Foto: Erik Helgeneset

Velg de med sukker etter trening!

I matvarebutikkene, på helsekosten, og ikke minst på nett, finner du et stort utvalg barer. Müslibarer, måltidserstattere, protein- og restitusjonsbarer. Spørsmålet er hva slags barer du bør velge?

Hvorfor skal du spise en bar?

Det aller viktigste når du skal kjøpe deg en bar, er å vite hvorfor du skal spise den. Hvis du skal ned i vekt, bør du velge en bar som inneholder lite sukker og kalorier, og greit med fiber og protein. Det samme gjelder egentlig for deg som ikke er så opptatt av vekten, men som bare ønsker et lite mellommåltid som metter litt men samtidig ikke gir deg altfor mye sukker og kalorier.

Skal du derimot ha en bar som du kan bruke som restitusjonsmat etter en styrketreningsøkt, bør du gå for proteinbarer/restitusjonsbarer som inneholder bra med protein, nok karbohydrater, og ikke altfor mye kalorier (med mindre du ønsker å gå opp i vekt).

Mat og trening

Det optimale restitusjonsmåltidet

I følge Olympiatoppen bør et restitusjonsmåltid inneholde 15-20 gram protein og 30-50 gram karbohydrat. En stor og veltrent person kan trenge i overkant av dette. Har du trent så hardt og lenge at glykogenlagrene dine er tappet, vil du trenge mer karbohydrater. Myseprotein, altså protein fra melk, er det som gir best restitusjon.

Det er derfor egentlig ingen av proteinbarene i denne testen som er et optimalt restitusjonsmåltid i seg selv når det kommer til karbohydrater. En mulighet er selvfølgelig å spise en restitusjonsbar som inneholder bra med protein, og i tillegg spise en banan eller drikke en karbohydratholdig drikk slik at karbohydratinntaket også blir tilstrekkelig.

Les også: Den optimale mengden protein

Palmeolje og kunstig sukker i mange av proteinbarene

Mange av restitusjonsbarene inneholder palmeolje, noe som verken er bra for helsen eller miljøet.

Mange av barene inneholder også en del kunstig sukker i form av sukkeralkoholer. Sukkeralkoholer kan gi luft i magen, og ved å bytte ut sukker med sukkeralkoholer får du heller ikke tilført kroppen din det den trenger av karbohydrater etter trening. Det samme gjelder frukto oligosakkardier, som det også er i noen barer. Slike barer egner seg altså ikke til restitusjonsmat alene, men kan være et greit alternativ som snacks eller mellommat for deg som ønsker å passe vekten/gå ned i vekt, men vil ha noe som metter og samtidig smaker søtt.

Fakta og myter om protein og trening

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sett på hvor mye protein, mettet fett, sukker og kalorier hver av proteinbarene inneholder. Vi har valgt å vurdere sukker fremfor karbohydrater, fordi sukkeralkoholer inngår i karbohydrater men har ikke samme gunstige effekt i forhold til restitusjon som raske karbohydrater. Vi har latt innhold av karbohydrater, protein og kalorier telle dobbelt så mye som innholdet av mettet fett, og har gitt et lite trekk hvis barene inneholder palmeolje. Vi har også gitt trekk hvis barene er laget av protein fra ris, erter, eller andre vegetabilske matvarer, ettersom dette ikke gir like optimal restitusjon som protein fra melk.

Barer som inneholder mindre enn 250 kcal har fått høyere score enn de som inneholder 251-300 kcal, som igjen har fått høyere score enn de som inneholder mer enn 300 kcal. De som inneholder over 15 gram protein har fått høyere score enn de som inneholder 10-15 gram protein, som igjen har fått høyere score enn de som inneholder under 10 gram protein. Når det kommer til sukker og mettet fett, har mye sukker og lite mettet fett trukket opp.

Vi har valgt å gi terningkast 6-2, der de som har fått terningkast 6 er de vi vurderer som best restitusjonsmat.