Stor forskjell på salt og basilikum.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
En ekte hjemmelaget pesto inneholder olivenolje, basilikum, pinjekjerner, hard ost og salt. I kjøpepesto varierer derimot ingrediensene mer. Noen pestotyper er dessuten røde, og har derfor mindre basilikum i seg enn den tradisjonelle grønne pesto alla genovese.
Rik på umettet fett
Desto mer olje det er i en pesto, desto mer fett inneholder den. Innholdet av ost, pinjekjerner og nøtter øker også fettinnholdet. Fordi det er mer olje enn ost i pestoen, vil det meste av fettet være umettet. Nøttene bidrar også til at pesto får en gunstig fettprofil.
Forskjell på pinjekjerner og cashewnøtter
Pesto er også en kilde til protein. Både pinjekjerner og cashewnøtter som brukes i kjøpepesto gir deg protein. Pinjekjerner har faktisk den beste fettsammensetningen pga. mest totalt fett og minst mettet fett, mens cashewnøtter gir mest fiber. Begge inneholder forskjellige vitaminer og mineraler, men pinjekjerner utmerker seg på mer vitamin E og cashewnøtter har mest selen. Karbohydratene i pesto kommer i hovedsak fra nøtter, bortsett fra i tilfeller der det er brukt potet.
Basilikum inneholder mest vann, men også ørlite protein og fett. For øvrig er denne grønne urten rik på antioksidanter. Jo mer basilikum det er i en pesto, jo mer antioksidanter inneholder den.
To ulike oljer i pesto
Oljene som brukes i kjøpepesto varierer mellom solsikke- og olivenolje. Kun to produkter i testen har olivenolje som hovedingrediens mens resten bruker solsikkeolje kanskje med litt olivenolje ispedd (som regel mindre enn 2 %).
Olivenolje og solsikkeolje er ganske forskjellige selv om begge er flytende oljer. Solsikkeolje er rik på de vegetabilsk omega-6-fettsyrer (linosyre), mens olivenolje er en kilde til omega-9-fettsyrer (oljesyre).
Omega-6-fettsyrer er flerumettet fett, og anses som gunstigere enn mettet fett.
Fettet i olivenoljen er et mer nøytral fett helsemessig, men studier at har vist at det lønner seg å ha enn viss andel av dette fettet i kostholdet. Olivenolje inneholder 70-80 % enumettet fett (oljesyre). Denne omega-9 er nemlig nesten like så effektiv som flerumettet fett til å senke det ugunstige LDL-kolesterolnivået i blodet når den erstatter mettet fett, f.eks. fra kjøtt og fet animalsk mat.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg pesto. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av mettet fett, umettet fett, protein, salt og basilikum. Protein, umettet fett og basilikum trekker opp, mens mettet fett og salt trekker ned.
Til tross for at dette er kaloririke matvarer, har vi ikke tatt hensyn til dette fordi det ikke er vanlig å spise store mengder.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
I testen er produktene rangert fra terningkast 3 til 6. Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3. Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter og matvarer. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
REMA 1000 Grønn pesto
Minst salt av alle, greit med basilikum, bra andel umettet fett i forhold til mettet.
Energi: 2206 kJ (535 kcal)
Fett: 55,0 g
Mettet fett: 6,1 g
Umettet fett: 48,9 g
Karbohydrater: 3,9 g
Sukkerarter: 0,9 g
Kostfiber: 2,4 g
Protein: 5,0 g
Salt: 0,9 g
Basilikum: 32,0 %
Olje: solsikke, oliven
Nøtter: cashew + pinje
Produsent/distributør: Agritalia NV
Helios Økologisk pesto
Bra med basilikum, bra forhold mellom mettet og umettet fett, ok innhold av salt.
Energi: 1784 kJ (433 kcal)
Fett: 44,8 g
Mettet fett: 3,2 g
Umettet fett: 41,6 g
Karbohydrater: 4,8 g
Sukkerarter: - g
Kostfiber: 2,2 g
Protein: 1,7 g
Salt: 2,0 g
Basilikum: 55,0 %
Olje: solsikke, oliven
Nøtter: pinjekjerner
Produsent/distributør: Alma Norge AS
Le ricette di Montanini Pesto alla genovese
Mye basilikum, lite mettet fett og greit med umettet fett, ok med salt.
Energi: 1323 kJ (316 kcal)
Fett: 32,0 g
Mettet fett: 5,0 g
Umettet fett: 27,0 g
Karbohydrater: 2,0 g
Sukkerarter: 0,5 g
Kostfiber: - g
Protein: 5,0 g
Salt: 2,0 g
Basilikum: 60,0 %
Olje: solsikke, oliven
Nøtter: pinjekjerner
Produsent/distributør: Karema Foods AS
Seggiano Pesto genovese
Mye umettet fett, greit med mettet fett, ok mengde basilikum.
Energi: 2303 kJ (559 kcal)
Fett: 55,2 g
Mettet fett: 9,7 g
Umettet fett: 45,5 g
Karbohydrater: 4,8 g
Sukkerarter: 1,4 g
Kostfiber: - g
Protein: 7,8 g
Salt: 2,4 g
Basilikum: 30,0 %
Olje: extra virgin oliven olje
Nøtter: cashew + pinje
Produsent/distributør: Peregrine trading Ltd
Coop Pesto alla genovese
Bra med basilikum, men litt mye salt. Lite mettet fett og greit med umettet fett.
Energi: 1583 kJ (384 kcal)
Fett: 38,0 g
Mettet fett: 5,4 g
Umettet fett: 32,6 g
Karbohydrater: 4,0 g
Sukkerarter: 2,9 g
Kostfiber: - g
Protein: 5,4 g
Salt: 2,7 g
Basilikum: 40,0 %
Olje: solsikke, oliven
Nøtter: cashew + pinje
Produsent/distributør: Coop Trading AS
REMA 1000 Rød pesto
Lite basilikum, men også lite salt og mettet fett.
Energi: 1411 kJ (342 kcal)
Fett: 32,0 g
Mettet fett: 4,2 g
Umettet fett: 27,8 g
Karbohydrater: 7,6 g
Sukkerarter: 6,2 g
Kostfiber: 2,2 g
Protein: 4,7 g
Salt: 1,0 g
Basilikum: 10,0 %
Olje: solsikke, oliven
Nøtter: cashew + pinje
Produsent/distributør: Agritalia NV
Seggiano Red pesto sauce
Ikke spesielt mye basilikum, men bra mengde umettet fett og greit med mettet.
Energi: 2265 kJ (541 kcal)
Fett: 54,5 g
Mettet fett: 9,7 g
Umettet fett: 44,8 g
Karbohydrater: 5,6 g
Sukkerarter: - g
Kostfiber: - g
Protein: 5,0 g
Salt: 2,0 g
Basilikum: 20,0 %
Olje: extra virgin oliven olje
Nøtter: cashew + pinje
Produsent/distributør: Peregrine trading Ltd
Barilla Pesti alla genovese
Grei mengde basilikum, men nokså mye salt. Bra mengde mettet og umettet fett.
Energi: 2119 kJ (514 kcal)
Fett: 52,0 g
Mettet fett: 5,5 g
Umettet fett: 46,5 g
Karbohydrater: 5,5 g
Sukkerarter: 4,0 g
Kostfiber: 2,0 g
Protein: 5,0 g
Salt: 3,4 g
Basilikum: 30,0 %
Olje: solsikke, oliven
Nøtter: cashew
Produsent/distributør: Barilla Norge AS
Coop Smak forskjellen Pesto alla genovese
Grei mengde basilikum, mer protein enn de fleste andre, nokså mye salt, men bra mengde umettet fett.
Energi: 2355 kJ (570 kcal)
Fett: 55,0 g
Mettet fett: 9,7 g
Umettet fett: 45,3 g
Karbohydrater: 4,8 g
Sukkerarter: 1,4 g
Kostfiber: - g
Protein: 7,8 g
Salt: 3,5 g
Basilikum: 30,0 %
Olje: oliven
Nøtter: cashew + pinje
Produsent/distributør: La Favorita Live
Eldorado Pesto genovese
Grei mengde basilikum, bra andel mettet og umettet fett.
Energi: 1719 kJ (417 kcal)
Fett: 41,4 g
Mettet fett: 6,8 g
Umettet fett: 34,6 g
Karbohydrater: 3,7 g
Sukkerarter: 2,1 g
Kostfiber: 4,0 g
Protein: 5,4 g
Salt: 2,5 g
Basilikum: 35,0 %
Olje: solsikke
Nøtter: cashew + pinje
Produsent/distributør: Unil AS
Jacobs Pesto alla genovese
Mye salt i forhold til mange av de andre. Ikke spesielt mye basilikum, men fin fordeling mellom mettet og umettet fett og mer protein enn alle andre.
Energi: 2194 kJ (532 kcal)
Fett: 52,0 g
Mettet fett: 9,3 g
Umettet fett: 42,7 g
Karbohydrater: 5,5 g
Sukkerarter: 2,9 g
Kostfiber: 5,1 g
Protein: 8,0 g
Salt: 4,0 g
Basilikum: 20,7 %
Olje: extra virgin oliven olje
Nøtter: cashew + pinje
Produsent/distributør: Unil AS
Eldorado Rød pesto
Minimalt med basilikum, mye mettet fett i forhold til de andre typene.
Energi: 1277 kJ (309 kcal)
Fett: 26,9 g
Mettet fett: 18,3 g
Umettet fett: 8,6 g
Karbohydrater: 6,9 g
Sukkerarter: 5,4 g
Kostfiber: 4,8 g
Protein: 7,4 g
Salt: 3,0 g
Basilikum: 5,0 %
Olje: solsikke
Nøtter: cashew
Produsent/distributør: Unil AS
Cara Cucina Pesto alla genovese
Får ikke terning pga manglende deklarasjon.
Energi: - kJ (- kcal)
Fett: - g
Mettet fett: - g
Umettet fett: - g
Karbohydrater: - g
Sukkerarter: - g
Kostfiber: - g
Protein: - g
Salt: - g
Basilikum: - %
Olje: -
Nøtter: -
Produsent/distributør: Oluf Lorentzen AS