Foto:Thinkstock, George Doyle

Visste du at banan gjør deg glad?

Alle vet at frukt og grønt er sunt, men noen tror at de bør styre unna banan. I hvert fall hvis de vil passe vekten. Som annen frukt inneholder banan sukker, og det er nok dette sukkeret som gjør at mange styrer unna. Men selv om bananen smaker søtt og godt, så inneholder en banan faktisk ikke så mye mer sukker enn et eple.

Dessuten er det slik at du selv kan velge hvor søt banan du vil ha. Velger du en godt moden banan inneholder den mer sukker enn en banan som ikke er fullt så moden. Ønsker du å begrense inntaket av sukker, kan du altså gå for en mindre moden banan, men skal du fylle på med raske karbohydrater etter en treningsøkt er det lurt med en godt moden banan.

Men banan inneholder ikke bare sukker. Banan inneholder for eksempel tryptofan som kan få deg i bedre humør. Her gir vi deg 5 gode grunner til å spise banan med god samvittighet.

1.  Banan får deg i godt humør 

Noen typer mat kan få deg til å føle velbehag og glede, fordi maten påvirker hjernens kjemi. Banan er en slik matvare. Banan inneholder aminosyren tryptofan som er utgangspunktet til lykkehormonet serotonin. Serotonin ser ut til å ha en viktig rolle i regulering av humøret.

For at kroppen skal klare å gjøre om tryptofan til serotonin trengs vitamin B6. Opptaket av tryptofan øker når vi spiser karbohydrater. Banan inneholder både karbohydrater, vitamin B6 og tryptofan, og kan derfor få deg i godt humør.

2. Banan er rik på mineralet kalium.

Du har kanskje hørt at du får for høyt blodtrykk av å spise for mye salt? Kalium har motsatt effekt og er gunstig for å bidra til å opprettholde et sunt og normalt blodtrykk. Har du høyt blodtrykk, eller hjerte- karsykdom i din nærmest familie kan det derfor være lurt å spise banan. 

Kosthold ved høyt blodtrykk

3. Banan inneholder gunstig fiber 

Fiber er mettende og gjør at blodsukkeret blir mer stabilt, fordi fruktsukkeret tas opp langsommere fra tarmen. Spiser du en banan får du i deg fibermengde tilsvarende 10 % av det som er anbefalt i løpet av en dag.

Mye av fibret som finnes i banan er resistent stivelse, noe som betyr at det ikke brytes ned i tynntarmen, men går videre til tykktarmen der de blir til mat for de gode tarmbakteriene og hjelper dem å holde seg i live. En bakterieflora der vi har nok av de gode tarmbakteriene har vist seg å være viktig for helsen.

4. Banan er ett perfekt lite mellommåltid

Dersom det er lenge til neste måltid og du kjenner deg sulten, kan det være lurt å spise et mellommåltid. Et mellommåltid bør være noe lite som holder deg gående noen timer til.

En banan inneholder omtrent 100 kalorier og 24 gram karbohydrater. Dette gjør den perfekt som et lite mellommåltid, som også passer bra før eller etter en treningsøkt.

Trenger du litt mer enn en banan før trening, kan du for eksempel drikke en kaffe latte ved siden av. Da får du også i deg protein, og koffein som kanskje gir deg litt ekstra krefter før treningsøkten.

5. Banan gjør det enkelt å få i seg 1 av 5 om dagen

Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser minst fem porsjoner frukt og grønt hver dag. Halvparten frukt/bær og halvparten grønnsaker. Forskning viser at vi gjerne kan spise enda mer enn dette også, fordi et høyt inntak av frukt og grønt reduserer risikoen for kreft og livsstilsykdommer.

De fleste vet hvor viktig det er å spise mye frukt og grønt, men kan likevel streve med å få i seg nok i en travel hverdag. Banan er en frukt som er enkel å ta med seg i farta, og som også passer godt i smoothies, fruktsalater, eller som topping på grøt, yoghurt, kornblanding eller cottage cheeese.