Frukt, bær og grønnsaker kan inneholde bakterier, parasitter og virus.

Alt dette kan gi oppkast og diarè. Det er særlig frukt og grønt som er importert fra varmere land som kan gjøre deg syk.

Vær oppmerksom på importerte varer

Du er ikke alene om å spise et eple uten å skylle det først. Det behøver ikke gjøre så mye, men hvis du vil unngå å bli syk, bør du skylle eplet før du spiser det. Selv om frukten ser ren ut, kan det nemlig være parasitter, bakterier eller virus på den. Det samme gjelder bær og grønnsaker.

Frukt og grønt fra varmere land utgjør en spesielt stor risiko fordi varmen, dårlig tilgang på rent vann, bruk av naturgjødsel, og flere små produsenter med dårlig kunnskap om hygienisk produksjon, til sammen øker risikoen for at frukt, bær og grønnsakene er infisert av virus, bakterier eller parasitter.

Syk av urter

I Norge har det vært flere sykdomsutbrudd av salmonella, blant annet forårsaket av friske salater krydderurter og spirer. Dette er grønt som vi ofte spiser uten at det blir varmebehandlet først, noe som gjør at risikoen for å bli syk er større.

Lurt å varmebehandle

For å redusere risikoen for å bli syk, bør urter ideelt sett varmebehandles. Hvis du skal bruke urter i retter der det ikke passer å varmebehandle urtene, kan du redusere risikoen for å bli syk ved å legge urtene i eddikvann i ca. 10 minutter. Asparges, minimais og sukkererter som er importert fra andre land bør også varmebehandles før de spises.

Pass opp for fryste bringebær

Hvis du er glad i å lage smoothies av fryste bær, bær du styre unna bringebær. Det er nemlig registrert flere utbrudd med norovirus i Danmark, Sverige og Finland forårsaket av importerte fryste bringebær. Dette viruset overlever nemlig i fryste bær. Norovirus dør ved varmebehandling, så hvis du skal bruke fryste bringebær, bør de kokes i et minutt før de brukes.

Kilde: Matportalen.no