Nytt hefte med kostholdsråd.
Hjerte- og karsykdommer er i dag årsaken til ca. 1/3 av alle dødsfall i Norge, hvilket gjør sykdomsgruppen til den vanligste dødsårsaken i landet vårt. Hyperlipidemi utgjør en betydelig risikofaktor i denne sammenhengen, men kan i stor grad påvirkes av livsstilsfaktorer som røyking, fysisk aktivitet, kroppsvekt og kosthold (1).
Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi (NKT for FH) har i samarbeid med Lipidklinikken ved Oslo Universitetssykehus laget et nytt hefte med kostholdsråd ved høye blodlipider (kolesterol og andre fettstoffer i blodet). Arbeidet ble delvis finansiert av støtte fra Vita hjertego’ bevilgningen «1 kr til Hjertesaken». Heftet inneholder enkle kostholdsråd ved hyperkolesterolemi og/eller hypertriglyseridemi, uavhengig av om hyperlipidemien er forårsaket av arv eller livsstil.
Kostholdsrådene i heftet er basert på nasjonale og internasjonale retningslinjer innen feltet (1-9). Heftet kan brukes av både pasienter og helsepersonell. Det ligger fritt tilgjengelig på nettsiden www.kolesterolbehandling.no. På denne siden kan også heftet bestilles i papirformat. Som et ledd i kompetansetjenestens informasjonsarbeid, blir det sendt ett eksemplar av heftet til alle landets allmennleger. Kostholdsrådene i heftet kan oppsummeres som følger:
1. Reduser inntaket av mettet fett
- Velg magre meieriprodukter: Melk og yoghurt ≤ 0,7 % fett, fløte, rømme og crème fraiche ≤ 10 % fett, ost ≤ 20 % fett
- Velg magert kjøtt og magre kjøttprodukter < 10 %, og helst ≤ 5 % fett
- Begrens inntaket av smør og margarin med mye mettet fett som Melange, Brelett og Bremykt
- Begrens inntaket av kaker, kjeks, hurtigmat, ferdigmat og snacks
2. Velg kilder til umettet fett
Det er godt dokumentert at dersom mettet fett byttes ut med umettet fett, vil LDL-kolesterolet reduseres. For personer med hypertriglyseridemi bør totalt fettinntak reduseres. Det betyr at umettet fett bør inntas i moderate mengder. For disse er inntak av omega-3 fett spesielt gunstig fordi det har en triglyseridreduserende effekt. Eksempler på matvarer rike på umettet fett er:
- Matoljer, flytende eller myk margarin
- Fet fisk
- Nøtter, mandler, frø og korn
- Avocado og oliven
- Majones- eller oljebaserte pålegg og dressinger, samt pesto
3. Spis rikelig med fiberrike matvarer og begrens inntaket av sukker
Et høyt inntak av fiber (>25 g daglig) er spesielt gunstig ved hyperkolesterolemi, og et lavt inntak av sukker er spesielt gunstig ved hypertriglyseridemi. Uansett er det gunstig for de fleste å øke fiberinntaket og redusere sukkerinntaket. I den sammenheng anbefales følgende:
- Vann som tørstedrikke
- Brød og knekkebrød >6 % fiber, havregryn og kornblandinger >10 % fiber
- Fem porsjoner frukt, grønnsaker og bær daglig
- Belgvekster som erter, bønner og linser regelmessig
- Poteter, fullkornsris og fullkornspasta
4. Begrens inntaket av alkohol, spesielt ved høye triglyserider
Ved hypertriglyseridemi bør alkoholinntaket begrenses til èn enhet daglig
5. Begrens inntaket av kolesterolrike matvarer ved høyt kolesterol
Ved hyperkolesterolemi bør en begrense inntaket av kolesterolrike matvarer som lever, blodmat, rogn og eggeplommer. Kolesterol i maten påvirker LDL-kolesterolet i ulik grad hos ulike personer.
6. Unngå bruk av ufiltrert kaffe ved høyt kolesterol
Ufiltrert kaffe inneholder kolesteroløkende fettstoffer. Filtrert kaffe og pulverkaffe inneholder ikke disse fettstoffene.
7. Spis gjerne 2 gram plantesteroler daglig ved høyt kolesterol
Ved å innta 25 g Vita hjertegó proaktiv margarin (2 gram plantesteroler) daglig, er det mulig å oppnå 10 % reduksjon i LDL-kolesterolet på 3-4 uker.
8. Gjør helgekosen sunnere
Det anbefales å redusere inntaket av mettet fett og sukker i helgekosen.