Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Er MSG skadelig for helsa?

Hei!

Jeg har hørt mye om MSG i det siste som er ett "krydder" som er skadelig for helsa. jeg vil helst prøve å ungå dette "krydderet" eller kjemikalie. Det er få som vet om dette stoffet, og jeg har aldri hørt om det. Finnes det matvarer som er helt frie for disse stoffene? (eventuelt merker å se etter)?


Klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius svarer: 

Cathrine Borchsenius
Cathrine Borchsenius er utdannet klinisk ernæringsfysiolog med mastergrad i klinisk ernæring fra Universitetet i Oslo. Cathrine er kjent fra "Sunt og Godt" på TV2, og er en hyppig brukt ekspert i media. Cathrine er gründer og daglig leder av www.bramat.no, og og jobber dessuten som konsulent/rådgiver innen ernæring.

Kontakt: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hei og takk for spørsmål! 

Glutamat, eller natriumglutamat som det egentlig heter (Monosodiumglutamat=MSG), er en aminosyre, glutaminsyre, som er bundet til salt (natrium). Glutaminsyre er en aminosyre som finnes naturlig i flere matvarer som kjøtt, kylling, sjømat, melk, tomat, mais, ost og sopp. Dette er altså en helt vanlig og helt nødvendig aminosyre som kroppen vår trenger, blant annet til vekst og utvikling.

Når man tilsetter glutamat til maten, regnes det som et tilsetningsstoff, og har fått E- nummer E- 621. Brukt i normale mengder er det ufarlig, men på samme måte som med andre ingredienser kan det medføre helsefare ved ekstremt eller overdrevet inntak.

Les mer om glutamat her

Selv om det ikke er dokumentert gjennom klinisk forskning, er det noen som mener at de får intoleransesymptomer som hodepine, svette, en brennende følelse i halsen og illebefinnende hvis de får i seg store mengder glutamat. Reaksjonene kommer med det samme eller etter noen timer etter inntak.

Glutamat har en smak som på fagspråket kalles "umami", en smak som ikke ligner på de andre fire grunnsmakene surt, salt, bittert og søtt. Umami er egentlig ikke en smak i seg selv, men noe som bringer frem smaken i annen mat. Mange kokker er skeptisk til glutamat, fordi de mener at det gjør at all mat smaker likt. 

Til tross for at kokkene ikke er særlig begeistret for glutamat som et tilsetningsstoff, er alle internasjonale og uavhengige eksperter som har vurdert glutamat i matvarer enige om at brukt i vanlige mengder er glutamat helt ufarlig.

Som på de fleste andre områder, er det viktig å være åpen for at ny forskning kan komme frem til nye anbefalinger rundt glutamat. I mellomtiden er det viktig å ikke glemme at vi bare får en liten andel av det daglige glutamatinntak gjennom tilsatt MSG, det aller meste kommer fra naturlige råvarer.

 

Annonse:

Sunn&Sprek

Bli med i Sunn&Sprek

Tjenesten er GRATIS og gir deg tilgang til:

  • Webtrening: Tren hvor du vil sammen med en av våre instruktører. Velg mellom styrke/kondisjon, yoga, eller pilates.
  • Sunne, smakfulle oppskrifter med utregnet energi- og næringsinnhold
  • Nye treningsplaner, oppskrifter og tips hver uke