Foto: adactio, Flickr

De aller fleste av oss får i oss mer salt enn hva vi fysiologisk sett trenger. En teskje salt er faktisk for mye.

Det er fornuftig å redusere på saltinntaket fordi dette kan øke blodtrykket som øker risikoen for hjerte- og karsykdom og kreft i magesekken, samt muligens beinbrudd ved beinskjørhet.

Matvarer merkes både med innhold av salt og natrium

I dagligtale bruker vi begrepet salt. Salt er en vanlig ingrediens i matlaging, bearbeidet mat og noe du selv tilfører maten.

Natriumklorid er det kjemiske navnet for salt. Når innholdet av salt skal angis på en matvare, må dette deklareres som natrium, men ofte setter produsenten på mengden salt i tillegg.

Natrium utgjør ca. 40 % av natriumkloridmolekylet (NaCl). Dersom du ganger natriumverdien med 2,5 får du vekten av salt (natriumklorid) i matvaren.

  • 1 g NaCl inneholder ca. 0,4 g natrium.
  • 1 g Na tilsvarer 2,5 g salt.
  • 100 mmol NaCl tilsvarer 5,8 g NaCl.
  • 1 ts NaCl (5 ml) veier ca. 7 g

Maten inneholder naturlig salt

All mat inneholder en viss andel salt (natriumklorid), f.eks. kjøtt og fisk. Natrium er faktisk livsviktig for oss. Dette ionet regulerer syrebasebalansen, blodvolumet, nervefunksjonen, hormoner og er en viktig transportmekanisme for glukose og aminosyrer. Derfor inneholder alt vev hos dyr natrium.

Reduser tilsatt salt

Når vi sier at saltforbruket må ned, mener vi egentlig at inntaket av natrium må bli mindre. Det er natriumet i natriumkloridet som er uheldig for helsen, ikke kloridet. De største saltkildene i norsk kosthold er kjøttprodukter og kornvarer, f.eks. brød.

Faktisk trenger ikke kroppen mer enn 1,5 gram salt per dag, men et inntak på 3-4 gram anses å være gunstig for voksne. Derfor har vi en anbefaling om maks. 5 gram salt om dag, men inntaket antas å være det dobbelte.

Slik reduserer du inntaket

  1. Velg mat med nøkkelhullsmerking, i brød med nøkkelhull er det mindre salt
  2. Sammenlign næringstabellen på matvarer og velg den med minst "natrium"
  3. Reduser inntaket av bearbeidet mat og ferdigmat, velg heller rene råvarer og fileter
  4. Minimer salt i matlaging, ettersalt heller selv og bruk andre krydre med god smak
  5. Beregn bruken av bordsalt
  6. Ikke overdriv inntaket av mineralvann
  7. Unngå blandingskrydre
Kilde: Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Nasjonalt råd for ernæring 2011.