Sjekk grovhetsprosenten, ikke bare Brødskalaen.
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Mange av oss spiser brød hver dag, og nettopp derfor er det viktig at vi velger et sunt og grovt brød.
Et grovt brød laget av fulkorn inneholder langt mer fiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter enn et brød laget av finmalt mel.
Derfor bør du spise surdeigsbrød
Forstår du egentlig Brødskalaen?
De fleste brød merkes i dag med Brødskalaen, en sirkel som sier noe om hvor mye hele korn, kli og sammalt mel det er i et brød. Jo større del av sirkelen som er farget, desto grovere er brødet.
En enkel tommelfingerregel er derfor å velge et brød der ¾ eller hele Brødskalaen er farget. Men skal du virkelig velge det groveste brødet er det også lurt å ta en titt på grovhetsprosenten.
Grunnen til dette er at Brødskalaen kan være litt misvisende. Man skulle for eksempel trodd at hvis halve sirkelen var skravert, så betyr det at brødet er 50 % grovt. Men slik er det nødvendigvis ikke! Det er nemlig slik at hvis et brød er mer enn 25 % grovt, blir 1/2 av sirkelen i Brødskalaen skravert. Hvis brødet er mer enn 50 % grovt, blir 3/4 av brødskalasirkelen skravert. Et brød som du tror er 3/4 grovt (75 %), kan altså vise seg å bare være 51 % grovt.
Slik finner du det groveste brødet
Sjekk grovhetsprosent og fiberinnhold
Skal du virkelig være sikker på at du velger grovt nok, bør du derfor også ta en titt på brødets grovhetsprosent som står i varedeklarasjonen. Jo høyere grovhetsprosenten er, desto grovere er brødet. Hvis du vil ha et ordentlig grovt brød, bør du velge et som har en grovhetsprosent mellom 75 og 100.
Men det er også lurt å sjekke innholdet av fiber, ettersom et brød med høyere grovhetsprosent kan ha lavere mengde kostfiber enn et brød med lavere grovhetsprosent.
Grunnen til dette er at Brødskalaen gir en gradert vurdering av andelen sammalt mel og hele korn i brødet. Det kan hende at brød med høyere andel sammalt mel har mindre fiber enn brød med lavere fullkornsgrad fordi det er tilsatt fiber ut over det som kommer fra melet eller de hele kornene. Forskjellen kan også komme av at man har brukt forskjellige typer mel. For eksempel er fiberinnholdet høyere i rugmel enn i hvetemel.
5 grunner til å spise mer fiber
Skadelig med tilsatt gluten?
Gluten er en naturlig bestanddel (protein) i kornslagene hvete, bygg, rug, spelt, emmer og enkorn. Alt mel laget av disse kornslagene vil derfor inneholde gluten.
Gluten gjør at gjærbaksten hever seg. Gluten danner et nettverk av små vegger som holder gass og vanndamp innesperret i deigen. Det fungerer også som et bindemiddel i deigen og gjør den lettere å jobbe med.
Noen ganger tilsettes ekstra gluten i deig. Dette gjøres for å kunne lage et ekstra grovt brød med høyt innhold av fiber, og som like vel er luftig. For eksempel når vi baker brød med mye sammalt mel, bygg, rug, havre, frø el.
Noen mener at det er usunt for oss med for mye tilsatt gluten, men dette er foreløpig ikke dokumentert. Likevel har vi i denne testen valgt å ikke gi plusspoeng for høyt proteininnhold (noe vi pleier å gjøre), nettopp fordi et høyt proteininnhold også kan tyde på et høyt innhold av gluten.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av brød som har fullskravert brødskala som er å få kjøpt i de største butikkjedene.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av umettet fett, sukker, fiber, salt og grovhetsprosent. Fiber og grovhetsprosent teller dobbelt, ettersom dette er viktige faktorer for å avgjøre hvor sunt et brød egentlig er. Mye fiber, umettet fett og grovhetsprosent har trukket opp, mens innholdet av sukker og salt har trukket ned.
Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.
Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 6. Vi har valgt å ikke gi lavere terningkast enn 4 ettersom alle disse brødene er sunnere enn lysere typer brød. Et produkt som får terningkast 4 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 4 er dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.
Testresultater
Coop Havreproteinbrød
Høyt innhold av fiber og grovhetsprosent på 100. Inneholer lite salt, bra med umettet fett. Dette brødet inneholder også mer protein og mindre karbohydrater enn de andre for deg som er opptatt av det (men dette er ikke tatt med i vurderingen).
Energi: 1071 kJ (257 kcal)
Fett: 11,0 g
Mettet fett: 1,4 g
Umettet fett: 9,6 g
Karbohydrater: 11,0 g
Hvorav sukker: 1,4 g
Fiber: 11,0 g
Protein: 22,0 g
Salt: 0,68 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet AS
Kiwi 100% grovt
Bra med fiber og lite salt. Grovhetsprosent på 100.
Energi: 997 kJ (238 kcal)
Fett: 3,5 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 3,1 g
Karbohydrater: 36,2 g
Hvorav sukker: 1,7 g
Fiber: 8,6 g
Protein: 10,7 g
Salt: 0,60 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Bakehuset AS
Coop Fiber&frø
Bra med fiber og grovhetsprosent på 100. Bra med umettet fett, men mer salt enn de andre vinnerne.
Energi: 1088 kJ (260 kcal)
Fett: 11,0 g
Mettet fett: 1,2 g
Umettet fett: 9,8 g
Karbohydrater: 20,0 g
Hvorav sukker: 0,9 g
Fiber: 9,5 g
Protein: 16,0 g
Salt: 1,00 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet AS
REMA 1000 Håndverk dansk rugbrød
Bra med fiber og grovhetsprosent på 100. Greit med salt og bra med umettet fett.
Energi: 1157 kJ (276 kcal)
Fett: 9,8 g
Mettet fett: 1,2 g
Umettet fett: 8,6 g
Karbohydrater: 34,3 g
Hvorav sukker: 1,9 g
Fiber: 8,3 g
Protein: 8,6 g
Salt: 0,84 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS
Coop Northug sportsbrød
Bra med fiber og en grovhetsprosent på 100.
Energi: 1056 kJ (251 kcal)
Fett: 5,2 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 4,6 g
Karbohydrater: 33,0 g
Hvorav sukker: 1,9 g
Fiber: 9,4 g
Protein: 13,0 g
Salt: 0,90 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet AS
REMA 1000 Grovt&godt
Bra med fiber, greit med salt og grovhetsprosent på 97.
Energi: 1027 kJ (244 kcal)
Fett: 3,5 g
Mettet fett: 0,6 g
Umettet fett: 2,9 g
Karbohydrater: 36,9 g
Hvorav sukker: 1,4 g
Fiber: 8,1 g
Protein: 12,1 g
Salt: 0,80 g
Grovhet: 97 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS
Coop Rug go´
Bra med fiber og grovhetsprosent på 100. Litt høyere saltinnhold enn en del av de andre.
Energi: 872 kJ (207 kcal)
Fett: 3,4 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 3,0 g
Karbohydrater: 32,0 g
Hvorav sukker: 1,2 g
Fiber: 9,5 g
Protein: 7,5 g
Salt: 1,00 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet AS
REMA 1000 Håndverk ekstra grov
Bra med fiber, greit med salt og grovhetsprosent på 100.
Energi: 1013 kJ (240 kcal)
Fett: 3,0 g
Mettet fett: 0,5 g
Umettet fett: 2,5 g
Karbohydrater: 37,9 g
Hvorav sukker: 2,3 g
Fiber: 8,2 g
Protein: 11,2 g
Salt: 0,77 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS
Xtra Grovbrød
Greit med fiber og salt. Grovhetsprosent på 95. Minimalt med umettet fett.
Energi: 926 kJ (219 kcal)
Fett: 0,3 g
Mettet fett: 0,3 g
Umettet fett: 0,0 g
Karbohydrater: 39,0 g
Hvorav sukker: 1,4 g
Fiber: 7,5 g
Protein: 8,0 g
Salt: 0,80 g
Grovhet: 95 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet AS
REMA 1000 Familie grovbrød
Greit med fiber,grovhetsprosent på 97, ikke så mye umettet fett.
Energi: 1046 kJ (248 kcal)
Fett: 3,6 g
Mettet fett: 0,8 g
Umettet fett: 2,8 g
Karbohydrater: 38,1 g
Hvorav sukker: 1,6 g
Fiber: 7,8 g
Protein: 11,9 g
Salt: 0,97 g
Grovhet: 97 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS
Coop Gullbygg
Bra med fiber og grovhetsprosent på 84. Lite salt og lite sukker.
Energi: 964 kJ (229 kcal)
Fett: 4,1 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 3,7 g
Karbohydrater: 31,0 g
Hvorav sukker: 0,9 g
Fiber: 8,1 g
Protein: 13,0 g
Salt: 0,69 g
Grovhet: 84 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet AS
Norgesgruppen Grovbrød
Greit med fiber, grovhetsprosent på 91. Lite sukker, ikke spesielt mye umettet fett.
Energi: 1014 kJ (242 kcal)
Fett: 3,8 g
Mettet fett: 0,3 g
Umettet fett: 3,5 g
Karbohydrater: 38,1 g
Hvorav sukker: 1,3 g
Fiber: 7,4 g
Protein: 10,4 g
Salt: 0,90 g
Grovhet: 91 %
Produsent/distributør: Bakehuset AS
Coop Havrebrød
Greit med fiber, grovhetsprosent på 100. Lite sukker.
Energi: 886 kJ (210 kcal)
Fett: 3,3 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 2,9 g
Karbohydrater: 30,0 g
Hvorav sukker: 0,9 g
Fiber: 5,1 g
Protein: 13,0 g
Salt: 0,90 g
Grovhet: 100 %
Produsent/distributør: Goman Bakeriet AS
REMA 100 Prima grovbrød
Bra med fiber, grovhetsprosent på 86, lite sukker, lite umettet fett.
Energi: 978 kJ (232 kcal)
Fett: 1,8 g
Mettet fett: 0,3 g
Umettet fett: 1,5 g
Karbohydrater: 40,5 g
Hvorav sukker: 1,3 g
Fiber: 7,5 g
Protein: 9,6 g
Salt: 0,96 g
Grovhet: 86 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS
Norgesgruppen Jacobs speltbrød
Greit med fiber, grovhetsprosent på 77. Mer salt enn en del av de andre.
Energi: 1071 kJ (256 kcal)
Fett: 10,3 g
Mettet fett: 1,4 g
Umettet fett: 8,9 g
Karbohydrater: 32,6 g
Hvorav sukker: 1,1 g
Fiber: 6,2 g
Protein: 10,5 g
Salt: 1,00 g
Grovhet: 77 %
Produsent/distributør: United Bakeries AS
Norgesgruppen Skåret havrebrød
Greit med fiber, grovhetsprosent på 83. Lite sukker.
Energi: 1054 kJ (252 kcal)
Fett: 4,2 g
Mettet fett: 0,5 g
Umettet fett: 3,7 g
Karbohydrater: 38,5 g
Hvorav sukker: 1,5 g
Fiber: 6,2 g
Protein: 11,5 g
Salt: 0,90 g
Grovhet: 83 %
Produsent/distributør: Bakehuset AS
REMA 1000 Grovt&godt havre
Greit innhold av fiber, lite umettet fett men også lite sukker. Grovhetsprosent på 81.
Energi: 999 kJ (237 kcal)
Fett: 3,1 g
Mettet fett: 0,7 g
Umettet fett: 2,4 g
Karbohydrater: 39,5 g
Hvorav sukker: 1,4 g
Fiber: 5,5 g
Protein: 10,0 g
Salt: 0,92 g
Grovhet: 81 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS
REMA 1000 Grovt&godt bygg
Greit innhold av fiber, mer salt enn en del av de andre. Lite umettet fett, men også lite sukker. Grovhetsprosent på 81.
Energi: 947 kJ (224 kcal)
Fett: 1,7 g
Mettet fett: 0,4 g
Umettet fett: 1,3 g
Karbohydrater: 38,1 g
Hvorav sukker: 0,9 g
Fiber: 5,8 g
Protein: 10,9 g
Salt: 0,96 g
Grovhet: 81 %
Produsent/distributør: Mesterbakeren AS
Norgesgruppen Skogbrød
Greit innhold av fiber, grovhetsprosent på 79, litt mer salt enn mange av de andre. Ikke spesielt mye umettet fett og mer sukker enn de fleste andre.
Energi: 1021 kJ (244 kcal)
Fett: 3,0 g
Mettet fett: 0,3 g
Umettet fett: 2,7 g
Karbohydrater: 41,4 g
Hvorav sukker: 3,8 g
Fiber: 6,5 g
Protein: 9,6 g
Salt: 1,00 g
Grovhet: 79 %
Produsent/distributør: Bakehuset AS