Stor forskjell i kaloriinnhold.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Salami er et poplært pålegg hos mange, men hva får du egentlig i deg når du spiser salami på brødskiva?
En kilde til fett
De fleste salamipølsene er laget av svin og storfe og noen er tilsatt ekstra spekk (en er tilsatt rapsolje). Mengde kjøtt som inngår har betydning for protein- og fettinnholdet. Brukes kjøtt med mye fett, vil proteinandelen bli lavere og vis a versa. Desto mer fett som inngår i salamien desto mer får du i deg av det uheldige mettede fettet.
I denne testen har en av salamipølsene 10 % rapsolje. Dette bringer også opp innholdet av fett, men gir pølsen en gunstigere fettsyresammensetning.
Det er en fordel at salamipølsen har en høy andel fettfritt kjøtt, da dette øker jerninnholdet i produktet.
Salt og nitritt
Alle salamipølsene er tilsatt nitritt og salt. Begge er noe du ikke bør få i deg for mye av. Salt virker konserverende og gir smak. Problemet er at vi får vi i oss for mye av allerede. Salt øker risikoen for hjerte- og karsykdom, bl.a. høytblodtrykk og slag. Spiser du to brødskiver med til sammen 4 skiver salami har du allerede fått i deg 1/3 av maksinntaket for salt.
Konserveringmiddelet nitritt på sin side kan øke risikoen for kreft i tykk- og endetarm.
Innholdet av salt, fett og nitritt er hovedårsaken til at myndighetene anbefaler et begrenset inntak av kjøtt og kjøttvarer til 500 gram i uken.
Bruk sunn fornuft på brødskiven!
Spiser du mange brødskiver om dagen, bør du ikke bare gå for den magreste typen eller minst salte salamien (du får dessverre ikke i både pose og sekk), du bør også variere mellom hva slags pålegg du bruker. Salami smaker godt, men gir deg ikke så mye av de næringsstoffene du trenger. Derfor er det lurt å bruke andre pålegg slik som ost, leverpostei, egg og fiskepålegg.
Ost er en fin kilde til kalsium, leverpostei gir deg mye jern, mens egg, makrell, sardiner og laks gir deg proteiner som metter godt. Fiskepålegg er dessuten en viktig kilde til de gunstige omega-3 fettsyrene.
Topper du det hele med litt tomat, agurk eller paprika, og spiser en gulrot eller eple ved siden av, får du et godt og næringsrikt måltid.
Og husk at brødskiven skal være grov eller ekstra grov; se etter Brødskala’n.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på hvor mye kalorier, fett, protein, salt og andel kjøtt de ulike typene salami inneholder. Mye fett, salt og kalorier har trukket ned, mens mye protein og kjøtt har trukket opp.
Vi har valgt å gi salamipølsene terningkast 2-5, der 2 er det dårligste og 5 er det beste. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.
Vi presiserer nok en gang at vi ikke tester på smak, men du kan selv stemme på din favoritt her:
Testresultater
|
Super salami
Salamien med det høyeste proteininnholdet og nest laveste innhold av kalorier og fett. Er tilsatt rapsolje.
Energi: 1218 kJ (292 kcal) Protein: 27 g Karbohydrater: 1 g Fett: 20 g Salt: 5 g Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt: 129 g Kjøttslag: Storfe, svin. Ekstra fettkilde: Rapsolje Produsent: Grilstad
|
|
Basilikum salami
Salamien med mest kjøtt og nest laveste innhold av salt. Bra proteininnhold.
Energi: 1450 kJ (345 kcal) Protein: 24 g Karbohydrater: 0,5 g Fett: 28 g Salt: 4,1 g Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt: 138 g Kjøttslag: Svin, storfe. Ekstra fettkilde: Spekk Produsent: Jan & Gisles, Tind Spekevarer AS
|
|
Gilde Go og Mager salami
Salamien med det laveste kalori- og fettinnholdet, men også det høyeste saltinnholdet. Nest mest protein.
Energi: 758 kJ (181 kcal) Protein: 25 g Karbohydrater: 0 g Fett: 9 g Salt: 6 g Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt: 126 g Kjøttslag: Storfe, svin Produsent: Nortura SA
|
|
Rødvinsalami
Salamien med det laveste saltinnholdet og nest høyeste proteininnholdet.
Energi: 1433 kJ (343 kcal) Protein: 25 g Karbohydrater: 0 g Fett: 27 g Salt: 4 g Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt: 128 g Kjøttslag: Svin, storfe. Ekstra fettkilde: Spekk Produsent: Bjerke Spekemat og Delikatesse AS
|
|
Gilde Spesialsalami
Salamien med det nest høyeste saltinnholdet. Kommer bra ut på protein- og kjøttinnhold.
Energi: 1333 kJ (321 kcal) Protein: 24 g Karbohydrater: 0 g Fett: 25 g Salt: 5,8 g Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt: 137 g Kjøttslag: Storfe, svin Produsent: Nortura SA
|
|
Salami - mykje smak
Jevnt god på protein, salt og kjøtt gir denne også terningkast fem.
Energi: 1450 kJ (345 kcal) Protein: 24 g Karbohydrater: 0,5 g Fett: 28 g Salt: 4,6 g Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt: 133 g Kjøttslag: Svin, storfe. Ekstra fettkilde: Spekk Produsent: Jan & Gisles, Tind Spekevarer AS
|
|
Salame Milano
Salamien med det høyeste kjøttinnholdet, men utmerker seg ikke for øvrig.
Energi: 1430 kJ (345 kcal) Protein: 23 g Karbohydrater: 0-1 g Fett: 28 g Salt: 5 g Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt: 140 g Kjøttslag: Svin Produsent: Coop
|
|
Helgeroasalami
Lite salt, men utmerker seg ikke for øvrig.
Energi: 1400 kJ (335 kcal) Protein: 23 g Karbohydrater: 0 g Fett: 27 g Salt: 4,7 g Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt: 128 g Kjøttslag: Svin, storfe Produsent: Bjerke Spekemat og Delikatesse AS
|
|
Salami
Bra kjøttinnhold, men utmerker seg ikke for øvrig.
Energi: 1565 kJ (378 kcal) Protein: 22 g Karbohydrater: 0,4 g Fett: 32 g Salt: 5 g Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt: 134 g Kjøttslag: Svin, storfe. Ekstra fettkilde: Spekk Produsent: First Price, Unil AS
|
|
Kryddersalami
Bra kjøttinnhold, men utmerker seg ikke for øvrig.
Energi: 1496 kJ (358 kcal) Protein: 22 g Karbohydrater: 0 g Fett: 30 g Salt: 4,9 g Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt: 130 g Kjøttslag: Svin Produsent: Coop
|
|
Salami med parmesan
Lite salt, men utmerker seg ikke for øvrig.
Energi: 1550 kJ (371 kcal) Protein: 23 g Karbohydrater: 0 g Fett: 31 g Salt: 4,6 g Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt: 124 g Kjøttslag: Svin, storfe. Ekstra fettkilde: Parmesan Produsent: Bjerke Spekemat og Delikatesse AS
|
|
Gilde Salami
Kommer dårlig ut på kalorier og fett.
Energi: 1670 kJ (404 kcal) Protein: 20 g Karbohydrater: 0 g Fett: 36 g Salt: 5,4 g Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt: 125 g Kjøttslag: Storfe, svin Produsent: Nortura SA
|
|
Gilde Favoritt salami
Salamien med det nest høyeste innholdet av kalorier og fett og nest laveste proteininnhold.
Energi: 1775 kJ (429 kcal) Protein: 19 g Karbohydrater: 2,7 g Fett: 38 g Salt: 4,5 g Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt: 118 g Kjøttslag: Storfe, svin Produsent: Nortura SA
|
|
Gullsalami
Salamien med det høyeste kalori- og fettinnholdet. Ukjent saltinnhold.
Energi: 1800 kJ (435 kcal) Protein: 20 g Karbohydrater: 1 g Fett: 39 g Salt: - g Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt: 121 g Kjøttslag: Storfe, svin. Ekstra fettkilde: Spekk Produsent: Grilstad AS
|
|
Jubelsalami
Salamien med det laveste proteininnholdet og nest laveste kjøttinnholdet. Ukjent saltinnhold.
Energi: 1618 kJ (391 kcal) Protein: 18 g Karbohydrater: 1 g Fett: 35 g Salt: - g Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt: 114 g Kjøttslag: Storfe, svin. Ekstra fettkilde: Spekk Produsent: Grilstad AS
|
|
Krydret jubelsalami
Salamien med det laveste innholdet av både kjøtt og protein. Ukjent saltinnhold.
Energi: 1692 kJ (409 kcal) Protein: 18 g Karbohydrater: 1 g Fett: 37 g Salt: - g Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt: 113 g Kjøttslag: Storfe, svin. Ekstra fettkilde: Spekk Produsent: Grilstad AS
|
|
Pepret jubelsalami
Salamien med det laveste innholdet av både kjøtt og protein. Ukjent saltinnhold.
Energi: 1692 kJ (409 kcal) Protein: 18 g Karbohydrater: 1 g Fett: 37 g Salt: - g Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt: 113 g Kjøttslag: Storfe, svin. Ekstra fettkilde: Spekk Produsent: Grilstad AS
|
Næringsinnhold per 100 g |
Energi, kJ |
Energi, kcal |
Protein, g |
Karbohydrater, g |
Fett, g |
Salt, g |
Mengde kjøttråvare per 100 g ferdig produkt, g |
Super salami, Grilstad AS |
1218 |
292 |
27 |
1 |
20 |
5 |
129 |
Basilikum salami, Jan & Gisles |
1450 |
345 |
24 |
0,5 |
28 |
4,1 |
138 |
Gilde Go og Mager salami, Nortura SA |
758 |
181 |
25 |
0 |
9 |
6 |
126 |
Rødvinsalami, Bjerke |
1433 |
343 |
25 |
0 |
27 |
4 |
128 |
Gilde Spesialsalami, Nortura SA |
1333 |
321 |
24 |
0 |
25 |
5,8 |
137 |
Salami - mykje smak, Jan & Gisles |
1450 |
345 |
24 |
0,5 |
28 |
4,6 |
133 |
Salame Milano, Coop |
1430 |
345 |
23 |
0-1 |
28 |
5 |
140 |
Helgeroasalami, Bjerke |
1400 |
335 |
23 |
0 |
27 |
4,7 |
128 |
Salami, First Price |
1565 |
378 |
22 |
0,4 |
32 |
5 |
134 |
Kryddersalami, Coop |
1496 |
358 |
22 |
0 |
30 |
4,9 |
130 |
Salami med parmesan, Bjerke |
1550 |
371 |
23 |
0 |
31 |
4,6 |
124 |
Gilde Salami, Nortura SA |
1670 |
404 |
20 |
0 |
36 |
5,4 |
125 |
Gilde Favoritt salami, Nortura SA |
1775 |
429 |
19 |
2,7 |
38 |
4,5 |
118 |
Gullsalami, Grilstad AS |
1800 |
435 |
20 |
1 |
39 |
- |
121 |
Jubelsalami, Grilstad AS |
1618 |
391 |
18 |
1 |
35 |
- |
114 |
Krydret jubelsalami, Grilstad AS |
1692 |
409 |
18 |
1 |
37 |
- |
113 |
Pepret jubelsalami, Grilstad AS |
1692 |
409 |
18 |
1 |
37 |
- |
113 |
Foto: Erik Helgeneset