Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Både lettbrus og brus med sukker kan øke lysten på søtsaker.

Det anbefales å erstatte brus søtet med sukker med lettbrus, men får lettbrusdrikkere egentlig i seg færre kalorier om dagen enn sukkerbrusdrikkerne?

Få studier på lettbrus

Det er godt belegg for å si at å drikke brus med sukker ikke er bra for vekten. Drikker du brus med sukker får du i deg kalorier, men disse kaloriene metter ikke. Dermed kan det fort bli ekstra kalorier som legger seg på sidebeina. Sukkeret fra brusen du drikker blir dessuten tatt raskt opp i blodet, og fører til en kjapp blodsukkerstigning. Dette er heller ikke særlig gunstig i forhold til vekt og søtsug.

Les også: Er karbohydrater farlig?

Det er ikke vist at lettbrus fører til økt sukkersug, men mange føler at de får mer lyst på søt mat når de drikker lettbrus.

EUs kontrollorgan EFSA konkluderte i høst med at aspartam, søtstoffet som oftest brukes i brus, ikke er helseskadelig. Men hvordan er sammenhengen mellom lettbrusen og det totale energiinntaket?

Les også: Greit å drikke sukkerfri brus?

Ny studie på vekt og lettbrus

Forskere har nå sett på data fra NHANES-studien, en stor kostholdsundersøkelse gjort på amerikanere over en tiårsperiode. Her har de sett på sammenhengen mellom brusinntak, lett eller sukkerholdig, og vekten til deltagerne.

61 prosent av deltagerne i studien drakk sukkerholdig brus, og 15 prosent drakk lettbrus. Totalt sett fikk drikkere av sukkerbrus i seg flere kalorier enn lettbrusdrikkere.

Studien viste at deltagerne som drakk lettbrus inntok flere kalorier fra mat enn drikkerne av sukkerbrus. Dermed kompenserer de på et vis for de kaloriene de sparer på drikke.

Forfatterne fant også at normalvektige som drakk lettbrus hadde et lavere energiinntak fra mat enn normalvektige som drakk sukkerbrus.

Spiser mer godteri og snacks

Deltagerne som drakk brus, enten søtet med sukker eller kunstig søtning, hadde et større forbruk av godteri enn deltagerne som ikke drakk brus.

Forfatterne spekulerer i om dette kan komme av at den søte smaken fra brus, enten den kommer fra sukker eller aspartam, gir økt søtsug. Det er ikke vist at kunstig søtstoff påvirker hjernen slik, men det kan tenkes ut ifra disse dataene.

Det kan også tenkes at personer som velger lettbrus tenker at de "sparer" mange kalorier og derfor spiser mer enn om de hadde drukket vanlig brus.

Brusen forklarer ikke alt

Studien tyder på at selv om overvektige bytter fra sukkerbrus til lettbrus for å gå ned i vekt betyr ikke dette at det totale kaloriinntaket reduseres.

Det er altså ikke nok for de fleste å kun fokusere på brusinntaket for å gå ned i vekt, man må også justere matinntaket totalt. Og hvis du føler at lettbrusen øker søtsuget ditt, kan det være lurt å forsøke å redusere inntaket også av sukkerfri brus.

Kilde:
Sara N. Bleich, PhD, Julia A. Wolfson, MPP, Seanna Vine, BA, and Y. Claire Wang, MD, ScD, Diet-Beverage Consumption and Caloric Intake Among US
Adults, Overall and by Body Weight, American Journal of Public Health, Published online ahead of print January 16, 2014
Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke