Foto: Erik Helgeneset

Varierende innhold av kjøtt.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Kjøttkaker kan du lage selv, men mange av oss kjøper ferdige kjøttkaker. Flere av disse er helt greie, også ernæringsmessig, men mange inneholder mer salt og mindre kjøtt enn hjemmelagde kjøttkaker.

I denne testen varierer kjøttinnholdet i de ulike typene kjøttkaker fra 48% til 71 %. Kjøper du kjøttkaker med kun 50 % kjøtt, utgjør den andre halvparten ingredienser som kjøttfett og stivelse.

Andel kjøtt påvirker næringsinnholdet

Desto mer kjøtt det er i kjøttkakene, jo mindre tilsatt karbohydrater er det. Karbohydratene du finner i denne type mat, er ikke fiber- og næringsrike ingredienser, men som regel ren stivelse. Derfor er det en fordel at karbohydratinnholdet er lavt.

Øker kjøttinnholdet, øker vanligvis innholdet av fett (og mettet fett) med mindre det brukes magert kjøtt. Proteininnholdet øker også med mengde rødt kjøtt, det samme gjør jerninnholdet.

Inneholder mye salt

Rent kjøtt inneholder naturlige mengder med natrium, mens produkter av kjøtt, for eksempel kjøttkaker, tilsettes salt. Salt består av klor og natrium. Natrium er et mineral og en elektrolytt som kan øke blodtrykket. Derfor ønsker vi at minst mulig salt tilsettes i maten vår. Skal du tenke helse, er det derfor en fordel å velge farsemat som kjøttkaker som inneholder lite salt, eller lage kjøttkakene selv.

Les også: Derfor bør du spise mindre salt

Rent kjøtt fremfor farseprodukter

Kjøtt, særlig rødt kjøtt, er en av våre beste kilder til jern. Selv om vi anbefales å holde inntaket av rødt kjøtt under 700 g i uka, er det altså ingen ting i veien for å spise kjøtt til middag. Snarere tvert i mot! Men rent ernæringsmessig er det da lurere å velge rene fileter av kjøtt fremfor farseprodukter som pølser, kjøttkaker og kjøttboller ettersom rent kjøtt inneholder mer jern, mer protein, og mindre fett og kalorier enn farsemat.

Når det er sagt, er det ingenting i veien med å spise kjøttkaker til middag innimellom. Heller ikke kjøttkaker som i denne testen. Særlig ikke hvis du har en god porsjon med grønnsaker ved siden av.

Les også: Verdt å vite om kjøtt

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg kjøttkaker som er tilgjengelig i de største matvarekjedene. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, fett, karbohydrater, andel kjøtt (prosent) og prosent tilsatt salt per 100 gram matvare. Mengden protein og andel kjøtt trekker opp, mens innholdet av karbohydrater, fett og natrium (salt) trekker ned. Ytterst få oppgav mettet fett på produktene sine, derfor kunne vi ikke ta dette med i testen.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 5. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testresultater

 gilde-skikkelige_kjottkaker

Skikkelige kjøttkaker

Bra med kjøtt og protein.

terning5

Energi: 787 kJ (188 kcal)
Protein: 14 g
Karbohydrat: 6 g
Fett: 12 g
Mettet fett: - g
Natrium: 0,6 g
Kjøtt: 68 %
Produsent: Gilde

 first_price-kjottkaker

Kjøttkaker

Grei andel kjøtt.

terning5

Energi: 740 kJ (180 kcal)
Protein: 13 g
Karbohydrat: 5 g
Fett: 12 g
Mettet fett: 5 g
Natrium: 0,7 g
Kjøtt: 66 %
Produsent: First Price

 norfjord-grove_kjottkaker

Grove kjøttkaker

Bra med kjøtt.

terning5

Energi: 815 kJ (195 kcal)
Protein: 13 g
Karbohydrat: 6 g
Fett: 13 g
Mettet fett: 5 g
Natrium: 0,7 g
Kjøtt: 68 %
Produsent: Nordfjord

 finsbraten-grove_kjottkaker

Grove kjøttkaker

Bra med kjøtt.

terning5

Energi: 710 kJ (171 kcal)
Protein: 12 g
Karbohydrat: 6 g
Fett: 11 g
Mettet fett: - g
Natrium: 0,672 g
Kjøtt: 68 %
Produsent: Finsbråten

 coop-kjottkaker

Kjøttkaker

Mye kjøtt, men litt for mye fett.

terning4

Energi: 840 kJ (200 kcal)
Protein: 12 g
Karbohydrat: 5 g
Fett: 15 g
Mettet fett: - g
Natrium: 0,64 g
Kjøtt: 71 %
Produsent: Coop

 euroshopper-kjottkaker

Kjøttkaker

Lav andel kjøtt, og mer karbohydrater enn vinnerne.

terning3

Energi: 844 kJ (203 kcal)
Protein: 13 g
Karbohydrat: 8 g
Fett: 13 g
Mettet fett: - g
Natrium: 0,6 g
Kjøtt: 48 %
Produsent: Euroshopper

 gilde-originale_kjottkaker

Originale kjøttkaker

Mindre kjøtt, og mer fett og karbohydrater enn vinnerne.

terning3

Energi: 878 kJ (210 kcal)
Protein: 11 g
Karbohydrat: 8 g
Fett: 15 g
Mettet fett: - g
Natrium: 0,68 g
Kjøtt: 61 %
Produsent: Gilde

 matmesteren-kjottkaker

Kjøttkaker

Litt lite kjøtt og mye fett.

terning3

Energi: 1006 kJ (242 kcal)
Protein: 11,8 g
Karbohydrat: 8,8 g
Fett: 17,3 g
Mettet fett: 6,4 g
Natrium: 0,7 g
Kjøtt: 59 %
Produsent: Matmesteren

Næringsinnhold per 100 g Energi, kJ Energi, kcal Protein, g Karbohydrater, g Fett, g Mettet fett, g Natrium, g Kjøtt, %
Skikkelige kjøttkaker 787 188 14 6 12 - 0,6 68
Kjøttkaker 740 180 13 5 12 5 0,7 66
Grove kjøttkaker 815 195 13 6 13 5 0,7 68
Grove kjøttkaker 710 171 12 6 11 - 0,672 68
Kjøttkaker 840 200 12 5 15 - 0,64 71
Kjøttkaker 844 203 13 8 13 - 0,6 48
Originale kjøttkaker 878 210 11 8 15 - 0,68 61
Kjøttkaker 1006 242 11,8 8,8 17,3 6,4 0,7 59
Foto: Erik Helgeneset