Liten forskjell på næringsinnhold, stor forskjell på pris.
Du vet sikkert at det er usunt å spise for mye salt, men du er kanskje en av dem som tror at maldonsalt, himalayasalt eller andre trendy salttyper er sunnere enn vanlig bordsalt. Da tar du feil!
Mye salt øker risikoen for hjerte- karsykdom
Vanlig bordsalt består av natriumklorid (NaCl). Mengden natrium (Na) man spiser har betydning for reguleringen av blodtrykket, det vil si hvor hardt blodet presses gjennom arteriene. Høyt blodtrykk øker sjansen for å få og dø av hjerteinfarkt, hjerneslag m.m.
Ifølge teoretiske beregninger kan mer enn 1000 dødsfall som skyldes hjerte- og karsykdom Norge tilskrives et for høyt inntak av natrium fra salt. Det finnes med andre ord et godt grunnlag for å anbefale mindre natrium enn det folk flest spiser.
Mest salt fra bearbeidet mat
Hos folk flest kommer bare 10-20 prosent av saltet vi får i oss fra salt som tilsettes i matlagingen hjemme eller ved kjøkkenbordet. Resten kommer fra ferdig bearbeidet mat, særlig brød og kjøttprodukter. Det er allikevel viktig å gjøre det man kan for å redusere saltet man tilsetter selv.
Omtrent like mye natrium i alle typer salt
Vanlig bordsalt koster ca. 8-10 kroner per kilo. På den andre enden av skalaen finnes det blant annet Maldonsalt med en kilopris på over 140 kroner per kilo, fingersalt til 200 kroner per kilo eller steinsalt til over 300 kroner for en kilo. I helsekostbutikker kan man også finne ulike typer salt med eksotiske farger og navn.
Men selv om det er stor forskjell på prisen, er innholdet av natrium i alle disse salttypene veldig likt:
- Vanlig bordsalt: ca. 39 % natrium
- Maldonsalt og lignende flaksalt: 39 % natrium
- Havsalt: 38 % natrium
- Himalayasalt (bergsalt): 38 % natrium
- Urtesalt: 30 % natrium eller mer
1 prosent natrium tilsvarer ca. 2,5 prosent salt (natriumklorid).
Kan gi mer smak
Gourmetsalt, eller trendy salt som uraffinert havsalt og flaksalt, er mindre bearbeidet og har derfor små spor av magnesiumklorid, kalsium, partikler av leire m.m. Smaken og aromastoffene er ofte merkbare i ørsmå konsentrasjoner, og de har de en mer kompleks smak enn raffinert salt. Krystallformen kan også påvirke hvordan saltet løser seg opp i munnen og frigjør smak.
Størrelsen på saltkrystallene har også noe å si for hvor mye salt du får plass til i en teskje. Jo større flak, jo lavere vekt per teskje. Vanlig bordsalt veier ca. 6 g per teskje, mens grovt salt og havsalt veier 5 g, og flaksalt veier bare 3 g. To teskjeer flaksalt tilsvarer altså én teskje bordsalt.
Dette kan være et argument for å bruke flaksalt fremfor vanlig bordsalt når du skal drysse salt over maten; du bruker kanskje mindre salt.
Ikke bedre for helsa
Enkelte tror og påstår at havsalt og lignende er sunnere fordi det inneholder flere mineraler enn natriumklorid, slik som magnesium, sink m.m. Det stemmer, men mengdene er ubetydelige. Spiser man så mye som 100 gram havsalt (en mengde som kan være dødelig!), får man for eksempel bare 3 milligram jern og 37 milligram magnesium.
Mange har i det siste blitt nysgjerrige på såkalt “Himalayasalt” (som ikke nødvendigvis kommer fra Himalaya, men som regel fra Salt Range i Punjab, Pakistan).
Selgere påstår at det inneholder 84 ulike mineraler, men uavhengige analyser har bare funnet 10. Det inneholder litt mer jern, noe som gir den rosa fargen. Himalayasalt inneholder flere urenheter enn raffinert salt, men er fortsatt 95 prosent salt, og derfor ikke noe du bør bruke mer av enn vanlig salt.
I 2016 ble en rapport om komponenter i ulike typer salt, som blant annet markedsføres som «sunne», publisert av det sveitsiske mattilsynet (BLV). De analyserte innholdet av mineraler og sporstoffer 25 salttyper og konkluderte med at spesialsalt ikke har noen fordeler fremfor vanlig salt.