Velg ekte ost fremfor topping.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Gulost er en vanlig del av det norske kostholdet, ikke bare til brødskivene, men også i matlagingen. Mange bruker revet ost til retter som pizza og lasagne, og en del velger å kjøpe ferdigrevet ost fremfor å rive osten selv.
Ost er mer enn bare fett
Ost er helt klart en kilde til både fett og kalorier, men inneholder også viktige næringsstoffer som protein, vitamin A, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12, kalsium og jod.
Vanlig fet hvitost inneholder rundt 27 % fett, hvorav 2/3 er mettet. Resten er enumettet og flerumettet. Mettet fett er en type fett som vi frarådes å spise for mye av, mens de andre typene bør vi øke inntaket av. I løpet av de siste årene er det imidlertid en del forskning som tyder på at melkefett ikke er så helseskadelig som vi tidligere har trodd.
Les også: Gir melk økt risiko for hjerte- og karsykdom?
Hva skiller ost fra etterligningene
Ekte ost fremstilles fra melk og/eller fløte ved at mysen er delvis fjernet fra ostestoffet (de koagulerte proteinene).
Norsk ost inneholder pasteurisert melk, salt og løpe, men kan også være tilsatt surhetsregulerende middel, konserveringsmiddel, farge og syrekultur. Flere revete oster inneholder også litt antiklumpemiddel, potetmel eller stivelse.
Uttrykket "ost" kan bare brukes på produkter som kun inneholder fett fra melkeråvarer. Dersom det inneholder fett fra andre kilder, kan ikke produktet kalles "ost".
"Falske oster" inneholder både ost og vegetabilsk fett. I noen typer er det vegetabilske fettet i form av rapsolje, mens andre inneholder palmeolje som ikke er spesielt bra for helsen. Som regel er det minst like mye vegetabilsk fett som ost. Bruken av vegetabilsk fett fører til at produktet inneholder mindre av de øvrige sunne næringsstoffene fra melken. Dette avspeiles i testen. Etterligningene inneholder nemlig mindre protein og kalsium, fordi osten er spedd ut.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet en rekke revete oster og revete pizzablandinger eller økonomiblandinger som de ofte kalles. Produktene har samme bruksområde og derfor har vi tatt med både ekte ost og etterlikningene.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, karbohydrater og kalsium, samt bruken av palmeolje eller vegetabilsk fett.
Mye protein og kalsium har trukket opp, mens innholdet av energi og karbohydrater har trukket ned. Innhold av palmeolje har gitt minuspoeng fordi dette forringer kvaliteten på produktet.
Smak er ikke en faktor i testen.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 1. Vi har valgt å ikke bruke terningkast 6 i denne testen ettersom dette er svært energitette produkter.
Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 1 eller 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbo-hydrater, g | Fett, g | Mettet fett, g | Kalsium, mg | Olje |
Arla Apetina Finello, mozzarella, Arla Foods | 1250 | 300 | 24,0 | 2,5 | 21,0 | 13,6 | 730,00 | |
Coop revet ost, mozzarella, Rødkærsbro Mejeri | 1250 | 300 | 24,0 | 2,5 | 21,0 | 14,0 | 730,00 | |
Synnøve Revet, mozzarella, Synnøve Finden AS | 1329 | 317 | 26,0 | 5,0 | 22,0 | 14,0 | 730,00 | |
Tine Jarlsberg, original, Tine | 1458 | 351 | 27,0 | 0,0 | 27,0 | 19,0 | 730,00 | |
Coop revet ost quattro, Rødkærsbro Mejeri | 1390 | 330 | 24,0 | 2,0 | 25,0 | 16,0 | 732,00 | |
Rema 1000, pizzaost, REMA 1000 | 1500 | 360 | 25,0 | 2,0 | 28,0 | 17,0 | 745,00 | |
Tine revet ost original, Jarlsberg & Norvegia, Tine | 1475 | 355 | 28,0 | 0,0 | 27,0 | 19,0 | 760,00 | |
Tine Original revet, Norvegia, Tine | 1458 | 351 | 27,0 | 0,0 | 27,0 | 19,0 | 800,00 | |
Tine revet ost, vellagret Jarlsberg & mozzarella, Tine | 1393 | 337 | 27,0 | 0,5 | 25,0 | 19,0 | 725,00 | |
Rema 1000, mozzarella, REMA 1000 | 1290 | 310 | 26,0 | 2,0 | 22,0 | 13,0 | 675,00 | |
Tine revet ost 4 oster, Jarlsberg, Norvegia, mozzarella og Edamer, Tine | 1327 | 319 | 28,0 | 0,0 | 23,0 | 16,0 | 790,00 | |
Coop revet ost, cheddar, Rødkærsbro Mejeri | 1620 | 390 | 24,0 | 1,5 | 32,0 | 20,0 | 722,00 | |
Synnøve grovrevet ost, Synnøve Finden AS | 1405 | 335 | 25,0 | 4,5 | 24,0 | 16,0 | 685,00 | |
X-tra topping til matlaging, Coop | 1250 | 300 | 24,0 | 2,5 | 21,0 | 10,0 | 730,00 | palmeolje |
First Price revet, Unil AS | 1360 | 325 | 21,0 | 4,5 | 25,0 | 16,3 | - | |
Smart 365 revet topping, Ica Norge AS | 1405 | 336 | 15,7 | 9,2 | 26,1 | 4,6 | - | rapsolje |
Vergeer pizzablanding, Vergeer Holland | 1438 | 347 | 13,0 | 11,0 | 28,0 | 10,5 | 410,00 | rapsolje |
Synnøve revet økonomipakke, Synnøve Finden AS | 1403 | 335 | 19,0 | 7,0 | 25,0 | 17,0 | 309,00 | vegetabilsk olje |
Tofutti, creamy smooth mozzarella style, melkefri soyabasert revet ost, Triano Brands Limited | 1760 | 420 | 10,5 | 10,5 | 31,5 | 15,8 | 0,00 |