin D er heller ikke vurder som allerede nevnt.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbohydrater, g | Sukker, g | Fett, g | Mettet fett, g | Umettet fett, g | Flerumettet fett, g | Omega 3, mg | Vitamin D, µg | Natrium, g | Fisk, % |
Sardiner i extra virgin olivenolje | 1083 | 261 | 18 | 0 | 0 | 21 | 5 | 14 | 4,4 | 4 | 10,65 | 0,4 | 75 |
Sardiner i olje | 1112 | 268 | 17,7 | 0 | 0 | 21,9 | 4 | 5 | 11,2 | 3,69 | - | 0,26 | 85 |
Brisling i solsikkeolje | 1020 | 250 | 19,4 | 1 | 0 | 18,3 | 5 | 6,5 | 6,5 | 3,1 | 6,4 | 0,37 | 86 |
Mediterranean style sardiner | 785 | 181 | 17 | 0 | 0 | 22,3 | 5,4 | 14,9 | 4,1 | 4 | 6,69 | 0,43 | 71 |
Makrell i tomat | 983 | 237 | 13,8 | 4,3 | 3,1 | 18,1 | 3,3 | 8,2 | 4,7 | 5,3 | 1 | 0,4 | 70 |
Brisling i tomatsaus | 900 | 220 | 14,4 | 1 | 1 | 17,2 | 5,1 | 7,4 | 4,6 | 3,5 | 4,4 | 0,58 | 76 |
Sardiner i solsikkeolje | 1034 | 248 | 24 | 0 | 0 | 13 | 2,3 | 3,4 | 2,5 | 1,4 | - | 0,36 | 70 |
Sardines in olive oil | 948 | 227.5 | 22,7 | 0 | 0 | 18,2 | 3,8 | 12,3 | 6,2 | 2,1 | - | - | 70 |
Sardines in olive oil with chilli pepper | 948 | 227.5 | 22,7 | 0 | 0 | 18,2 | 3,8 | 12,3 | 6,2 | 2,1 | - | - | 70 |
Filet i tomatsaus, original | 1049 | 253 | 13,4 | 3 | 2,9 | 20,5 | 3,5 | 9,3 | 6,8 | 5,3 | 3,4 | 0,4 | 70 |
Sardiner i tomatsaus | 628 | 150 | 15,8 | 1,6 | 1,6 | 9 | 2,3 | 2,3 | 3,3 | 3,06 | - | 0,5 | 74 |
Laksepålegg med varmrøkt laks | 974 | 235 | 15,3 | 2,4 | 0,8 | 18,2 | 2,3 | 9,3 | 5,4 | 2,7 | 3 | 0,5 | 75 |
Sardiner i tomatsaus | 762 | 183 | 16 | 2,7 | 2,7 | 12 | 2,8 | 3,9 | 4 | 3 | 7,4 | 0,3 | 70 |
Saftig laksepålegg med biter av varmrøkt laks | 1005 | 242 | 14,3 | 2,4 | 0,7 | 19,5 | 2,3 | 10,3 | 5,8 | 2,7 | 2,8 | 0,5 | 70 |
Grovhakket filet i salsa | 1000 | 241 | 11,9 | 4,1 | 3,8 | 19,2 | 3,1 | 8,9 | 6,3 | 4,7 | 2,9 | 0,4 | 60 |
Grovhakket filet i tomatsaus | 1003 | 242 | 11,9 | 3,9 | 3,8 | 19,4 | 3,1 | 9 | 6,4 | 4,7 | 2,9 | 0,4 | 60 |
Hel makrellfilet i tomat | 998 | 242 | 12 | 4,9 | 3,8 | 19 | 4 | 4 | 5 | 5,2 | - | 0,3 | 55 |
Makrellfilet i tomatsaus | 910 | 220 | 11,9 | 4,1 | 1,2 | 17,1 | 3,4 | 6 | 6 | 3 | - | 0,3 | 59 |
Makrell i tomat | 920 | 220 | 12,6 | 4,3 | 3,3 | 16,9 | 3,3 | 8,2 | 4,6 | 3,5 | 1,01 | 0,4 | 68 |
Makrell i tomat | 869 | 209 | 7 | 9 | 1,9 | 16 | 4 | 4 | 4 | 3,5 | 5,69 | 0,3 | 50 |
Finhakket makrell i tomat | 738 | 177 | 9,7 | 6,7 | 6 | 11,9 | 2,3 | 5 | 4,1 | 3,6 | 2,4 | 0,4 | 50 |
Peppermakrell i olje | 1361 | 325 | 16 | 0 | - | 29 | - | - | - | - | - | - | 87 |