Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Du har sikkert fått med deg uttrykket «5 om dagen», men vet du egentlig hvor mye dette er, og er det greit å spise bare fem frukt?

Helsedirektorater har gitt ut ti nøkkelråd til befolkningen for et sunnere kosthold. Det første kostrådet omhandler inntaket av frukt og grønt:

«Spis minst fem porsjoner frukt, grønnsaker og bær hver dag»

Selv om de fleste har hørt om "5 om dagen", er det ikke alle som vet hvor mye frukt og grønt dette egentlig er. I følge anbefalingene bør fem porsjoner til sammen veie rundt 500 gram. Halvparten bør bestå av frukt og bær, halvparten bør være grønnsaker.

Mindre enn du tror

Å spise minst 500 g frukt og grønt på en dag høres kanskje mye ut, og du syns kanskje det er vanskelig å vite hvor mye en porsjon egentlig er?

En enkel huskeregel for deg kan være at en porsjon som er ca 100 g, tilsvarer en håndfull. En stor gulrot, tre cherrytomater og en halv paprika er for eksempel så mye som 250 g grønnsaker. En pære og en håndfull jordbær tilsvarer ca 250 g frukt og bær.

De som klarer å få i seg 5 om dagen, er de som spiser frukt og grønt oftere enn bare til middag. Juice eller smoothie til frokost, litt paprika på brødskiven, et eple mellom frokost og lunsj, en pose sukkererter i matpakka og grønnsaker til middag, vil til sammen sikre deg det daglige inntaket av 5 om dagen.

Stappfulle av fiber og antioksidanter

Frukt, bær og grønnsaker er en fin kilde til fiber som metter godt, og gir en god fordøyelse. Grønnsaker, frukt, og bær, er rike på antioksidanter og vitaminer, og er dermed med på å fremme en god helse.

Siden frukt, bær og grønnsaker også er svært kalorifattige, vil et kosthold rikt på frukt og grønt matvarene motvirke overvekt.
Det er med andre ord ikke uten grunn at helsedirektoratet inkluderer «5 om dagen» som første nøkkelråd på lista.

Foto: Tine Poppe, Fra boka: Tren deg sprek, spis deg slank av Cathrine Borchsenius og Jill Jahrmann
Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke