Foto: Erik Helgeneset

Mye sunt å velge mellom.

Hvis du er glad i knekkebrød, eller er en av dem som har bestemt deg for å spise litt sunnere i 2018, bør du ta en titt på denne testen.

Det er nemlig stor forskjell på knekkebrød. Noen typer inneholder minimalt med fiber, og er derfor ingen god erstatning for brød. Velger du derimot knekkebrød som inneholder mye fiber og har en høy grovhetsprosent, kan du gjøre mye bra både for helsen, vekten og fordøyelsen.

Slik finner du det groveste brødet

Viktig med fiber

I følge anbefalingene, bør vi få i oss 35-40 gram fiber per dag. Mange får i seg langt mindre enn dette..

Det er mange grunner til at det er lurt å spise mye fiber. Fiber er bra for fordøyelsen, gir en god metthetsfølelse og jevnere blodsukker som har en positiv innvirkning på overskudd, prestasjon, og vektregulering.

Nok fiber har dessuten vist seg å redusere risikoen for en rekke livsstilssykdommer.

Bytter du ut fint eller halvgrovt brød, med brød eller knekkebrød som har et høyt fiberinnhold, kan du øke fiberinntaket ditt betydelig. Er du i tillegg bevisst på å spise bra med frukt og grønt, og gjerne også belgfrukter og poter, kan du være ganske sikker på at du får i deg nok fiber

Mindre raske karbohydrater

En del knekkebrød inneholder ikke bare mer fiber, men også mindre raske karbohydrater enn mange brødtyper. Dette er ikke så viktig for deg som er slank og aktiv, og faktisk kan ha behov for mye raske karbohydrater.

Er du derimot overvektig, og merker på kroppen at du har lettere for å gå ned i vekt når du begrenser inntaket av raske karbohydrater, kan du få god effekt av å bytte ut brød med grovt knekkebrød. I tilfellet bør du ta en titt på oversikten nedenfor og velge de knekkebrødene som inneholder bra med fiber, men minst karbohydrater.

Hjemmebakte knekkebrød smaker ikke bare godt, men gir deg også mulighet til å droppe saltet og lage ekstra sunne og fiberrike knekkebrød.

Du kan også gjøre dem ekstra næringsrike ved å ha flere typer nøtter, frø og kjerner i deigen. Frø som linfrø, sesamfrø, og gresskarkjerner er alle fulle av næringsstoffer, og gjør knekkebrødene både sunne og smakfulle. Prøv gjerne også litt chia, frøet som er en av våre beste plantekilder til omega-3.

Nysgjerrig på chia?

Hjemmelagde knekkebrød med valnøtter

Valnøtter og andre nøtter passer også godt i knekkebrød, og gjør at knekkebrødene både metter og smaker ekstra godt. Nøtter er fulle av sunne fettsyrer, vitaminer, mineraler og antioksidanter.

Ønsker du knekkebrød som er like gode uten pålegg som med, kan du i tillegg til nøtter også ha litt tørket frukt i deigen.

Knekkebrød med valnøtter

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg knekkebrød. Utvalget ble foretatt etter hva som var tilgjengelig i de butikkene vi besøkte.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av knekkebrødene, har vi sett på innhold av sukker, protein, umettet fett, fiber og salt. Sukker og salt har trukket ned i denne testen, mens et høyt innhold av fiber, umettet fett og protein har trukket opp.

Fordi knekkebrød kan være en veldig god kilde til fiber, og fiber er noe de fleste av oss bør spise mer av, har vi latt knekkebrødenes innhold av fiber telle dobbelt opp.

I denne testen har vi valgt å gi terningkast 3 til 6, der 6 er de som vi mener er sunnest..