Foto: Morguefile/Wutu

3-6 kopper kaffe om dagen, kan være bra for helsa.

En grundig gjennomgang av kaffens egenskaper ble nylig publisert av Critical Reviews in Food Science and Nutrition. Undersøkelsen viser at et moderat inntak av kaffe kan redusere risikoen for diabetes type 2, kreft, Parkinsons og Alzheimers.

Helse i hver dråpe?

I tillegg til å kunne redusere risikoen for en rekke sykdommer, viser det seg at en espresso før trening kan redusere stølhet etter treningsøkten. Det er dessuten velkjent at kaffe virker oppkvikkende og skjerper sansene.

Det er ikke bare koffein, men over tusen andre stoffer i kaffen som kan ha en effekt på helsen. Disse stoffene er blant annet klorogensyre, kaffesyre, hydroksihydrokinon, kafestol og kaveol.

Kaffe er faktisk en av våre viktigste kilder til antioksidanter. Grunnen til dette er at vi drikker så mye av det. Sammen med Sverige og Finland, ligger Norge på toppen i kaffekonsum.

Kaffens negative virkninger

Ulempen med kaffe er du kan få hodepine og muskelsmerter hvis du er vant til å drikke mye kaffe, men frarøves din daglige dose.

Et høyt inntak av kaffe kan også føre til søvnløshet, skjelvinger, rask hjerterytme, sur mage, redusert fertilitet, og økt risiko for abort. Kokekaffe øker dessuten kolesterolet.

Bra eller ikke for hjertet?

Forskning viser at kaffe kan ha både en positiv og negativ innvirkning på hjerte- og karsykdommer.

Noe forskning tyder på at kaffe kan beskytte mot hjerte- og karsykdom, mens annen forskning viser til at koffeinet i kaffen kan øke blodtrykket fordi åreveggene blir stivere. Drikker du over åtte kopper daglig kan du dessuten oppleve hjertebank.

Kaffe øker kolesterolet

I kaffe finnes det stoffer som kan beskytte mot oksidasjon (harskning) av kolesterolet,  og dermed redusere risikoen for hjerte- og karsykdom. Men kaffe inneholder også stoffer som kan øke kolesterolet.

Disse kolesteroløkende fettstoffene heter kafestol og kaveol, og er ikke noe problem hvis du drikker filterkaffe. Når kaffen renner gjennom kaffefilteret, fanges nemlig disse stoffene opp i filteret slik at du ikke får det i deg når du drikker kaffen.

Kokekaffe inneholder derimot disse kolesteroløkende stoffene. Det samme gjør presskannekaffe og espresso, men i mindre mengder enn kokekaffe.

Redusert fruktbarhet

I visse perioder av livet bør kvinner dempe kaffeinntaket. Forskning viser nemlig at det kan ta lengre tid å bli gravid dersom du drikker mye kaffe. Risikoen for spontanabort øker og fosteret kan få lavere fødselsvekt, særlig når inntaket passerer seks kopper daglig.

Har du problemer med å bli gravid kan det lønne seg å kutte ut kaffe og koffeinholdig drikker fullstendig - dette gjelder også mannen.

Kaffe mot kreft

Om kaffe kan redusere kreftrisiko har lenge vært uklart, men i en ny stor metastudie ble det konkludert med at kaffe kan redusere kreft generelt og en lang rekke kreftformer spesielt.

Analysen tok for seg 40 eksisterende studier med til sammen over 2 millioner kaffedrikkere som ble fulgt opp i snitt 14,3 år. Her inngikk også norske undersøkelser.

En økning på en kopp kaffe var assosiert med en redusert kreftrisiko på 3 %. Forskerne avkreftet at kaffe kan øke kreftrisiko, og konkluderte med at kaffe kan redusere risikoen for kreft i blæren, bryst, munnhulen, svelg, tykk og endetarm, endometrium, spiserør, lever, bukspyttkjerter, og prostata.

Kaffe kan også redusere risikoen for leukemi, og nyere forskning viser dessuten at
minst fem kopper kaffe om dagen kan redusere risikoen for ikke-østrogenrelatert brystkreft.

3-6 kopper daglig

Til tross for at det ser ut til at kaffe kan ha en rekke positive effekter på helsen, finnes det ingen anbefalinger for hvor mye kaffe du bør drikker per dag.

Litt av grunnen til dette, er at selv om man har funnet en mulig sammenheng mellom kaffedrikking og god helse, er ikke denne sammenhengen så sterk at man kan gi generelle anbefalinger om kaffedrikking. Vi vet heller ikke hvordan kaffen virker og i de fleste tilfeller ikke helt hvilke stoffer i kaffen som faktisk gir den reduserte sykdomsrisikoen.

Det som er sikkert, er at den beste helsen får du gjennom en sunn livsstil med sunn mat og nok fysisk aktivitet. Har du ikke en sunn livsstil ellers, vil du ikke  kunne kaffedrikke deg til god helse. Men når det er sagt, er det mye som tyder på at sammen med en ellers sunn livsstil, kan noen kopper kaffe om dagen være bra for helsen.

Undersøkelser viser at den beste helseeffekten får du hvis du drikker 3-6 kopper kaffe om dagen.

Hvordan lager du den beste kaffen?

Det er mange måter du kan lage kaffe på, men fancy utstyr kan ikke forbedre en dårlig råvare. Den beste kaffen får du når du bruker fersk kaffe og rent utstyr.

  1.  Finn en type bønne og brenning som passer deg. Kaffe er smaksmessig mangefasettert, på lik linje med rødvin. Kaffesmaken påvirkes type kaffebønner, dyrkingsforhold brenningsgrad og lagring.
  2. Oppbevar bønnene eller kvernet kaffe i posen inni en lufttett beholder. Kjøp mindre mengder kaffe om gangen slik at ikke rekker å bli gammel. Kjøp gjerne ny kaffe hver uke.
  3. Bruk en vanlig trakt. Skyll kaffefilteret med hett vann før du legger i kaffen. Hell over varmt vann og drikk kaffen mens den enda er varm.
Kilder:
Nasjonalt råd for ernæring. Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. 2011.
Butt MS og MT Sultan. Coffee and it’s Consumption: Benefits and Risks. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2011;51:363–373.
Hassan MA og Killick SR. Negative lifestyle is associated with a signifikant reduction in fecundity. Fertil Steril. 2004;81(2):384-92.
Yu X et al. Coffee consumption and risk of cancers: a meta-analysis of cohort studies. BMC Cancer 2011, 11:96.