Foto: Thinkstock

Derfor kan et lavkarbokosthold være gunstig ved diabetes type 2.

En ny svensk studie viser at lavkarbokost kan redusere betennelse ved diabetes type 2. Betennelsen er en viktig del av sykdommen diabetes type 2. Den svenske studien som er publisert i Annals of Medicine, viser at lavkarbokosthold kan redusere betennelse mer enn et kosthold som er fettredusert.

Diabetes type 2 og betennelse

Betennelse er en del av diabetes type 2 (DT2) og er med på komplisere sykdommen. Markører for betennelse, slik som C-reaktivt protein (CRP) og interleukin 6 (IL-6) øker ved DT2.

Å redusere graden av betennelse ved DT2 kan forebygge komplikasjoner som hjerte- og karsykdom og nyresykdom hos diabetikere.

Livsstilsendringer som har til hensikt å behandle sykdommen kan også redusere betennelse. Mange med TD2 er gjerne overvektige. En vektreduksjon vil kunne redusere grad av betennelse, men det har vært vanskelige å bevise at kostholdsendringer i seg selv kan virke gunstig på betennelsen.

Kosthold ved diabetes

Tradisjonelt anbefales en fettredusert kost for vekttap og bedret blodsukkerkontroll ved TD2. Noe mer kontroversielt er det å anbefale en lavkarbodiett for å oppnå det samme.

I nyere tid er det imidlertid et økende antall studier som tyder på at fettredusert, karbohydratrik kost ikke har like god effekt på stoffskiftet som lavkarbokost..

Raffinerte karbohydrater som du blant annet finner i fint brød, pasta, ris, brus, søtsaker er assosiert med økt betennelse viser flere studier. Et kosthold rikt på umettet fett og særlig omega-3-fettsyrer kan derimot dempe betennelse.

Les mer om: Er karbohydrater farlige?

Om studien

Formålet med studien var å sammenligne effekten av to dietter på betennelse hos diabetes type 2-pasienter. Pasientene ble tilfeldig fordelt i to grupper:

  • Gruppen 1 (30 pasienter) skulle følge en lavkarbodiett med 20 prosent av energien (E%) fra karbohydrater.
  • Gruppe 2 (29 pasienter) skulle følge fettredusert diett med 55-60 E% fra karbohydrater og 30 E% fra fett.

I begge diettgruppene spiste menn ca. 1800 kcal/dag og kvinnene 1600 kcal/dag. Pasientene ble nøye fulgt opp. De var voksne med en gjennomsnittsalder på 61-63 år med TD2 i rundt ti år.

Ved å ta blodprøver ved oppstart og etter 6 måneder kunne endringer i betennelse vises. Nivået av cytokiner, CRP, interleukin-1 reseptorantagonist (IL-1Ra), IL-6, tumor nekreosefaktor-reseptor (TNFR) 1 og TNFR2 ble målt. Analysene ble også sammenlignet med en frisk kontrollgruppe.

Resultatene

Etter 6 måneder spiste lavkarbogruppen 49 E% fett og 25 E% karbohydrater, mens lavfettgruppen spiste 29 E% fett og 49 E% karbohydrater.

Pasientene i begge gruppene gått likt ned i vekt og KMI (kroppsmasseindeks), men kun gruppe 1 (lavkarbo) hadde signifikant bedret langtidsblodsukker (HbA1c) og LDL-kolesterolnivå sammenlignet med nivået gruppen hadde ved start. Det var ingen signifikante forskjeller mellom gruppene på HbA1c eller LDL.

Lavkarbogruppen hadde også signifkant redusert nivå av betennelsesmarkørene IL-1Ra og IL-6 sammenlignet med lavfettgruppen. Insulinforbruket var også redusert. Det var ingen forskjeller i CRP-, TNFR1- og TNFR2-nivå.

Lavkarbogruppen hadde redusert inntaket av rent sukker og andre enkle sukkerarter, mer enn fiber. Det kan tyde på at de reduserte mer på søtsaker og raffinerte kornvarer enn grove.

Ikke opp og avgjort

Dette er en studie av det mindre slaget og man kan ikke utelukke påvirkningen fra andre livsstilsfaktorer. En observasjon forskerne gjorde, var at pasientene allerede hadde startet kostholdsendringer før selve studien startet, fordi de hadde fått vite på forhånd hvilken gruppen de skulle være i. Dette kan ha svekket resultatene. Styrken til studien var god oppfølging og det faktum at ingen falt ut av studien.

Til tross for at lavkarbo i denne studien er assosiert med redusert betennelse hos pasienter med DT2 er det ikke kartlagt godt nok hvordan fordelingen av fett og karbohydrater bør være for en optimal effekt.

To enkle og trygge råd

Før du eventuelt vurderer å prøve en lavkarbodiett, bør du se om det er sunne endringer du kan starte med gjøre i ditt nåværende kosthold. Dette er endringer som du også må gjøre om du skal på lavkarbo, men da i større grad.

Spis grovkarbo! Å legge om til et kosthold med mindre tilsatt sukker fra søtsaker, brus og annen mat, redusere forbruket av raffinerte kornvarer og fint brød vil gavne alle som har DT2. Kornvarene som spises bør være minst 75 % helkorn/sammalt. Dette er merket med Ekstra grovt på Brødskala’n.

Les: Grovkarbo fremfor lavkarbo

Spis smart fett! Gode fettkilder er fisk og sjømat, rapsolje, nøtter, avokado, olivenolje og oliven. Dette er matvarer som er rike på flerumettet fett som omega-3-fettsyrer og enumettet fett.

Les også: Mer olivenolje, rapsolje, nøtter, tran og fisk!

Kilde: Jonasson L, Guldbrand H, Lundberg AK, Nystrom FH. Advice to follow a low-carbohydrate diet has a favourable impact on low-grade inflammation in type 2 diabetes compared with advice to follow a low-fat diet. Ann Med. 2014;46(3):182-7. doi: 10.3109/07853890.2014.894286. Epub 2014 Apr 30.