Hvor sunt er egentlig spirulina og chlorella?
I dag brukes ordet supermat om matvarer og kosttilskudd som spirulina, chlorella, hvetegress og superbær. Denne typen supermat markedsføres ofte som noe som kan forebygge eller kurere en lang rekke sykdommer og lidelser. Men kan vi egentlig tro på dette?
Les også: Hvorfor er bær sunt?
Usikkert om spirulina har noen effekt
Spirulina er såkalte blågrønnalger som inneholder bl.a. protein, klorofyll, karotenoider og vitaminer. Som kosttilskudd brukes spirulina både i pulver- og kapselform. Spirulina sies å være bra for mye. Blant annet markedsføres spirulina som en god kilde til vitamin B12. Det er det imidlertid ikke. Videre hevdes spirulina å være en god proteinkilde, og mange fremhever at spirulina inneholder 60-70 prosent protein. En dagsdose gir uansett bare svært små mengder protein. Kosttilskuddet SpiruMax, som inneholder ren spirulina, gir for eksempel bare 1 gram protein per dagsdose.
I en Koreansk studie hvor 78 eldre menn og kvinner tok 40 (!) piller med spirulina eller placebo hver dag i 16 uker, gikk totalkolesterolet ned med 8 prosent i spirulinagruppen, og plasma IL-2 (et antiinflammatorisk molekyl) økte signifikant. Total antioksidantstatus økte også signifikant hos mennene. Noen andre små studier har vist at spirulinatilskudd er forbundet med signifikant økt utholdenhet under trening på kort sikt blant friske unge, muligens på grunn av økt fettoksidasjon. Dette er funn som viser en positiv effekt av å bruke spirulina.
På den annen side var det ingen endring i antioksidantstatus eller muskelskader blant profesjonelle syklister fra Brasil som tok tilskudd med 7,5 gram spirulina i 4 uker. Det er derfor uklart om spirulinatilskudd bør anbefales til idrettsutøvere.
Økt immunforsvar av chlorella?
I motsetning til spirulina, ser ekstrakter av blågrønnalgen chlorella til å være en kilde til vitamin B12. Chlorella markedsføres også som en kilde til nukleinsyrer: «Mangel på nukleinsyre kan føre til at immunforsvaret blir svekket og for tidlig aldring», sier en reklame for chlorella. Men for friske voksne er det trolig ikke behov for tilskudd av nukleinsyrer. Nukleinsyrer finnes uansett i nesten alle matvarer.
Spørsmålet er om chlorella øker immunforsvaret, slik det hevdes? Dette er svært usikkert i følge de få og små studiene som har vært gjort på akkurat dette.
Hvis chlorella virkelig øker immunforsvaret, kan det potensielt også påvirke medisiner som gis for å svekke immunforsvaret (aktuelt ved autoimmune sykdommer som MS, lupus, Crohns og lignende). Hos enkelte kan immunstimulerende kosttilskudd (som for eksempel spirulina) også bidra til å forsterke autoimmune lidelser som for eksempel utslett og betennelser i huden.
En annen faktor som man også bør være bevisst på, er at blågrønnalger kan være forurenset med forbindelser fra andre cyanobakterier som er potensielt giftige for leveren.
Les også: Forvirrende om sur og basisk mat