Foto: Matt Briney, Unsplash

 Sunt med frø, men se opp for noen av dem!

Vi bør spise mer plantemat, både for helsa og miljøets skyld. Særlig nøtter, frø og belgfrukter er noe vi gjerne kan spise mer av. Dette er mat som er rik på fiber, vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer. Men selv om frø er sunt, er det noen typer du bør styre unna eller begrense inntaket av. Dette gjelder særlig solsikkefrø og knuste linfrø.

Ikke spis for mye solsikkefrø

Solsikkefrø kan inneholde en del av tungmetallet kadmium. Kadmium er et tungmetall som forekommer naturlig i jordsmonnet. Når vi dyrker mat, tas metallet opp i maten og kan derfra overføres til dyr og mennesker. Forurensing er også en kilde kadmium. Fordi kroppen kvitter seg kadmium svært langsomt vil kroppens konsentrasjon øke med alderen. Får vi i oss altfor mye kadmium over tid, kan dette skade nyrer, og kanskje også føre til beinskjørhet. Baker du brød eller knekkebrød selv, bør du derfor ikke bruke for mye solsikkefrø. I knekkebrødene kan du for eksempel heller bruke linfrø og gresskarfrø.

Farlig med for mye solsikkekjerner?

Velg hele fremfor knuste linfrø

Linfrø er sunt, og virker blant annet regulerende på tarmfunksjonen. Forskning viser at linfrø kan være gunstig for hjerte og kar gjennom flere ulike mekanismer i kroppen.
Helsegevinsten av å spise linfrø skyldes trolig at dette er en god kilde til fiber, fytokjemikalier og vegetabilsk omega-3-fettsyrer. Bruk gjerne linfrø i frokostblandingen, eller når du baker, men bruk helst hele linfrø. Knuste linfrø inneholder nemlig et stoff som kan omdannes til blåsyre i magesekken. Dette unngår du hvis de knuste linfrøene er varmebehandlet. Likevel kan det være et greit tips å velge hele linfrø fremfor knuste.

Høyt kolesterol? Spis linfrø!

Kjør på med quinoa

I motsetning til hva mange tror, er quinoa et frø, ikke en kornsort. Som andre frø er quinoa full av sunt fett, fiber og antioksidanter. Quinoa er særlig rik på flavonoidene quercetin og kaempferol, og inneholder faktisk mer av disse antioksidantene enn blåbær. Dette sammen med det faktum at quinoa, i motsetning til korn, også inneholder protein av høy kvalitet, gjør at dette frøet er så næringsrikt, at det av mange kalles for supermat.
Quinoa kan brukes i varme og kalde salater eller til middag istedenfor pasta, ris og potet. Quinoa er glutenfritt, noe som gjør dette frøet til et godt alternativ for de som ikke tåler gluten.

Superfrøet quinoa

Spis mer chia

Dette frøet inneholder rikelig med omega-3, løselig og uløselig fiber, protein, og en rekke vitaminer, mineraler og antioksidanter. Ser du på innholdet av næringsstoffer i 100 g chiafrø, inneholder det en imponerende mengde omega-3, fiber og protein sammenliknet med mye annen plantemat. Chia er bra for fordøyelsen, og det er mye som tyder på at et regelmessig inntak av chiafrø kan redusere risikoen for livsstilssykdommer som diabetes og hjerte- og karsykdom, men dette må det forskes mer på.

Det finnes ikke noen anbefalinger for hvor mye chiafrø du bør spise, men noen av produsentene skriver at maksinntaket for chiafrø er 15 g per dag, noe som er relativt lite (2 ss omtrent). I 15 g chia er det: 6 g fiber, 2,4 g protein, og 2,7 g omega-3. Når vi vet at anbefalingene er 30-40 g fiber, 1-2 g omega-3 og 1 g protein per kilo kroppsvekt per dag, så ser vi at chia er en betydelig kilde til fiber og omega-3, men har lite å si for proteininntaket.

Nyskjerrig på chia?