Mindre fett enn du tror!

Pommes frites er noe ”alle” liker, men som mange tenker på som veldig usunt. Men det er faktisk forskjell på pommes frites! Den du lager selv hjemme i ovnen inneholder ofte langt mindre fett og salt enn den du får servert ute.

For og imot pommes frites

Pommes frites er laget av poteter, som i utgangspunktet er sunt. Poteter inneholder faktisk mer fiber, vitaminer og mineraler enn hvit ris og pasta. Og så metter det godt.

Men hvor sunne potetene er avhenger mye av hvordan de tilberedes. Det sunneste er faktisk kalde, kokte poteter. Pommes frites fritert i gammel olje, gjerne så lenge at de har blitt mørkegylne, og med mye salt, er helt klar en av verstingene. Ikke bare fordi de kan inneholde mye fett, salt og kalorier, men fordi de også kan inneholde mye akrylamid, et stoff vi absolutt ikke bør få i oss for mye av.

Spis poteter selv om du vil ned i vekt!

Sunnere med hjemmelaget pommes frites

I denne testen har vi sammenliknet næringsinnholdet i pommes frites og andre friterte poteter som du kan kjøpe i frysedisken og som du varmer opp selv i ovnen. Fordelen med denne typen poteter, er at de inneholder lite fett og salt i forhold til den typen pommes frites som du får på gatekjøkken og andre serveringssteder.

Minst en av produsentene (Hoff) har dessuten tatt tak i dette med akrylamidnivået i pommes frites, og har begynt å produsere på en slik måte at akrylamidnivået er redusert betydelig.

Er akrylamid farlig?

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg av pommes frites og andre typer friterte poteter. Vi har også tatt med søtpotet ettersom dette ofte brukes på samme måte som pommes frites. For å gjøre en vurdering av produktene har vi sett på innhold av kalorier, mettet fett og salt. Mye kalorier, mettet fett og salt har trukket ned. Vi skulle gjerne også visst hvor mye akrylamid det var i de ulike typene, men dette er ikke noe som deklareres.

Vi har valgt å gi terningkast 3-5, der de typene som vurderes som minst sunne får terningkast 3.

Spis poteter med skallet på