Stor forskjell på fett og kalorier.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Ost inneholder mange viktige næringsstoffer som kvalitetsproteiner, vitamin A, riboflavin (vitamin B2), vitamin B12, kalsium, sink og jod. Noen hvitoster er dessuten tilsatt vitamin D.
De sunneste smaker minst?
Ost inneholder også en del fett. Helfet gulost inneholder rundt 27 prosent fett, hvorav 2/3 er mettet og resten enumettet og flerumettet fett, mens magre oster har et fettinnhold på ca. 16 prosent. Gräddoster og enkelte andre fyldige oster er feitere enn helfet gulost med over 30 prosent fett.
Fett binder smak, og derfor er det ingen hemmelighet at mange syns at de feteste ostene smaker best/mest. Noen kjøper kanskje magre oster i håp om å få i seg mindre fett og kalorier, men ender opp med å bruke dobbelt så mye ost som de pleier for at det skal smake like godt som helfet ost. Da er det selvfølgelig lurere å kjøpe fetere oster, og heller spise litt mindre av det. Men, mange klarer seg fint med lik mengde mager ost som helfet ost, og da er det en del fett og kalorier å spare.
Omdiskutert melkefett
En del forskning tyder på at melkefett kanskje ikke er så kolesteroløkende og helseskadelig som det vi har trodd frem til nå. Særlig ikke fett fra ost. Noen vil gå så langt som å si at melkefettet ikke er kolesteroløkende, men andre er forsiktige i kostrådene sine og framholder fremdeles at melkefettet er kolesteroløkende og kan øke risikoen for hjerte- og karsykdom.
Per i dag, lyder de offisielle kostrådene at bør vi bytte ut mettet fett med umettet, fordi dette vil redusere vår risiko for å få hjerte- og karsykdom. Selv om det pågår mye forskning når det kommer til fettets innvirkning på helsen, velger vi å ta hensyn de offisielle kostrådene i denne testen. Siden vi ikke har fått informasjon om fordelingen av mettet og umettet fett i alle produktene, har vi valgt å se på mengden fett totalt.
Les også: Gir melk økt risiko for hjerte- og karsykdom?
Den uekte osten
Uttrykket «ost» kan utelukkende brukes på produkter som bare inneholder fett fra melkeråvarer. Dersom det inneholder fett fra andre kilder, kan ikke produktet kalles «ost», men "ystet og modnet pålegg".
Ekte ost framstilles fra melk og/eller fløte ved at mysen er delvis fjernet fra ostestoffet (de koagulerte proteinene).
Norsk ost inneholder pasteurisert melk, salt og løpe, men kan også være tilsatt surhetsregulerende middel, konserveringsmiddel, farge og syrekultur. «Falske oster» kan inneholde både ost og vegetabilsk fett. Den skivete varianten som ikke er ost i denne testen, Vita hjertego’, inneholder raps- og solsikkeolje og har fremdeles bevart de øvrige sunne næringsstoffene fra melken.
Les også: Bramat tester revet ost
Slik har vi gjort testen.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, fett, kalsium og salt. Mengden protein og kalsium trekker opp, mens innholdet av fett og salt trekker ned.
Innholdet av karbohydrater, sukkerarter, fiber og natrium er ikke tatt med både på grunn av lavt innhold og manglende informasjon. Dette gjelder også B-vitaminer, sink og jod. Vi har tatt med opplysningene om jod i testen, og du kan se variasjonen her.
Les også: Får du i deg for lite jod?
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 3 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
Næringsinnhold per 100 g | Energi, kJ | Energi, kcal | Protein, g | Karbo-hydrater, g | Fett, g | Mettet fett, g | Kalsium, mg | Jod, mikrog | Salt, g |
Synnøve Så lett gulost, Synnøve Finden | 923 | 220 | 32,0 | 0,1 | 10,0 | 6,0 | 980,0 | - | 1,3 |
Vita hjertego skivet, Mills | 1130 | 270 | 31,0 | 0,4 | 16,0 | 2,0 | 880,0 | - | 1,3 |
Tine Jarlsberg lite, skivet 16 % fett, Tine | 1119 | 268 | 31,0 | 0,0 | 16,0 | 9,9 | 820,0 | 30,0 | 1,0 |
Tine Norvegia, lettere 16 % skivet, Tine | 1136 | 272 | 32,0 | 0,0 | 16,0 | 9,9 | 830,0 | 66,0 | 1,1 |
First Price skivet ost, Unil AS | 1325 | 318 | 27,0 | 0,1 | 23,0 | - | 910,0 | - | 1,5 |
X-tra Gulost i skiver, Coop Norge | 1330 | 320 | 27,0 | 0,5 | 23,0 | 14,0 | 910,0 | - | 1,5 |
Tine Lettere nøkkel, skivet ost, Tine | 1136 | 272 | 32,0 | 0,0 | 16,0 | - | 750,0 | 55,0 | 2,0 |
Coop Gulost i skiver, Coop Norge | 1410 | 340 | 27,0 | 0,5 | 26,0 | 16,0 | 720,0 | - | 1,5 |
Tine Jarlsberg original skivet, Tine | 1458 | 351 | 27,0 | 0,0 | 27,0 | - | 730,0 | 35,0 | 1,2 |
Tine Norvegia, original skivet, Tine | 1458 | 351 | 27,0 | 0,0 | 27,0 | - | 800,0 | 50,0 | 1,2 |
Synnøve Norsk Gulost, Synnøve Finden | 1410 | 340 | 25,0 | 0,1 | 26,0 | 17,0 | 720,0 | - | 1,5 |
Synnøve Perleost, Synnøve Finden | 1410 | 340 | 25,0 | 0,1 | 26,0 | 17,0 | 720,0 | - | 1,5 |
Synnøve Pikant, ekte gulost med en mild kant av krydder, Synnøve Finden | 1408 | 340 | 25,0 | 0,3 | 26,0 | 17,0 | 720,0 | - | 1,7 |
Synnøve Pikant, ekte gulost med en sterk kant av krydder , Synnøve Finden | 1410 | 340 | 25,0 | 0,4 | 26,0 | 17,0 | 720,0 | - | 1,7 |
Tine Norvegia, fyldig skivet, Tine | 1535 | 370 | 25,0 | 0,0 | 30,0 | - | 800,0 | 50,0 | 1,2 |
Tine Nøkkel, skivet ost, Tine | 1458 | 351 | 27,0 | 0,0 | 27,0 | - | 760,0 | 51,0 | 1,5 |
Tine Norvegia, vellagret skivet, Tine | 1458 | 351 | 27,0 | 0,0 | 27,0 | - | 800,0 | 50,0 | 1,5 |
Synnøve Norsk Gouda, Synnøve Finden | 1512 | 364 | 26,0 | 0,1 | 29,0 | - | 810,0 | - | 1,5 |
Tine Taffel, skivet ost med smak av tomat, Tine | 1289 | 310 | 23,0 | 0,0 | 24,0 | - | 660,0 | - | 2,8 |
Tine Gräddeost skivet ost, Tine | 1729 | 418 | 19,0 | 0,0 | 38,0 | - | 540,0 | 42,0 | 1,3 |
Tine Ridder, skivet ost, Tine | 1746 | 422 | 20,0 | 0,0 | 38,0 | - | 580,0 | 30,0 | 1,5 |
Arla Dansk Gräddeost, Arla Foods | 1750 | 420 | 19,0 | 0,1 | 38,0 | - | - | - | - |
Kavli skivet Bacon ost, Kavli AS | 1410 | 340 | 22,0 | 0,0 | 28,0 | - | - | - | - |
Kavli Jalapeno ost, Kavli AS | 1413 | 341 | 20,0 | 0,0 | 29,0 | - | - | - | - |
Matmesteren Gulost i skiver, Ica Norge AS | 1327 | 319 | 27,0 | 0,1 | 23,4 | 14,0 | - | - | 1,5 |