Optimal næring for fosterets utvikling.
I løpet av et svangerskap skjer det store endringer med kroppen din. Magen blir større, vekten går oppover, og mange får typiske svangerskapsplager som kvalme, sure oppstøt, forstoppelse og lavt energinivå.
Farlig å spise for lite?
Særlig i den første delen av svangerskapet er det mange som blir kvalme, trøtte, og sliter med å få i seg mat og drikke. I denne perioden kan det derfor være vanskelig å spise nok og variert. Heldigvis er det slik at fosteret får alt det trenger selv om du spiser mindre eller annerledes enn du pleier i noen uker. Det lille livet har jo så vidt begynt å vokse og har minimale behov foreløpig. Blir det for lite næring, er det i første rekke deg selv det går ut over. Men klarer du å ta tilskudd av de næringsstoffene det fort kan bli for lite av, er det selvfølgelig enda bedre både for deg og fosteret.
Kostråd mot vanlige svangerskapsplager
Tilskudd der du ikke får nok
Med unntak av perioden med svangerskapskvalme (for deg som opplever det), bør målet være å spise sunt, nok og variert gjennom hele svangerskapet slik at du får i deg alle næringsstoffene du trenger. Det er viktig både for din egen helse og for og fosterets vekst og utvikling. I tillegg kan det være lurt å være litt ekstra bevisst på noen næringsstoffer som det kan være vanskelig å få i seg nok av gjennom kosten: Folsyre, omega-3, og vitamin D. Alle disse kan tas som tilskudd, hver for seg eller i kombinasjon. Hvis du har et lavt inntak av fisk og meieriprodukter bør du også ta tilskudd av jod. Noen gravide kan i perioder trenge tilskudd av jern, men dette er noe som skal tas i samråd med lege ettersom for mye jern kan være skadelig for fosteret.
Vitamin og mineralguide for gravide
Folat før og under graviditet
Det er ett vitamin som ikke bare er viktig å få nok av under graviditeten, men som du bør begynne å ta som tilskudd allerede før du blir gravid. Dette er et B-vitamin som heter folat. Folat får du for eksempel fra grove kornprodukter, mørkegrønne grønnsaker, jordbær, appelsin, banan, egg, og lever, men det kan være vanskelig å få i seg nok bare gjennom maten. Derfor anbefales alle som vurderer å bli gravid å ta et tilskudd på 400 mikrogram folat minst en mnd. før befruktning, og fortsette med dette 12 uker ut i svangerskapet.
Ta folat hvis du har tenkt til å bli gravid
Viktig med omega-3 og vitamin D
Fet fisk og tran er våre viktigste kilder til både omega-3 og vitamin D, men med mindre du spiser fisk flere ganger i uken og/eller tar tran eller annet omega-3/vitamin D tilskudd hver dag, kan det være vanskelig å få i seg nok av disse to næringsstoffene. Omega-3 er en type fett som er viktige for helsen men som kroppen vår ikke klarer å lage selv. Nok omega-3 i svangerskapet er viktig for at fosterets hjerne og syn skal utvikle seg normalt.
Vitamin D er et vitamin som vi lager selv i huden når den får sollys på seg, men lange mørke vintre gjør at vi i Norge ikke klarer å produsere nok av dette vitaminet selv, og derfor må få det gjennom mat eller tilskudd. Vitamin D er blant annet viktig for at vi skal ta opp kalsium slik at det kan bygges inn i skjelettet. Får du ikke nok vitamin D under svangerskapet, får du heller ikke tatt opp nok kalsium, noe som kan føre til at det tæres på ditt eget skjelett for at fosterets behov for kalsium skal bli dekket. En skje tran eller tilskudd som inneholder både omega-3 og vitamin D, vil dekke både ditt og fosterets behov for både omega-3 og vitamin D.
Derfor trenger gravide omega-3
For lite jod har nok en gang blitt et problem
Oppsiktsvekkende resultater fra Den norske mor og barn-undersøkelsen viser at en stor andel av norske gravide (om lag en av fire) har et bekymringsverdig lavt inntak av jod (mindre enn 100 µg/dag). Jodmangel påvirker produksjonen av skjoldbruskkjertel-hormoner som er en viktige i stoffskiftet. Disse hormonene er også essensielle for hjernens vekst og utvikling hos barn. Våre viktigste kilder til jod er hvit fisk og meieriprodukter. Gravide som får i seg lite av dette, bør derfor ta tilskudd av jod.