Lurt å sjekke grovhetsprosenten!
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Brød er og blir en viktig del av det norske kostholdet, og nettopp derfor er det viktig at vi velger sunt og grovt brød.
En god regel er å velge brød som har så mye fiber og så høy grovhetsprosent som mulig. De aller fleste av oss får nemlig i seg altfor lite fiber.
Fiber er viktig for fordøyelsen, og gir dessuten en god metthet og et jevnt blodsukker. Dette virker positivt inn på overskudd, konsentrasjon, og vektregulering.
Les også: 5 gode grunner til å spise mer fiber
Forvirrende brødskala
De fleste brød merkes i dag med brødskala’n, en sirkel som sier noe om hvor mye hele korn, kli og sammalt mel det er i et brød. Jo større del av sirkelen som er farget, desto grovere er brødet.
Men det ikke alle vet, er at denne brødskalaen kan være litt misvisende. Det er nemlig slik at hvis et brød er mer enn 25 % grovt, blir 1/2 av sirkelen i brødskalaen skravert. Hvis brødet er mer enn 50 % grovt, blir 3/4 av brødskalasirkelen skravert. Et brød som du tror er 3/4 grovt (75 %), kan altså vise seg å bare være 51 % grovt.
Les også: Slik finner du det groveste brødet
Skal du virkelig være sikker på at du velger grovt nok, bør du derfor også ta en titt på brødets grovhetsprosent som står i varedeklarasjonen. Jo høyere grovhetsprosenten er, desto grovere er brødet. Hvis du vil ha et ordentlig grovt brød, bør du velge et som har en grovhetsprosent mellom 75 og 100.
Les også: Fakta og myter om brød
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av brød som er merket "grovt" eller "ekstra grovt" som er å få kjøpt i de største butikkjedene.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, mettet og umettet fett, fiber, natrium og grovhetsprosent. Fiber og grovhetsprosent teller dobbelt, ettersom dette er viktige faktorer for å avgjøre hvor sunt et brød egentlig er. Mye protein, fiber, umettet fett og grovhetsprosent har trukket opp, mens innholdet av mettet fett og natrium har trukket ned.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 4. Vi har valgt å ikke gi lavere terningkast ettersom alle disse brødene er sunnere enn lysere typer brød. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbohydrater, g | Sukkerarter, g | Fett, g | Mettet fett, g | Natrium, g | Fiber, g | Grovhet, % |
Bakers Ingers SuperRug, Bakers AS | 925 | 219 | 11,9 | 29,7 | 1,5 | 5,9 | 0,6 | 0,3 | 11,1 | 100 |
Bakers Ingers Lavkarbo, Bakers AS | 957 | 229 | 13,9 | 21,7 | 0,4 | 6,7 | 0,6 | 0,4 | 12,8 | 100 |
Coop Fiber & Frø, Goman Bakeriet AS | 1090 | 261 | 15,9 | 19,7 | 0,9 | 11,0 | 1,2 | 0,4 | 9,5 | 100 |
Coop Northug Sportsbrød, Goman Bakeriet AS | 1056 | 251 | 13,0 | 33,0 | 1,9 | 5,2 | 0,6 | 0,4 | 9,4 | 100 |
Christiania Bakeri Ekstra grov rustikk, Mesterbakeren AS | 1026 | 243 | 11,0 | 38,9 | 2,4 | 3,1 | 0,6 | 0,3 | 8,0 | 100 |
Mesterbakeren Grovt & Godt, Grovbrød, Mesterbakeren AS | 1013 | 240 | 11,9 | 37,5 | 1,6 | 2,9 | 0,5 | 0,4 | 8,0 | 97 |
Bakehuset 100 % Grovt, Bakers AS | 998 | 238 | 10,3 | 37,2 | 1,7 | 3,4 | 0,3 | 0,4 | 8,4 | 100 |
Bakehuset Naturlig sunt, Havre, Bakers AS | 1032 | 246 | 11,6 | 36,9 | 0,7 | 4,3 | 0,5 | 0,4 | 6,3 | 100 |
Coop Rug´go, Goman Bakeriet AS | 826 | 196 | 6,9 | 30,4 | 1,2 | 3,3 | 0,5 | 0,4 | 8,9 | 100 |
Coop Ekstra grovt brød, Goman Bakeriet AS | 969 | 230 | 10,6 | 34,6 | 1,8 | 4,2 | 0,4 | 0,4 | 7,5 | 88 |
Coop Havrebrød, Goman Bakeriet AS | 886 | 210 | 12,5 | 30,2 | 0,9 | 3,3 | 0,4 | 0,4 | 5,1 | 100 |
Bakehuset Møllhausen 3-kornbrød, Bakers AS | 1156 | 276 | 11,4 | 37,6 | 1,5 | 7,1 | 0,7 | 0,4 | 7,3 | 76 |
Coop Styrkebrød, Goman Bakeriet AS | 1124 | 267 | 10,0 | 38,5 | 2,8 | 6,3 | 0,9 | 0,5 | 8,3 | 85 |
Coop Trivselsbrød, Goman Bakeriet AS | 1029 | 244 | 13,0 | 31,6 | 1,5 | 6,0 | 1,0 | 0,5 | 6,2 | 87 |
Mesterbakeren Grovt & Godt Spelt, Mesterbakeren AS | 1162 | 276 | 10,9 | 39,9 | 1,9 | 6,7 | 1,1 | 0,4 | 6,3 | 72 |
Mesterbakeren Grovt & Godt Bygg, Mesterbakeren AS | 943 | 223 | 10,8 | 38,0 | 1,1 | 1,7 | 0,4 | 0,5 | 6,3 | 81 |
Christiania Bakeri Dansk Rugbrød, Mesterbakeren AS | 1007 | 240 | 8,3 | 27,0 | 2,5 | 9,7 | 1,2 | 0,5 | 6,3 | 98 |
Bakehuset Møllhausen Grovbrød , Bakers AS | 1181 | 282 | 10,1 | 42,0 | 2,1 | 6,6 | 0,7 | 0,4 | 6,4 | 58 |
Bakehuset Naturlig sunt, spelt, Bakers AS | 1133 | 271 | 12,9 | 36,8 | 0,9 | 6,5 | 0,7 | 0,4 | 5,9 | 61 |
Norgesbakeriet Chiabrød, Norgesbakeriene AS | 1286 | 307 | 9,2 | 39,4 | 1,5 | 11,3 | 0,9 | 0,4 | 6,1 | 51 |
Coop Kystbrød, Goman Bakeriet AS | 957 | 227 | 9,1 | 38,4 | 1,1 | 3,0 | 0,5 | 0,3 | 5,1 | 62 |
Christiania Bakeri Grovbrød, Mesterbakeren AS | 1042 | 246 | 9,6 | 44,7 | 1,5 | 1,9 | 0,4 | 0,4 | 6,0 | 63 |
Mesterbakeren Hvete og Rug, Mesterbakeren AS | 1046 | 248 | 9,2 | 42,8 | 2,0 | 3,0 | 0,5 | 0,5 | 6,3 | 67 |
Pågen Kjernesunt, Pågen AB | 1000 | 240 | 12,0 | 38,0 | 3,5 | 3,0 | 0,5 | 0,5 | 6,5 | 57 |
Coop Byggbrød, Goman Bakeriet AS | 1102 | 262 | 9,8 | 38,0 | 2,5 | 6,5 | 0,8 | 0,5 | 6,0 | 61 |
Norgesbakeriet Speltbrød av urkorn, Norgesbakeriene AS | 1162 | 276 | 11,1 | 40,4 | 1,7 | 6,4 | 0,9 | 0,5 | 6,2 | 65 |
Norgesbakeriet Susanne Kaluzas niste, Norgesbakeriene AS | 985 | 233 | 7,9 | 42,1 | 1,3 | 3,4 | 0,4 | 0,5 | 6,2 | 76 |
Mesterbakeren Grovt & Godt Havre, Mesterbakeren AS | 995 | 236 | 9,9 | 39,4 | 1,6 | 3,1 | 0,7 | 0,5 | 5,5 | 81 |
Norgesbakeriet Saftig havrebrød, Norgesbakeriene AS | 1029 | 244 | 10,1 | 40,7 | 1,2 | 3,3 | 0,6 | 0,5 | 5,6 | 82 |
Bakehuset Naturlig sunt, Mors fullkorn, Bakers AS | 1102 | 263 | 8,6 | 43,8 | 2,3 | 4,4 | 0,4 | 0,4 | 6,0 | 54 |
Jacobs kornbrød grovt, United Bakereis | 1026 | 245 | 10,1 | 34,1 | 1,6 | 8,5 | 1,3 | 0,5 | 7,0 | 57 |
Pågen Trekorn grovbrød, Pågen AB | 1050 | 250 | 12,0 | 36,0 | 2,5 | 5,5 | 0,8 | 0,5 | 6,0 | 44 |
Bakehuset vårt beste grovbrød, Bakers AS | 1139 | 272 | 9,5 | 43,0 | 1,2 | 5,2 | 0,4 | 0,5 | 6,9 | 53 |
Coop Multikornbrød, Goman Bakeriet AS | 1012 | 240 | 9,1 | 35,6 | 1,9 | 5,6 | 0,6 | 0,4 | 5,4 | 55 |
Bakehuset Møllhausen Birkebeinerbrød, Bakers AS | 1050 | 251 | 8,2 | 44,2 | 1,8 | 3,0 | 0,3 | 0,4 | 5,7 | 58 |
Norgesbakeriet Josefines, Norgesbakeriene AS | 1020 | 241 | 8,6 | 44,1 | 1,4 | 2,2 | 0,3 | 0,4 | 5,3 | 60 |
Coop Løvebrøl, Goman Bakeriet AS | 1037 | 246 | 7,6 | 41,4 | 1,4 | 4,4 | 0,4 | 0,4 | 5,4 | 50 |
Mesterbakeren Steinovnsbrød, Mesterbakeren AS | 1111 | 263 | 9,6 | 46,6 | 2,9 | 3,1 | 0,4 | 0,4 | 5,3 | 51 |
Coop Landbrød, Goman Bakeriet AS | 958 | 227 | 8,1 | 39,9 | 2,0 | 2,7 | 0,3 | 0,4 | 5,2 | 53 |
Norgesbakeriet Grovbrød klassikeren, Norgesbakeriene AS | 1043 | 248 | 8,9 | 39,3 | 1,1 | 4,8 | 0,4 | 0,5 | 5,6 | 55 |
Jippi Matpakkebrød, Bakers AS | 1013 | 240 | 8,2 | 42,0 | 0,6 | 3,2 | 0,3 | 0,5 | 5,2 | 56 |
Bakehuset Monstergrovt , Bakers AS | 1013 | 242 | 8,2 | 42,0 | 0,6 | 3,2 | 0,3 | 0,5 | 5,2 | 56 |
Coop Superbrød, Goman Bakeriet AS | 1066 | 253 | 8,1 | 44,2 | 1,3 | 3,6 | 0,6 | 0,4 | 5,4 | 51 |
Bakehuset Grovt landbrød, Bakers AS | 1044 | 249 | 8,8 | 44,1 | 1,3 | 2,8 | 0,2 | 0,5 | 5,2 | 54 |
Christiania Bakeri Energibrød, Mesterbakeren AS | 1175 | 280 | 10,2 | 36,6 | 3,6 | 9,3 | 1,7 | 0,5 | 4,2 | 52 |
Christiania Bakeri Sammenbakt brød, Mesterbakeren AS | 1002 | 237 | 9,1 | 40,3 | 2,1 | 3,3 | 0,7 | 0,5 | 5,1 | 54 |
Nærbakst, Tradisjonelt norsk brød, Nærbakst | 923 | 218 | 7,9 | 42,0 | 1,5 | 1,5 | 0,2 | 0,5 | 5,8 | 55 |
Mesterbakeren Ice Age, Mesterbakeren AS | 964 | 228 | 8,0 | 42,2 | 1,4 | 2,0 | 0,4 | 0,5 | 4,4 | 55 |
Coop Grisla Grobrød, Goman Bakeriet AS | 995 | 236 | 7,3 | 41,0 | 1,8 | 3,5 | 0,7 | 0,5 | 5,6 | 51 |