Foto: canva

Hvor lurt er det med fullstendig godtestopp?

Påskeferien er over, og som ellers på denne tiden er det mange som lurer på hvordan man raskt kan komme seg tilbake til gode vaner og bli kvitt søtsuget etter en ferie med mer mat, godteri, vin og sene kvelder enn ellers.

Gi deg selv tid og påfyll

Vårt svar på dette er at veldig mange har godt av å gi seg selv litt «slakk» i denne tiden. Vi er midt inne i en veldig spesiell tid med tanke på korona. Det er lite sosialt, mye hjemme, lite påfyll, og også en del bekymringer for mange. Er det et år der vi virkelig skal prioritere å kose oss, roe ned og ha skikkelig påskeferie så er det jo i år. Om det har blitt litt mange marsipanegg, mat og vin i denne uken, så har det lite å si i den store sammenheng. Hvis det har ført til noen ekstra gram med sideflesk, så gjør det ikke noe om man bruker noen ekstra uker på å komme tilbake til hverdagen og normalvekten igjen.

3 dagers meny for deg som har lyst til å spise sunt og variert

Litt er alltid lov

For veldig mange er det mer enn nok å komme tilbake til vanlig døgnrytme, jobb og skole den første uken. En regelmessig døgnrytme, måltidsrytme og etter hvert også aktivitetsrytme vil for mange vær nok til at søtsuget dempes og de gode vanene kommer tilbake. Og hvis du er en type som føler veldig på søtsuget, så er det jo heller ingenting i veien for å ta deg en bit sjokolade til kaffen. Litt er jo greit, det er overspisingen som ikke er så bra.

Overspising, en utbredt spiseforstyrrelse

Derfor kan godtestopp bare gjøre vondt verre

Fullstendig godtestopp fungerer kanskje for noen, men det er egentlig ikke noe vi i Bramat heier så veldig på. Dette gjelder ikke minst godtestoppen som mange barn har i perioder. Om det er foreldrene eller barna selv som er drivkraften er ikke alltid godt å si, men «avtalen» er ofte at barna skal få penger eller en premie hvis de klarer å holde seg helt unna godteri i flere uker av gangen. Ofte er godteri «FORBUDT», men kjeks, kaker og annet snacks er «LOV». I praksis ender mange opp med å spise minst like mye sukker og usunn mat som ellers, samtidig som de lærer at det er lurt og «flinkt» å lage regler for hva slags mat som er lov og hva som ikke er lov. Hvor smart og riktig er egentlig det?...

Innlegget er opprinnelig fra vår Instagram @bramat.no der vi jevnlig deler tips og inspirasjon. Følg oss gjerne der!

Om karbohydrater, vekt og blodsukker