Følg oss

Kontakt

Kontaktskjema

Info

BraMat.no er et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. BraMat.no drives av seriøse og anerkjente fagfolk med lang erfaring innen vektreduksjon og helse på nett.
Kopiering av tekst og annet materiale fra BraMat.no for bruk annet sted er ikke tillatt uten avtale.

Annonse:

Velg ekte ost fremfor topping.

Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.

Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.

Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.

Gulost er en vanlig del av det norske kostholdet, ikke bare til brødskivene, men også i matlagingen. Mange bruker revet ost til retter som pizza og lasagne, og en del velger å kjøpe ferdigrevet ost fremfor å rive osten selv.

Ost er mer enn bare fett

Ost er helt klart en kilde til både fett og kalorier, men inneholder også viktige næringsstoffer som protein, vitamin A, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12, kalsium og jod.

Vanlig fet hvitost inneholder rundt 27 % fett, hvorav 2/3 er mettet. Resten er enumettet og flerumettet. Mettet fett er en type fett som vi frarådes å spise for mye av, mens de andre typene bør vi øke inntaket av. I løpet av de siste årene er det imidlertid en del forskning som tyder på at melkefett ikke er så helseskadelig som vi tidligere har trodd.

Les også: Gir melk økt risiko for hjerte- og karsykdom?

Hva skiller ost fra etterligningene

Ekte ost fremstilles fra melk og/eller fløte ved at mysen er delvis fjernet fra ostestoffet (de koagulerte proteinene).

Norsk ost inneholder pasteurisert melk, salt og løpe, men kan også være tilsatt surhetsregulerende middel, konserveringsmiddel, farge og syrekultur. Flere revete oster inneholder også litt antiklumpemiddel, potetmel eller stivelse.

Uttrykket "ost" kan bare brukes på produkter som kun inneholder fett fra melkeråvarer. Dersom det inneholder fett fra andre kilder, kan ikke produktet kalles "ost".

"Falske oster" inneholder både ost og vegetabilsk fett. I noen typer er det vegetabilske fettet i form av rapsolje, mens andre inneholder palmeolje som ikke er spesielt bra for helsen. Som regel er det minst like mye vegetabilsk fett som ost. Bruken av vegetabilsk fett fører til at produktet inneholder mindre av de øvrige sunne næringsstoffene fra melken. Dette avspeiles i testen. Etterligningene inneholder nemlig mindre protein og kalsium, fordi osten er spedd ut.

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet en rekke revete oster og revete pizzablandinger eller økonomiblandinger som de ofte kalles. Produktene har samme bruksområde og derfor har vi tatt med både ekte ost og etterlikningene.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av energi, protein, karbohydrater og kalsium, samt bruken av palmeolje eller vegetabilsk fett.

Mye protein og kalsium har trukket opp, mens innholdet av energi og karbohydrater har trukket ned. Innhold av palmeolje har gitt minuspoeng fordi dette forringer kvaliteten på produktet.

Smak er ikke en faktor i testen.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 1. Vi har valgt å ikke bruke terningkast 6 i denne testen ettersom dette er svært energitette produkter.

Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 1 eller 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.

Testresultater

arla-apetina_finello_mozzarella

Arla Apetina Finello, mozzarella

Høyt innhold av kalsium og lite kalorier sammenliknet med andre. Bra innhold av protein og lite karbohydrater.

terning5

Energi: 1250 kJ (300 kcal)
Protein: 24,0 g
Karbohydrater: 2,5 g
Fett: 21,0 g
Mettet fett: 13,6 g
Kalsium: 730,00 mg
Produsent: Arla Foods

coop-mozzarella

Coop revet ost, mozzarella

Høyt innhold av kalsium. Lite karbohydrat og lite kalorier sammenliknet med andre.

terning5

Energi: 1250 kJ (300 kcal)
Protein: 24,0 g
Karbohydrater: 2,5 g
Fett: 21,0 g
Mettet fett: 14,0 g
Kalsium: 730,00 mg
Produsent: Rødkærsbro Mejeri

synnove-revet_mozzarella

Synnøve Revet, mozzarella

Bra med kalsium. Ikke så mye kalorier og bra med protein.

terning5

Energi: 1329 kJ (317 kcal)
Protein: 26,0 g
Karbohydrater: 5,0 g
Fett: 22,0 g
Mettet fett: 14,0 g
Kalsium: 730,00 mg
Produsent: Synnøve Finden AS

tine-jarlsberg

Tine Jarlsberg, original

Bra med kalsium og protein. Minimalt med karbohydrater.

terning5

Energi: 1458 kJ (351 kcal)
Protein: 27,0 g
Karbohydrater: 0,0 g
Fett: 27,0 g
Mettet fett: 19,0 g
Kalsium: 730,00 mg
Produsent: Tine

coop-quattro

Coop revet ost quattro

Bra med kalsium og protein. Lite karbohydrater.

terning5

Energi: 1390 kJ (330 kcal)
Protein: 24,0 g
Karbohydrater: 2,0 g
Fett: 25,0 g
Mettet fett: 16,0 g
Kalsium: 732,00 mg
Produsent: Rødkærsbro Mejeri

rema1000-pizzaost

Rema 1000, pizzaost

Bra innhold av kalsium. Lite karbohydrater, bra med protein.

terning5

Energi: 1500 kJ (360 kcal)
Protein: 25,0 g
Karbohydrater: 2,0 g
Fett: 28,0 g
Mettet fett: 17,0 g
Kalsium: 745,00 mg
Produsent: REMA 1000

tine-original_jarl_norv

Tine revet ost original, Jarlsberg & Norvegia

Bra med protein og kalsium. Minimalt med karbohydrater.

terning5

Energi: 1475 kJ (355 kcal)
Protein: 28,0 g
Karbohydrater: 0,0 g
Fett: 27,0 g
Mettet fett: 19,0 g
Kalsium: 760,00 mg
Produsent: Tine

tine-norvegia

Tine Original revet, Norvegia

Testens høyeste innhold av kalsium. Bra med protein og minimalt med karbohydrater.

terning5

Energi: 1458 kJ (351 kcal)
Protein: 27,0 g
Karbohydrater: 0,0 g
Fett: 27,0 g
Mettet fett: 19,0 g
Kalsium: 800,00 mg
Produsent: Tine

tine-vellagret

Tine revet ost, vellagret Jarlsberg & mozzarella

Bra innhold av kalsium. Lite karbohydrater, bra med protein.

terning5

Energi: 1393 kJ (337 kcal)
Protein: 27,0 g
Karbohydrater: 0,5 g
Fett: 25,0 g
Mettet fett: 19,0 g
Kalsium: 725,00 mg
Produsent: Tine

rema1000-mozzarella

Rema 1000, mozzarella

Greit innhold av kalsium. Lite karbohydrat og relativt lite kalorier.

terning5

Energi: 1290 kJ (310 kcal)
Protein: 26,0 g
Karbohydrater: 2,0 g
Fett: 22,0 g
Mettet fett: 13,0 g
Kalsium: 675,00 mg
Produsent: REMA 1000

tine-4_oster

Tine revet ost 4 oster, Jarlsberg, Norvegia, mozzarella og Edamer

Bra innhold av kalsium. Relativt lite kalorier, og minimalt med karbohydrater.

terning5

Energi: 1327 kJ (319 kcal)
Protein: 28,0 g
Karbohydrater: 0,0 g
Fett: 23,0 g
Mettet fett: 16,0 g
Kalsium: 790,00 mg
Produsent: Tine

coop-cheddar

Coop revet ost, cheddar

Bra innhold av kalsium. Lite karbohydrater. Litt mer kalorier enn testvinnerne.

terning4

Energi: 1620 kJ (390 kcal)
Protein: 24,0 g
Karbohydrater: 1,5 g
Fett: 32,0 g
Mettet fett: 20,0 g
Kalsium: 722,00 mg
Produsent: Rødkærsbro Mejeri

synnove-grovrevet_ost

Synnøve grovrevet ost

Greit innhold av kalsium. Bra med protein og ikke for mye kalorier.

terning4

Energi: 1405 kJ (335 kcal)
Protein: 25,0 g
Karbohydrater: 4,5 g
Fett: 24,0 g
Mettet fett: 16,0 g
Kalsium: 685,00 mg
Produsent: Synnøve Finden AS

xtra-topping

X-tra topping til matlaging

Trekk for innhold av palmeolje. Vi har ikke fått tak i kalsiuminnhold, men ettersom dette ikke er ordentlig ost er det mindre kalsium enn testvinnerne.

terning3

Energi: 1250 kJ (300 kcal)
Protein: 24,0 g
Karbohydrater: 2,5 g
Fett: 21,0 g
Mettet fett: 10,0 g
Kalsium: 730 mg
Olje: palmeolje
Produsent: Coop

first_price-revet

First Price revet

Vi har ikke fått tak i kalsiuminnhold, men ettersom dette er en topping ikke ost, inneholder den mindre kalsium enn ekte ost.

terning3

Energi: 1360 kJ (325 kcal)
Protein: 21,0 g
Karbohydrater: 4,5 g
Fett: 25,0 g
Mettet fett: 16,3 g
Kalsium: - mg
Produsent: Unil AS

ica-smart_365_revet_topping

Smart 365 revet topping

Vi har ikke fått tak i kalsiuminnhold, men ettersom dette er en topping ikke ost, inneholder den mindre kalsium enn ekte ost.

terning2

Energi: 1405 kJ (336 kcal)
Protein: 15,7 g
Karbohydrater: 9,2 g
Fett: 26,1 g
Mettet fett: 4,6 g
Kalsium: - mg
Olje: rapsolje
Produsent: Ica Norge AS

vergeer-pizzablanding

Vergeer pizzablanding

Mindre kalsium enn andre typer. Også mer karbohydrater og mindre protein.

terning2

Energi: 1438 kJ (347 kcal)
Protein: 13,0 g
Karbohydrater: 11,0 g
Fett: 28,0 g
Mettet fett: 10,5 g
Kalsium: 410,00 mg
Olje: rapsolje
Produsent: Vergeer Holland

synnove-revet

Synnøve revet økonomipakke

Mindre kalsium enn andre typer. Også mer karbohydrater og mindre protein enn andre typer. Trekk for innhold av vegetabilsk olje.

terning2

Energi: 1403 kJ (335 kcal)
Protein: 19,0 g
Karbohydrater: 7,0 g
Fett: 25,0 g
Mettet fett: 17,0 g
Kalsium: 309,00 mg
Olje: vegetabilsk olje
Produsent: Synnøve Finden AS

tofutti-mozzarella_style

Tofutti, creamy smooth mozzarella style, melkefri soyabasert revet ost

Testens taper. Er ikke egentlig en ost, og inneholder derfor minimalt med kalsium og mer karbohydrat enn mange andre.

terning1

Energi: 1760 kJ (420 kcal)
Protein: 10,5 g
Karbohydrater: 10,5 g
Fett: 31,5 g
Mettet fett: 15,8 g
Kalsium: 0,00 mg
Produsent: Triano Brands Limited

Næringsinnhold per 100 g Energi, kJ Energi, kcal Protein, g Karbo-hydrater, g Fett, g Mettet fett, g Kalsium, mg Olje
Arla Apetina Finello, mozzarella, Arla Foods 1250 300 24,0 2,5 21,0 13,6 730,00  
Coop revet ost, mozzarella, Rødkærsbro Mejeri 1250 300 24,0 2,5 21,0 14,0 730,00  
Synnøve Revet, mozzarella, Synnøve Finden AS 1329 317 26,0 5,0 22,0 14,0 730,00  
Tine Jarlsberg, original, Tine 1458 351 27,0 0,0 27,0 19,0 730,00  
Coop revet ost quattro, Rødkærsbro Mejeri 1390 330 24,0 2,0 25,0 16,0 732,00  
Rema 1000, pizzaost, REMA 1000 1500 360 25,0 2,0 28,0 17,0 745,00  
Tine revet ost original, Jarlsberg & Norvegia, Tine 1475 355 28,0 0,0 27,0 19,0 760,00  
Tine Original revet, Norvegia, Tine 1458 351 27,0 0,0 27,0 19,0 800,00  
Tine revet ost, vellagret Jarlsberg & mozzarella, Tine 1393 337 27,0 0,5 25,0 19,0 725,00  
Rema 1000, mozzarella, REMA 1000 1290 310 26,0 2,0 22,0 13,0 675,00  
Tine revet ost 4 oster, Jarlsberg, Norvegia, mozzarella og Edamer, Tine 1327 319 28,0 0,0 23,0 16,0 790,00  
Coop revet ost, cheddar, Rødkærsbro Mejeri 1620 390 24,0 1,5 32,0 20,0 722,00  
Synnøve grovrevet ost, Synnøve Finden AS 1405 335 25,0 4,5 24,0 16,0 685,00  
X-tra topping til matlaging, Coop 1250 300 24,0 2,5 21,0 10,0 730,00 palmeolje
First Price revet, Unil AS 1360 325 21,0 4,5 25,0 16,3 -  
Smart 365 revet topping, Ica Norge AS 1405 336 15,7 9,2 26,1 4,6 - rapsolje
Vergeer pizzablanding, Vergeer Holland 1438 347 13,0 11,0 28,0 10,5 410,00 rapsolje
Synnøve revet økonomipakke, Synnøve Finden AS 1403 335 19,0 7,0 25,0 17,0 309,00 vegetabilsk olje
Tofutti, creamy smooth mozzarella style, melkefri soyabasert revet ost, Triano Brands Limited 1760 420 10,5 10,5 31,5 15,8 0,00  
Foto: Erik Helgeneset
Annonse:
Annonse: