Foto: Thinkstock

Har du høy risiko for hjertesykdom kan du spise deg til 30 % lavere risiko for diabetes uten å trene eller gå ned i vekt.

Dette gjør du ved å følge et såkalt middelhavskosthold. Et slikt kosthold vil ikke bare redusere risikoen for diabetes type 2, men reduserer også risikoen for hjerte- og karsykdom. Dette viser en ny spansk studie som fulgte en stor gruppe personer over fire år.

Derfor reduseres risikoen for diabetes

Reduksjonen i risiko for diabetes kan bl.a. skyldes et økt inntak av umettet fett, redusert inntak av mettet fett og økt inntak av bioaktive polyfenoler (en type antioksidanter).

Middelhavkosten kan virke betennelsesdempende, redusere oksidativt stress, insulinresistens og utskillelse av insulin som alle er faktorer som virker inn på risikoen for diabetes type 2 og hjerte- karsykdom.

Bedre med riktig fett fremfor lite fett

Deltakerne som gikk over til fett fra ekstra olivenolje hadde 30 % mindre risiko for å utvikle diabetes type 2 sammenlignet med den andre gruppe som kun ble anbefalt å følge en fettredusert kost.

Dette er middelhavskost

Middelhavskosten består av mye frukt, grønnsaker, helkorn, hvitt kjøtt, fisk og fett fra olivenolje og nøtter.

Inntaket av rødt kjøtt, ferdigmat, finbakst, sukkerholdig drikke og søtsaker, smør og melkeprodukter redusereres.

Et middelhavskosthold innebærer også begrenset inntak av alkohol bortsett fra vin til maten.

Les mer om middelhavskosten.

Kort om studien

Deltakerne i studien var 3541 voksne spanjoler, både kvinner og menn, mellom 55 og 80 år med høy risiko for hjertesykdom, uten type 2 diabetes.

Deltagerne hadde minst tre risikofaktorer for hjertesykdom: høyt blodtrykk, høyt kolesterol, lavt HDL-kolesterol (gunstig kolesterol) røyking, overvekt eller fedme, og en familiehistorie med hjertesykdom i ung alder.

Disse ble delt inn i tre grupper:

  • Middelhavskost supplert med ekstra-jomfru olivenolje (minst ½ dl daglig) uten fokus på kalorier
  • Middelhavskost supplert med minst 30 gram nøtter daglig (7,5 g mandler, 15 g valnøtter og 7,5 g hasselnøtter
  • Fettredusert kost med råd om å redusere inntaket av søtsaker, fjerne synlig fett fra kjøtt, øke inntaket av frukt og grønt, minst 3 porsjoner magre meieriprodukter, 3 eller færre porsjoner av brød, poteter, pasto og ris per dag. Samt begrense inntaket av vegetabilsk fett.

Gruppene ble fulgt opp i fire år og hvert år besvarte de spørsmål om hvordan de spiste for å se om de holdt seg til kostholdsplanen. Noen deltagere avga også blod- og urinprøver som avslørte om de spiste ekstra olivenolje eller nøtter.

I løpet av studien utviklet 273 deltakere diabetes type 2.

  • 6,9 % (80 personer) fikk diabetes i gruppen som spiste middelhavskost supplert med ekstra-jomfru olivenolje fikk
  • 7,4 % (92 personer) fikk diabetes igruppen som spiste middelhavskost supplert med nøtter
  • 8,8 % (101 personer) fikk diabetes i gruppen som spiste fett-redusert kost

Analysene viste at de som spiste middelhavskost hadde signifikant lavere risiko for å utvikle type 2 diabetes sammenlignet med gruppen som spiste fettredusert kost. Dette var resultatet etter at de hadde justert for andre faktorer som kan påvirke diabetesrisikoen, for eksempel alkoholinntak, fysisk aktivitet og kaloriinntak.

Tidligere analyser av forsøket (med de samme pasientene) viste også at middelhavskosten med enten nøtter eller olivenolje reduserte risikoen for infarkt og slag med 30 % sammenlignet med gruppen som spiste fettredusert. I denne delen av studien inkluderte 7447 deltakere, fordi mange av disse allerede hadde type 2 diabetes kunne bare halvparten analsyseres for risiko for diabetes gjennom disse fire årene.

Effekten av å bytte fra et vanlig kosthold til middelhavskost kan i seg selv ha en positiv helseeffekt selv om kroppsvekt ikke endres, aktivitetsnivået øker eller kaloriinntaket begrenses.

Et stort helseproblem

Type 2 diabetes representerer et globalt helseproblem og forekomsten har doblet seg de siste tre tiårene. Nær 350 million personer har diabetes og dette er en sterk risikofaktor for hjertesykdom, blindhet, nyresvikt og fotamputasjon.

Det er sterke bevis for at livsstilsendringer som redusert kaloriinntak og mer trening som fører til vekttap kan forebygge diabetes med hele 50 %. Denne studien viser også at endringer i kosten også kan ha positiv effekt.

Kilde: Salas-Salvadó J, et al.Prevention of Diabetes With Mediterranean Diets: A Subgroup Analysis of a Randomized Trial. Ann Intern Med. 2014;160(1):1-10-10. doi:10.7326/M13-1725

Hele studien kan leses her: http://annals.org/article.aspx?articleid=1811025