Dette sier ekspertene om når og hvordan alkoholinntak påvirker treningsutbyttet.
Ved regelmessig inntak av store mengder alkohol, får du lite – om ikke noe – igjen for treningen du nedlegger. Det forteller professor Gøran Paulsen ved Institutt for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole (NIH).
– Alkohol demper proteinsyntesen i musklene, og treningseffekten kan dermed utebli, sier han.
Prosessen han referer til er den som sørger for oppbygging av nye proteiner i cellene, ifølge Store norske leksikon. Alt avhenger imidlertid av mengde og hyppighet, presiserer Paulsen.
– En øl eller et glass vin etter én enkelt treningsøkt er normalt helt uproblematisk, fastslår han og legger til:
– Det finnes til og med studier som tyder på at øl kan fungere godt som hydreringsalternativ etter du har trent. Men det er best med alkoholfri øl, for alkohol har i seg selv kun negative effekter på kroppen.
Gir økt produksjon av stresshormon
Treningsutbyttet påvirkes ikke bare av den direkte effekten alkohol har på musklene. Høyt konsum virker også negativt på kroppens hormoner.
– Studier viser at høye doser øker kroppens produksjon av stresshormonet kortisol og reduserer testosteronproduksjon hos menn – en utvikling som er lite heldig, sier Paulsen og fortsetter:
– I tillegg påvirkes oppførsel og appetitt, for eksempel gjennom svekket søvnkvalitet og ugunstige matvalg. Totalt sett gir dette stor sannsynlighet for at treningseffektene uteblir.
Tross flere mindre «medgjørlige» følger, er det én ting alkohol ikke ser ut til å påvirke i vesentlig grad.
– I forbindelse med en studie vi gjennomførte ved Norges idrettshøgskole ga vi to forskjellige alkoholdoser til deltakerne i etterkant av treningsøkt. Resultatet viste at både moderat og høyt alkoholinntak gir overraskende få negative effekter på restitusjon, sier Paulsen.
Han minner om at restitusjon kun handler om å komme tilbake til utgangspunktet.
– Målet med trening er oftest å bli enda bedre.
Øl eller vin?
Etter trening trenger man påfyll av både karbohydrater og proteiner, ifølge klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius fra BraMat.no. Hun er klar på at sunn og næringsrik mat er det som gir best effekt og restitusjon. Om man allikevel ønsker noe godt i glasset, er forskjellene mellom øl og vin store.
– En halvliter øl gir mer påfyll av karbohydrater. Dette er også raske karbohydrater, som de som trener mye anbefales å fylle på med etter trening. Sånn sett kan man tenke seg at øl er bedre for restitusjonsprosessen, sier Borchsenius.
Dersom en ønsker å gå ned i vekt, er imidlertid et glass vin et bedre valg.
– Vin inneholder mindre kalorier og mindre raske karbohydrater, som man ofte prøver å begrense ved vektreduksjon, sier hun, før hun avslutter:
– Det er imidlertid viktig å huske på at ved å drikke alkohol før eller sammen med maten, risikerer man gjerne å spise mer eller forsyne seg mer av snacksskålen enn man ellers ville ha gjort. Så det er definitivt ikke noe man bør drikke for treningseffektens skyld.
Øl og vin, kalorier (kcal) og karbohydrater: |
0,5l øl = 250 kalorier og 16 gram karbohydrater |
120 ml rødvin = 89 kalorier og 0,8 gram karbohydrater |
120 ml hvitvin = 86 kalorier og 0,7 gram karbohydrater |