Foto: Thinkstock

Gir bedre effekt enn kolesterolsenkende medisiner alene.

Forskning viser at linfrø kan være gunstig for hjerte og kar gjennom flere ulike mekanismer i kroppen.

Helsegevinsten av å spise linfrø skyldes trolig at dette er en god kilde til fiber, fytokjemikalier og vegetabilsk omega-3-fettsyrer (alfalinolensyre).

Spiser du 2 gram alfalinolensyre kan dette bidra til et normalt blodkolesterol. Det tilsvarer 1,5 ss knuste linfrø eller 1 ts linfrøolje daglig.

Linfrø er gunstig for pasienter med sykdom i blodårene

Tidligere studier har vist at linfrø kan være gunstig for kolesterolet til friske personer, men nå viser det seg at selv pasienter med perifer arteriell sykdom kan dra nytte av å drysse linfrø i maten, særlig pasienter som bruker kolesterolsenkende medisiner.

Perifer arteriell sykdom øker risikoen for hjerteinfarkt og slag. Denne type pasienter har også høyere forekomst av diabetes, høyt kolesterol, høyt blodtrykk og aterosklerose.

Linfrø sammen med kolesterolmedisiner er bedre enn bare medisiner

I en ny dobbeltblind, randomisert, placebokontrollert studie publisert i The Journal of Nutrition ble effekten av å spise linfrø undersøkt hos pasienter med perifer arteriesykdom.

I forsøksgruppen fikk 58 voksne pasienter 30 gram malt linfrø og i placebogruppen fikk 52 voksne pasienter fikk 30 gram sammalt hvete daglig i 12 måneder. Plasmalipider ble målt ved start og etter 1, 6 og 12 måneder.

Resultatene viste at linfrøgruppen fikk 15 % og 8 % reduksjon i hhv. LDL-kolesterolet og totalkolesterolet allerede etter 1 måned, men deretter minsket forskjellene mellom gruppene. Etter 12 måneder var det liten forskjell mellom de to gruppene. Dette skyldes trolig at pasientene ble mindre påpasselig med å få i seg nok linfrø.

Da forskerne skilte ut gruppen som tok kolesterolsenkende medisin og linfrø så de en signifikant forskjell etter 12 måneder sammenlignet med placebogruppen som tok medisiner og hvete.

Effekten av linfrø + medisin var altså bedre enn medisiner alene.

Slik økte de inntaket av linfrø

Pasienten i denne studien ble altså anbefalt å spise 30 gram malte linfrø hver dag i 12 måneder.

Linfrø ble spist ved at frøene ble brukt boller, rundstykker, pasta, kjeks, muffins. En bolle kunne inneholde 30 gram linfrø.

De kunne også ha linfrø i matlaging. Som å blande frøene i yoghurt, kornblandinger, smoothies og andre drikker.

30 gram malt linfrø tilsvarer ca, ½ dl eller 4 ss.

Best å varmebehandle knuste linfrø

Det beste er å bruke malte linfrø som har vært igjenom varmebehandling, f.eks. baking. Dette skyldes at linfrø inneholder cyanogene glukosider som blir omdannet til  (hydrogencyanid; HCN) i magen. Litt blåsyre går greit og blir borte, men for mye kan være skadelig.

1-2 ss hele linfrø per dag for en voksen person fører ikke til forgiftning i følge, Livsmedelsverket i Sverige.

Knuste linfrø frigir mer blåsyre, men varmebehandling i stekeovnen i 20 minutter på 90–100° gjør knuste linfrø trygge, i følge Mattilsynet.

Referanse: Edel AL, et al. Dietary Flaxseed Independently Lowers Circulating Cholesterol and Lowers It beyond the Effects of Cholesterol-Lowering Medications Alone in Patients with Peripheral Artery Disease. J Nutr. 2015 Feb 18. pii: jn.114.204594.