Foto: Erik Helgeneset

Over 60 % sukker i taperne.

Skal du lage konfekt eller kaker med marsipan til julen? Da bør du enten lage marsipanen selv, eller velge en av vinnerne i denne testen hvis du går for kjøpemarsipan.

Kjøpemarsipan er greit nok, men kan ikke sammenliknes med hjemmelaget marsipan verken når det gjelder smak eller sunnhet. Og det er stor forskjell på hvor mye sukker og mandler de forskjellige marsipantypene inneholder.

Over 60 % sukker i taperne

Marsipan er laget av melis, mandler og eggehvite. Det er mandlene som gjør at marsipan kan være sunnere enn en del annen julegodteri. Mandler er nemlig sprekkfulle av fiber, protein, sunt fett, vitaminer, mineraler og antioksidanter. Jo mer mandler det er i marsipanen, jo sunnere er den altså.

Men flere av marsipantypene du kjøper på rull i butikkene inneholder bare litt over 20 % mandler, og så mye som 60-70 % sukker.

Spis mandler i julen

Lag marsipanen selv

Lager du marsipanen selv, kan du ha så mye som 70 % mandler i oppskriften. Noe særlig mer enn dette er ikke å anbefale, ettersom det vil gå utover konsistensen på marsipanen.

Kjøper du marsipan, bør du sjekke innholdet av mandler før du velger type. Den med mest mandler er ikke bare sunnest, men høyst sannsynlig også best.

Slik lager du hjemmelaget marsipan

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet det utvalget av marsipan på rull som var å få kjøpt nå i jul. For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, sukker, og mandler. Mye protein og mandler har trukket opp, mens innholdet av sukker har trukket ned. Vi har latt innholdet av sukker og mandler telle mest.

Smak er ikke en faktor i testen. Du kan derimot stemme på hvilken du syns smaker best under.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de sunneste får terningkast 5 og de minst sunne får 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har lavere total poengsum enn de som får høyere terningkast.