Mest bær i vinnerne!
Testen er utført av ernæringsfysiologer i Bramat. Opplysningen til testene hentes fra deklarert næringsinnhold og ingredienslisten på forpakninger vi kjøper inn i vanlige, norske butikker.
Når det er nødvendig henter vi inn ekstra informasjon fra produsentene i de tilfellene vi ser dette mangler på deklarasjonen.
Vi gjør oppmerksom at på at det kan forekomme avvik mellom deklarasjonen og faktisk innhold dersom produsentene nylig har foretatt endringer i produktene og ikke har oppdater forpakningen. Dette er en ukjent faktor vi ikke kan ta hensyn til og vi endrer ikke testen etter at den er publisert, ettersom vi forventer at deklarasjonen er korrekt.
Syltetøy er en fin måte å få i seg bær på, men det inneholder også mye sukker. Derfor er det lurt å velge de typene som inneholder mest bær.
Velger du andre typer syltetøy, som bringebærsyltetøy, kan du få typer som inneholder så mye som 70 og 80 % bær. Disse inneholder også mindre sukker, så for at syltetøyet skal smake så søtt som vi liker, er flere av dem tilsatt kunstig søtstoff.
Bramat tester bringebærsyltetøy
Mye sukker konserverer
Sukker er et konserveringsmiddel, og syltetøy er rett og slett en tradisjonell måte å konservere bær på. Når sukkerinnholdet er minst 60 % trives ikke mikroorganismer og syltetøyet får lengre holdbarhet.
Når sukkerinnholdet reduseres, kortes også holdbarhetstiden ned. Ved å tilsette surhetsregulerende middel som sitronsyre og eplesyre og konserveringsmiddel som kaliumsorbat og natriumbenzoat forlenges holdbarhetstiden til tross for lavere sukkerinnhold. De fleste syltetøy på markedet inneholder derfor disse tilsetningsstoffene. Gevinsten er at mengden tilsatt sukker kan reduseres.
Syltetøy er ikke nøkkelhullsmerket
Du vil ikke finne nøkkelhullsmerket på syltetøy. Dette skyldes det høye sukkerinnholdet. Syltetøy med lite sukker, men med søtstoff, får heller ikke nøkkelhullsmerket fordi søtstoff ikke er tillatt i merkeordningen.
Lag syltetøyet selv
Lager du syltetøyet selv, har du en unik mulighet til å lage et syltetøy som inneholder mye bær og lite sukker. Det skal faktisk ikke så mye sukker til, for at syltetøyet skal smake søtt og godt. Kanskje ikke noe i det hele tatt hvis du velger de søteste bærene.
Husk bare at jo mindre sukker du bruker, jo kortere holdbarhet har syltetøyet. Et tips er å fryse bærene, og så lage små porsjoner av ”syltetøy” der du varmer opp bærene og blander med sukker.
Slik har vi gjort testen
I denne testen har vi sett på et utvalg blåbærsyltetøy som finnes i de største dagligvarekjedene.
For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på hvor mye sukker og bær de inneholder. Mengden sukker trekker ned, mens mengden bær trekker opp.
Vi har valgt å gi terningkast 3-5, der terningkast 5 regnes som det sunneste syltetøyet. Vi gir ikke høyere terningkast enn 5 fordi det tross alt er en del sukker i alle syltetøyene.
Testresultater
Nora Hjemmelaget blåbær
Greit innhold av bær og sukker.
Energi: 548 kJ (130 kcal)
Fett: 0,6 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 30,0 g
hvorav sukkerarter: 29,0 g
Protein: 0,6 g
Bær: 60 g
Produsent/distributør: Orklafoods AS
Nora Naturlig lett blåbær
Greit innhold av bær og sukker.
Energi: 579 kJ (138 kcal)
Fett: 0,5 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 32,0 g
hvorav sukkerarter: 31,0 g
Protein: 0,5 g
Bær: 52 g
Produsent/distributør: Orklafoods AS
Coop Blåbærsyltetøy
Greit innhold av bær, mer sukker enn vinnerne.
Energi: 702 kJ (165 kcal)
Fett: 0,1 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 39,0 g
hvorav sukkerarter: 39,0 g
Protein: 0,5 g
Bær: 50 g
Produsent/distributør: Røra Fabrikker AS
Eldorado Blåbærsyltetøy
Litt lite bær og en del sukker.
Energi: 811 kJ (191 kcal)
Fett: 0,4 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 45,2 g
hvorav sukkerarter: 45,2 g
Protein: 0,5 g
Bær: 45 g
Produsent/distributør: Unil AS
Xtra Blåbærsyltetøy
Litt lite bær og en del sukker.
Energi: 800 kJ (190 kcal)
Fett: 0,1 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 46,0 g
hvorav sukkerarter: 43,0 g
Protein: 0,3 g
Bær: 40 g
Produsent/distributør: Danica Foods AS
Lerum Klem moste blåbær
Litt lite bær og en del sukker.
Energi: 775 kJ (183 kcal)
Fett: 0,4 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 43,0 g
hvorav sukkerarter: 43,0 g
Protein: 0,4 g
Bær: 40 g
Produsent/distributør: Lerum AS
Lerum Blåbærsyltetøy
Litt lite bær og en del sukker.
Energi: 828 kJ (195 kcal)
Fett: 0,4 g
Mettet fett: 0 g
Karbohydrater: 46,3 g
hvorav sukkerarter: 46,3 g
Protein: 0,4 g
Bær: 40 g
Produsent/distributør: Lerum AS