Dobbelt så mye fett i taperne som i vinneren.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Servelat er et pølsepålegg som er populært, ikke minst blant barn. Servelat er et farseprodukt på lik linje med annen pølse. Det betyr at de ikke bare består av kjøtt, men også en del fett.
Mye salt, særlig i de magre.
Når det gjelder servelat og andre pølsepålegg, så er det ideelle at pålegget inneholder mye protein, lite salt, lite mettet fett, men gjerne noe umettet fett.
Som denne testen viser, er det stor forskjell på innholdet av fett og salt i de forskjellige servelattypene. Dessverre er det slik at noen av de som er magrest, og dermed kunne vært sunnest, har mye mer salt enn andre typer. Dette er kanskje for at de magre pølsene skal smake mer, men er likevel en klar ulempe ved disse typene.
Les også: Derfor bør du spise mindre salt
Heldigvis gjelder dette ikke alle de magre variantene, to av testens vinnere inneholder både lite salt og lite fett. I tillegg inneholder de nokså mye mer kjøtt enn taperne.
Bedre merking av servelaten
En gledelig nyhet er at samtlige produsentene har en langt bedre næringsdeklarasjon på servelatene sine enn hva de hadde sist gang vi testet servelat. Dette gjør det lettere for forbrukerne å velge de sunneste typene.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på servelatenes innhold av protein, fett, karbohydrater, salt, og prosent kjøtt. Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens mye fett, karbohydrater og salt har trukket ned.
Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på den du liker best nederst.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 5 og det dårligste terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbohydrater, g | Fett, g | Mettet fett, g | Salt, g | Kjøtt, % |
Finsbråten Mersmak servelat, Finsbråten AS | 605 | 145 | 11,0 | 5,0 | 9,0 | - | 1,3 | 65,0 |
Solvinge Kalkunservelat, Norsk Kylling AS | 630 | 150 | 10,0 | 5,0 | 10,0 | 3,3 | 1,5 | 70,0 |
Kylling pølse, 3-Stjernet AS | 620 | 140 | 12,0 | 5,0 | 9,0 | 2,5 | 2,4 | 64,0 |
Nordfjord servelat, Nordfjord AS | 857 | 205 | 11,0 | 6,0 | 15,0 | 5,5 | 1,8 | 61,0 |
Prior Kalkunkorv pepper, Nortura SA | 720 | 172 | 10,0 | 6,0 | 12,0 | - | 2,0 | 50,0 |
Gilde Go & mager, Nortura SA | 605 | 145 | 10,0 | 6,0 | 9,0 | 4,0 | 2,5 | 57,0 |
First Price servelat, Norgesgruppen | 860 | 205 | 10,0 | 6,0 | 16,0 | - | 1,8 | 56,0 |
Gilde Servelat, Nortura SA | 975 | 235 | 11,0 | 6,5 | 19,0 | - | 1,8 | 56,0 |
Best pris servelat, Nordfjord AS | 864 | 207 | 10,0 | 6,5 | 16,0 | - | 1,8 | 57,0 |
Prior Kalkunkorv, Nortura SA | 720 | 172 | 10,0 | 6,0 | 12,0 | - | 2,3 | 50,0 |
Folkets servelat, Norgesgruppen | 975 | 235 | 9,6 | 6,3 | 19,0 | 7,2 | 1,8 | 57,0 |
Coop servelat, Fatland Sandefjord AS | 870 | 210 | 9,0 | 7,0 | 16,0 | - | 2,1 | 57,0 |