Foto: Unsplash, Jason Jarrach

Mindre ultraprosessert mat med høyt inntak av råvarer.

For mange av oss kan det være en fin ting å være litt mer bevisst på hvor mye, og hva slags råvarer vi får i oss. Bare denne ene tingen kan nemlig ha mye å si for kvaliteten på kostholdet vårt.

Lett å overspise den ultraprosesserte maten

Mat som høyprosessert og som ofte består av lange ingredienslister og ofte ganske lite råvarer. Noe av denne maten er tilsatt konsistensmidler som kanskje ikke er så bra for oss, og en del av den ultraprosesserte maten er bearbeidet så mye at den har fått en form og konsistens som gjør at den er lett å overspise. Spiser vi mye ultraprosessert mat, så får vi kanskje heller ikke i oss nok av alle de matvarene og næringsstoffene som vi vet er bra for oss, men for mye av ingredienser som sukker og salt.

Hva er egentlig ultraprosessert mat?

Mye, og mange forskjellige planter

Har vi derimot et kosthold som består av mer råvarer, så kan vi selv velge mer av den maten vi vet er bra for oss, og vi får maten i sin naturlige form noe som også kan være av betydning for helsa vår. Spiser vi mer råvarer, særlig når det kommer til plantemat, så har vi også en større mulighet til å spise variert og få i oss mange forskjellige typer planter. For også det har vist seg å være bra for oss!

Derfor er det lurt å spise mange forskjellige typer planter

Enklere enn du tror!

Så hva betyr dette, at vi må stå mange timer på kjøkkenet hver dag, og aldri kan spise en ferdigpizza?

Nei, det betyr bare at det er smart å ha et bevisst forhold til hvor mye råvarer du bruker i kostholdet ditt. Når du kjøper prosessert mat som fiskekaker, eller pølser, så velg de typene som inneholder mest fisk/kjøtt, og som gjerne også har kortest ingrediensliste og er uten omstridte konsistensmidler. Velger du rente fileter av fisk og kjøtt, så er det selvfølgelig enda bedre.

Skal du spise vegetar, så gå for mat som er laget av «ordentlig» grønnsaker, korn og belgvekster, ikke vegetarburgere som bare er satt sammen av en lang liste med ingredienser du kanskje ikke har hørt om en gang.

Og, klarer du å lage en del av maten selv, for eksempel hjemmelaget tomatsuppe fremfor pulversuppe, hjemmelaget lasagne fremfor Toro varianten, og hjemmelaget brød fremfor ferdig brød, så gjør du mye bra både for både helsa og smaksopplevelsen.

Innlegget er hentet fra vår Instagram @bramat.no