Dobbelt så mye mandler i vinneren som i taperen!
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Marsipan hører julen til, og mange har som tradisjon å lage konfekt og figurer av marsipan. En del kjøper marsipanen ferdig, mens noen lager den selv.
Kjøpemarsipan er greit nok, men kan ikke sammenliknes med hjemmelaget marsipan, hverken når det gjelder smak eller sunnhet.
Stor forskjell på innhold av mandler
Marsipan er laget av melis, mandler og eggehvite. Det er mandlene som gjør at marsipan er sunnere enn en del annen julegodteri. Mandler er nemlig sprekkfulle av fiber, protein, sunt fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter.
Jo mer mandler det er i marsipanen, jo sunnere er den altså.
Kjøper du marsipan, bør du sjekke innholdet av mandler før du velger type. Den med mest mandler er ikke bare sunnest, men høyst sannsynlig også best.
Ofte ser vi at produsentene forbedrer sine oppskrifter fra år til år. Det er ikke tilfellet med marsipan. Marsipanen som er å få kjøpt i de største matvarekjedene i år, er akkurat den samme som i fjor og inneholder nokså lite mandler. Bortsett fra en type.
Lag marsipanen selv!
Vanlig kjøpemarsipan inneholder et sted mellom 20 % og 50 % mandler. Lager du marsipanen selv, kan du ha så mye som 70 % mandler i oppskriften. Noe særlig mer enn dette er ikke å anbefale, ettersom det vil gå utover konsistensen på marsipanen.
Les også: Slik lager du marsipan
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet det utvalget av marsipan på rull som var å få kjøpt nå før jul.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, karbohydrater, og mandler. Mye protein og mandler har trukket opp, mens innholdet av karbohydrater (dette er stort sett bare sukker), har trukket ned.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbohydrater, g | Sukkerarter, g | Fett, g | % Mandler |
Odense Ekte Marsipan, Odense | 1924 | 460 | 10,0 | 44,0 | 40,0 | 25,0 | 50 |
Eldorado Marsipan, Unil AS | 1973 | 471 | 9,0 | 57,0 | - | 23,0 | 22 |
Rema 1000 Marsipan, REMA 1000 | 2050 | 490 | 9,0 | 57,0 | - | 23,0 | 25 |
Odense Figurmarsipan, Odense | 1760 | 420 | 5,0 | 73,0 | - | 12,0 | 23 |
Coop Marsipan, Coop Trading AS | 1840 | 440 | 5,5 | 74,0 | - | 13,0 | 25 |
Delish Marsipan, Ica Norge AS | 1898 | 449 | 5,0 | 78,3 | 55,0 | 13,0 | 25 |