Dobbelt så mye fett i taperne!

Grillpølser er noe alle liker, og som det ofte går mye i av i vår- og sommersesongen. Spiser du mye pølser, kan det være greit å ta en titt på denne testen.

En pølsemiddag kan være sunn nok

Skal du tenke sunnhet, er det lurt å velge en pølse som inneholder en stor andel kjøtt og ikke altfor mye salt. Velger du en av de sunneste pølsene, lager litt salat eller grønnsaker ved siden av, og ikke spiser altfor mange pølser av gangen, kan pølser være et helt greit middagsalternativ innimellom.

I denne testen har vi valgt å bare sammenlikne grillpølser, og har ikke tatt med gourmetpølsene. Disse vil bli testet senere i sommer. Fordelen med en del av gourmetpølsene, er at mange inneholder en betydelig større andel kjøtt enn de tradisjonelle grillpølsene.

Jo mer det er i en pølse, jo bedre er det. Rent kjøtt inneholder mindre kalorier, mindre salt, mer jern og protein, og langt mindre fett enn pølser.

Sunt å være vegetarianer?

Fremdeles en del salt

Selv om det går tregt, jobber en del av produsentene med å få ned saltinnholdet i matvarer som pølser. Men det er fremdeles nokså mye salt i pølser. De fleste av oss får i oss dobbelt så mye salt som det vi bør. Dette er nok en grunn til å sjekke saltinnholdet og ikke spise altfor mye pølser. Dette gjelder særlig små barn som tåler mindre salt enn voksne.

En teskje salt om dagen er mer enn nok!

Slik har vi gjort testen

I denne testen har vi sammenliknet et utvalg grillpølser. Vi har valgt å kun ta med pølser som enten heter "grillpølser". Alle "gourmetpølsene" som lammepølser og ulike pølser med urter og krydder, tester vi i en separat test.
Grunnen til dette, er at disse pølsene ofte er til et litt annet bruk, har en litt annen målgruppe, og ofte spises med annet tilbehør enn den tradisjonelle grillpølsen.

For å gjøre en ernæringsmessig vurdering av produktene, har vi sett på innhold av protein, karbohydrater, mettet fett, salt og andel kjøtt. Mye protein og kjøtt har trukket opp, mens innhold av, karbohydrater (dette er stort sett bare stivelse), mettet fett og salt har trukket ned.

Smak er ikke en faktor i testen, men du kan stemme på hvilken du syns smaker best.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at de ”sunneste” får terningkast 6 og de minst sunne får terningkast 2. Et produkt som får terningkast 5 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 2 er direkte dårlig eller usunt, bare at det har dårligere total poengsum enn de som får høyere terningkast.