Foto: Matprat

Spiser du bare pølser og potetsalat, blir grillmåltidet verken sunt eller spennende. Velger du derimot fisk, kylling, koteletter eller renskåret kjøtt og flere typer salater og grønnsaker, vil du få et næringsrikt og smakfullt måltid.

Mer kjøtt, mindre pølser

Generelt er det lurt å velge rent kjøtt fremfor farseprodukter som pølser og hamburgere, men dersom du eller barna har lyst på pølser en dag, så velg de magreste typene.

Prøv gjerne også å lage hamburgere av karbonadedeig, eller kjøttdeig av svin eller kylling selv. Hjemmelagete burgere smaker godt, og inneholder dessuten mindre fett og salt enn de fleste ferdigvarianter.

Mørt og magert

Indrefilet, ytrefilet, mørbrad, entrecôte, koteletter og flatbiff er mørt kjøtt som egner seg godt på grillen. Entrecôte er noe fetere enn indre- og ytrefilet. Dette fettet gir kjøttet en god smak, men vil smelte ut og renne ned i grillen under oppvarming. Dermed får du ikke i deg så mye mer fett hvis du velger en entrecôte fremfor annen biff.

Begrens inntaket av bearbeidet kjøtt

Vi anbefales å ikke spise for mye rødt- og bearbeidet kjøtt, men det er en del som tyder på at det bearbeidete kjøttet er mer helseskadelig for oss enn rent rødt kjøtt. Og da snakker vi om kjøtt som er så bearbeidet at det går under kategorien ultraprosessert. Det ser også ut til at både tilberedningsmetoden og hva du spiser kjøttet sammen med har mye å si for hvor bra kjøttet er for deg. 

Hva er egentlig ultraprosessert mat?

Stappfullt av jern

Kjøtt er en av våre beste kilder til jern. Jo rødere kjøttet er, desto mer jern inneholder det. En biff på 150 gram inneholder for eksempel like mye jern som 1,6 kilo kyllingfilet. Mange kvinner får i seg for lite jern, og for disse vil det derfor være en fordel å velge biff og annet rødt kjøtt på grillen.

Tilbehøret avgjør

Det er ikke bare hva slags type kjøtt du velger, men også hva du spiser til som bestemmer om grillmåltidet blir sunt eller ikke. Grillmat passer ypperlig sammen med mange typer salater og grønnsaker, og det beste er selvfølgelig å servere flere typer grønnsaker sammen med grillmaten. Prøv for eksempel grillete asparges, tomat og mozzarellasalat, eller grillete grønnsaker i folie.

Viktig å tilberede kjøttet riktig

Brent og hardstekt mat har vist seg å kunne være kreftfremkallende. Derfor er det viktig at kjøttet grilles riktig. Der er også lurt å ikke grille altfor fet mat. Velger du veldig fett kjøtt, så kan fettet dryppe ned på grillen og tilføre maten polysykliske aromatiske hydrokarboner (PAH) gjennom røyken som stiger opp. Dette er en gruppe tjærestoffer som blir dannet ved ufullstendig forbrenning av organisk materiale. Noen av disse stoffene er giftige og kan øke risikoen for kreft.

Om kjøtt og helse