Flere grunner til å spise rød kål.
I kostholdsråd nr. 5 står det at vi skal spise minst 5 porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag. I tillegg anbefales vi å variere hvilke grønnsaker, frukt og bær vi spiser og at vi spiser ulike farger, dvs. røde, grønne, gule, hvite, blå/fiolett og oransje farger.
Og spiser du rødkål, så spiser du mer fargerikt! Ikke bare er den rød, denne kålen er også utrolig vakker. Når du skjærer den opp så vil du se lag på lag med hvit og rødt. Dette fargespillet gjør at rødkålen kan pimpe opp et hvert måltid og gjøre det mer innbydende å se på og appetittlig.
Næringsinnholdet i rødkålen
Rødkålen er ikke så ulik hodekål i næringsinnholdet. Som all kål, er den en fin fiberkilde og kalorifattig. En god rå rødkålsalat til middagen vil derfor bidra til økt fiberinntak den dagen. Rødkål er også rik på vitamin K1 og vitamin C samt en kilde til B-vitaminet folat.
Sammenligner vi rødkål og hodekål (den lysegrønne) så har de omtrent det samme næringsinnholdet, men innholdet av vitamin C og folat ligger litt høyere i rødkålen.
Denne kombinasjonen av næringsstoffer gjør at rødkål kan bidra til forebygging av kreft, hjerte- og karsykdom, diabetes type 2 og metabolsk syndrom og forebygge overvekt og fedme.
Antioksidantrik kål
Den største forskjellen mellom rødkål og grønnkål er først og fremst antioksidantinnholdet. På grunn av pigmenteringen som skyldes antocyanine polyfenoler, har rå rødkål et atskillig høyere antioksidantinnhold enn hodekål, 0,798 vs. 0,100 mmol/100 g.
Det som virkelig er spennende her er at når du varmebehandler kålen, så øker antioksidantinnholdet til hhv. 2,153 og 0,448 mmol/100 g. Så dersom du damper, koker, steker eller til og med griller rødkålen så vil altså den få et høyere antioksidantinnhold til tross for at varmebehandlingen
Ulike typer rødkål
Mange av oss forbinder kanskje rødkålen med det relativt sunne innslaget under julemiddagen, men rødkål er mer enn bare jul. Det er også flere sesonger for rødkål.
Nå på sommeren kan du få tak i rød fersk spisskål, mens på høsten er det den vanlige røde hodekålen som er vanligst som er også den varianten som egner seg best til lagring (og derfor julemat).
Ser du rødkål i butikken, er det bare å ta den med seg hjem selv om det er lenge til jul. Lag en fargerik og sunn middag!
Kilder:
United States Department of Agriculture. Agricultural Research Service. National Nutrient Database for Standard Reference Release 28.
Matvaretabellen 2016. Mattilsynet, Helsedirektoratet og Universitetet i Oslo. www.matvaretabellen.no
Kostråd for å fremme folkehelsen og forebygge kroniske sykdommer. Metodologi og vitenskapelig kunnskapsgrunnlag. Nasjonalt råd for ernæring 2011. Helsedirektoratet.
Halvorsen BL, Carlsen MH, Phillips KM, Bøhn SK, Holte K, Jacobs DR Jr, Blomhoff R. Content of redox-active compounds (ie, antioxidants) in foods consumed in the United States. Am J Clin Nutr. 2006 Jul;84(1):95-135.